Biden ile görüşen Lapid: ´´İran´ı durdurmanın tek yolu askeri tehdit´´

ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Yair Lapid ile yaptıkları görüşmenin ardından İran´ın nükleer silah elde etmesini durdurmak için askeri güç kullanmaya hazır olduğunu belirtti.

Dünya
14 Temmuz 2022 Perşembe

Lapid, bir buçuk saatlik toplantının ardından, "Biden ile İran tehdidini tartıştık. Nükleer İran olmayacak. Nükleer programlarını geliştirmeye devam ederlerse İran'ı durduracak tek şey özgür dünyanın güç kullanacağını bilmeleridir. Onları durdurmanın tek yolu, masaya güvenilir bir askeri tehdit koymaktır. İran rejimi, dünyayı aldatmaya devam ederse bedelini ağır ödeyecek” dedi. 

Üst düzey bir kaynak, toplantıda Lapid'in Biden'a İran ile nükleer müzakerelerin açık uçlu devam edemeyeceğini ve bir son teslim tarihi olması gerektiğini belirtti.

Lapid ayrıca Biden'ın Körfez ülkelerine iletmesini istediği bir mesaj verdi. Lapid, "Barış için elimiz uzatıyoruz. Bilim insanlarımızın ve işletmelerimizin iş birliği yapması için teknolojimizi ve deneyimimizi paylaşmaya, insanlarımızın tanışmasına ve birbirleri hakkında bilgi edinmesine hazırız” dedi. 

Biden, Lapid'le görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Yalnızca yönetimim değil, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun İsrail'in güvenliğine bağlı olduğunu düşünüyorum" dedi. ABD Başkanı, İsrail'in insan hakları ihlallerinden ötürü ziyarete ilişkin yapılan eleştirilere ise "Birkaç tane var. Bence yanılıyorlar. Bence hata yapıyorlar. İsrail bir demokrasi. İsrail bizim müttefikimiz. İsrail bizim dostumuz’’ ifadelerini kullandı.

İsrail basını da İsrail-ABD arasında imzalanacak yeni stratejik ortaklık bildirisiyle İran'ın nükleer silah faaliyetlerini engellemek için askeri güç kullanma seçeneğinin görüşüldüğünü belirtti.

Bildiride, ABD ile İsrail’in, iki ülkenin liderlerinin ikili stratejik ortaklığı yeni bir düzeye taşımaya çalıştığını gösteren yeni bir üst düzey teknolojik diyalog başlatacağı belirtildi. Bu Üst Düzey Teknolojik Diyalog, salgın önleme, iklim değişikliği, yapay zekâ ve teknolojik ekosistemler dahil olmak üzere alanlarda küresel meydan okumalarla ortaklaşa mücadele etmek için iki ülke arasında teknolojik ortaklık kurmayı ve güçlendirmeyi amaçlıyor.

Biden, Kudüs ziyaretinin ardından Ramallah'ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la görüşecek ve ardından Suudi Arabistan'ın Cidde kentine ziyaretiyle Ortadoğu turunu sonlandıracak. Biden'ın Suudi Arabistan ziyaretinde yapacağı görüşmelerde birincil konu başlıkları arasında petrol üretiminin artırılması talebi olması bekleniyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün