´Türkiye Sinagogları´ kitabı artık Lord Jacob Rothschild´in koleksiyonunda

Lord Jacob Rothschild´den gelen kişisel davet üzerine, 11 Temmuz günü Waddeston Manor adresinde kültür, sanat çevreleri önde gelenleri ve farklı ülkelerden gelen filantropistlerden oluşan bir davetli topluluğun arasındaydım.

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
20 Temmuz 2022 Çarşamba

Avrupa müze camiasından tanıdık simaların da olduğu günün önemi meşhur seramik sanatçısı, şair ve yazar Edmund de Waal’un eserlerini görmekti.

Edmund de Waal, çok yönlü çağdaş bir İngiliz sanatçı, usta çömlekçi ve yazardır. Genellikle koleksiyonlara ve arşivlere veya belirli bir yerin tarihine yanıt olarak oluşturulan büyük ölçekli porselen kap yerleştirmeleriyle tanınır. De Waal Sunday Times en çok satanlar listesinde yer alan ‘Kehribar Gözlü Tavşan’ ve ‘Kamondo’ya Mektuplar’ kitapları ile bilinen ünlü bir yazardır. Aynı zamanda Japonya’da geçirdiği yıllarda öğrendiği farklı tekniklerle tanınan bir çömlek ustasıdır.
Farklı entalasyonlarından biri ise birçoğumuzun bildiği Paris'te yer alan Nissim De Camondo Müzesinde yer almakta. Kamondo’ya Mektuplar adlı kitabı ise henüz Türkçeye çevrilmemiş olsa da atalarından sadece birkaç kapı ötede yaşayan De Waal'ın ailesi gibi, onlar da Belle époque sosyetesinin bir parçasıydı. Aynı zamanda antisemitizmin de hedefi oldular. Kont Moïse de Camondo, oğluna miras kalması için sanatla dolu muhteşem bir ev yarattı. Bir asırdan fazla bir süre sonra De Waal, gösterişli odaları ve ayrıntılı arşivleri araştırıyor ve Camondo'ya hitaben akıldan çıkmayan bir dizi hayali mektupta bize daha sonra ne olduğunu anlatıyor.
Verilen resepsiyon sonrası davetliler ile Lord'un teşekkür mesajlarının ardından Waddeson Manor’da bulunan aile şatosuna geçildi.
Rothschild Ailesinin destek verdiği Ulusal İsrail Kütüphanesinin taşınma süreci, 2023 ilkbaharında sonuçlanacak ve kütüphane yeni mekanında açılacak. Bu vesileyle, kütüphaneye De Waal’un Psalms IV eserinin hediye edilişini kutladığımız bir gün yaşadık. Ve Lord Jacob Rothschild’e 2021 yılında metinlerini Naim A. Güleryüz’ün yazdığı, fotoğraflarını İzzet Keribar’ın çektiği, proje koordinatörlüğünü ve editörlüğünü ise Silvyo Ovadya ve Gila Erbeş’in yaptıkları ‘Türkiye Sinagogları’ kitabını müzemiz adına sunma fırsatını yakaladık.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün