İstanbul Caz Festivali aynı gün iki konserle sona eriyor

Tuna SAYLAĞ Sanat
6 Temmuz 2022 Çarşamba

Melody Gardot Harbiye Açık Hava’da kalplere dokunacak

Aynı akşam, saat 21.00’de festivalin kapanışını Melody Gardot yapacak. Gardot, puslu alto sesiyle dinleyicileri dingin bir yolculuğa çıkaracak. Sanatçının müzikle olan yaşam boyu dostluğu; 19 yaşında geçirdiği ve hayata bakış açısını tümden değiştiren bir bisiklet kazası sonucu başlıyor. Tedavisinde kullanılan müzik terapisi yöntemi sayesinde söz yazarlığıyla tanışan ve daha sonra sevdiği sanatçılardan etkilenerek piyano ve gitar çalmaya başlayan ünlü şarkıcı, gençlik yıllarından itibaren birçok ülkeye ve konser salonuna konuk olmaya devam ediyor.

Klarnet üstadı YOM’dan Klezmer tınıları CRR’de

7 Temmuz Perşembe, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, saat 19.00’da ünlü klarnetçi YOM’u ağırlıyor. Avrupalı Yahudilerin Klezmer müziğinden elektroniğe, çağdaştan klasiğe uzanan çok yönlü müziğiyle insan ruhuna dokunabilmeyi amaç edinen klarnet üstadı, 11. stüdyo albümü ‘Celebration’a meditatif ritimlerle hayat verdi. Salgın sebebiyle stüdyosundan çıkmayan Yom, Léo Jassef’in piyano eserlerinin üstüne sıfırdan perküsyon ekledi ve sonunda şarkılarını ilk kez yeni bir bakış açısıyla sunmuş oldu.

***

Zamanın Döngüsel Doğası

Anna Laudel Galeri’deki ‘Zamanın Döngüsel Doğası’ başlıklı karma sergisi, 25 Ağustos’a kadar izlenebilir. Sergide, Ramazan Can, Tuğçe Diri, Emin Mete Erdoğan, Hayal İncedoğan, Bilal Hakan Karakaya, Ekin Su Koç, Fırat Neziroğlu, Cem Sonel, Halil Vurucuoğlu, Hanefi Yeter ve Serpil Yeter’in eserleri bulunuyor. İki kata yayılan sergide giriş katta Erdoğan’ın ‘Güzel Hüzün IX’ isimli Babil Kulesi heykeli yer alıyor. Can, Koç ve Yeter’in eselerinde göç, bir yere ait olma isteği gibi konular işlenmiştir. İncedoğan’ın ‘Anemonia’ ve Sonel’in dijital muskası ‘Allah Korusun’ serisi de girişte izleyiciyi karşılamaktadır. Serginin ikinci katında yer alan Karakaya’nın ‘Aşı’ serisi yaşam döngüsünü temsil eder. Serginin orta kısmında yer alan Tuğçe Diri’nin ‘Mono-İzler’ serisinde, Vurucuoğlu’nun ‘Anlık Patlamalar’ serisi bulunuyor.

***

Trump Art Gallery’de heykel sergisi ‘Dreams’

Heykellerinde örtü formunu kullanan Çiğdem Sarıçiçek, Kenan Bahadır Derre’nin küratörlüğündeki ‘Dreams’ isimli heykel sergisini Trump Art Gallery’de sanatseverlerle buluşturuyor.  Sarıçiçek’in 18 eserinin yer aldığı sergi, 31 Temmuz’a kadar gezilebilir. Sanatçı, işleriyle ilgili “Gizlemeyi ya da üzerini örtmeyi seçtiğimiz pek çok düşünce ya da duyguyu ifade etmenin bir yolu olarak son derece çekici. Buradaki gizemin merak uyandırıcı yanı, insanı yeniden düşünmeye teşvik etmesidir”  diyor.

***

Park Chul ve Jeong Hyun-Sook DİRİMART’ta

Dirimart, Gallery Dado işbirliğiyle hayata geçirdiği ‘Park Chul | Jeong

Hyun-Sook’ sergisine, 6 Temmuz- 7 Ağustos tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. 1994’ten günümüze Kore çağdaş sanat dünyasına aktif olarak katkıda bulunan Dado, İstanbul’da ilk defa sergilenmek üzere portföyünden Kore’nin iki önde gelen sanatçısını önerdi.

Park Chul, sergide gösterilen soyut kompozisyonlarında geleneksel Kore kâğıt sanatı Hanji ile doğal boyalar kullanarak hasıra benzer yüzeyler elde eder. Sanatçı bu işlerinde Kore hayat tarzındaki hızlı değişimlerden ötürü kaybolan yüzeylerin estetiğinin arayışındadır. Sanatçı, ‘Ensemble’ serisinde ise hayatın büyülü ritmini yakalamaya çalışır.

Jeong Hyun-Sook’un sergide gösterilen işleri esinini ışıktan alır ki mitlerde olsun gerçek hayatta olsun ışık hep hayat veren olmuştur. Yüzyıllardır insan, hayatın temelinde yatan bu gücü metafizik bakışlarla anlamaya ve tanımlamaya çalışmıştır. Kore kültürünün bir diğer önemli nesnesi olan vazodan esinini alan soyut işleri, sedef kullandığı akrilik resimleriyle diyalog halindedir. Dekoratif sanatların bu büyüleyici malzemesiyle yaptığı çizgilerle yüzeyin ışık ve farklı görme açılarıyla derinden etkileşime girmesini sağlar.

Yüzyıllara yayılan bir estetik anlayışına dayanan fikirler, hisler, nesneler ve unsurlar sanatçının çağdaş bir perspektif sunan bu işlerinde beden bulur.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün