Çekya, AB dönem başkanlığını müzik şöleniyle kutladı

Silvyo OVADYA Toplum
6 Temmuz 2022 Çarşamba

Çekya’nın Avrupa Birliğini başkanlığını devralması, 1 Temmuz akşamı CRR’de düzenlenen bir müzik şöleniyle kutlandı. Ben de bu şölene davetli şanslı azınlığın bir bireyiydim.

Çek müzisyen Peter Györi’nin büyük çabasıyla gerçekleşen ‘Anlayış Işığı / Light of Understanding’ başlıklı şölen katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Kimler davetliydi? Tam olarak bilmiyorum, ancak oturduğum sıranın önünde tüm azınlık cemaatlerinin dini liderleri; Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, Suryani Ortodoks Patrik Vekili Metropolit Yusuf Çetin ve sivil toplum vakıfları yöneticileri mevcuttu. Tabii ki Hahambaşımız Rav İsak Haleva da izleyiciler arasındaydı. Salonda yer alan dini liderlerin yanında Çekya Baş Hahamı (Sefarad) Karol Sidon da bulunuyordu. Tamamen dolu salonun ön kısmında diplomatik misyon yer aldı.

Yaklaşık 2,5 saat süren müzik şölenini CRR salonunu tamamen dolduran seyirciler tarafından ilgiyle izlendi. Müzikal öncesi bir konuşma yapan Çekya İstanbul Başkonsolosu Jiri Cistecky aynı akşam saat 24’ten itibaren ülkesinin AB dönem başkanlığı görevini üstlenmesi nedeniyle uzun süredir hayal ettiği bu müzik şölenini, dostu orkestra şefi-müzisyen Peter Györi ile gerçekleştiğini belirtti ve tüm katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Şölen Mimar Sinan Kontrabas Quartet’in bir klasik müzik parçasıyla başladı. Türk müziği, Batı müziğinden de ezgilerin yer aldığı sunumda sahnenin arka bölümünde İstanbul Suryani Ortodoks Metropolitan Suryani Korosu Lusavoriç, Ermeni Korosu, Dafnes Tarabya Rum Metropolitliği Kadınlar Korosunun yanı sıra İzzet Bana yönetimindeki NES Sefarad Şarkılar Kadınlar Korosu ve Estreyikas d’Estanbol Çocuk Korolarının oluşturduğu 90 kişiye yakın korolar topluluğu yer aldı. Tüm bu korolar ayrı ayrı seslendirdikleri şarkılarla büyük ilgi topladı. Daha sonra sahnede yer alan ve ilahi okuyan Yunus Balcıoğlu ve ney, kanun ve bendirden oluşan grubu; Selen Beytekin ve JazzBant müzik grubu dinleyicilerin beğenisini kazandılar. 

Tüm bu müzik sunumunun gerçekleştirilmesinde İstanbul’dan en önemli desteğin de piyanist – sanatçı Renan Koen tarafından verilmiş olduğunu öğrendik. Programda ayrıca farklı tarzlarda muhtelif müzikler yer aldı. Sunum tamamlanmadan Şef Peter Györi sahneye çıkarak yarım saat süren “Veisheamda” dua şarkısından hareketle bir şovu sahnede canlandırdı. Her tarzdan müziğin peş peşe yer aldığı bu seslendirme büyük beğeni topladı. Korolar topluluğu da zaman zaman bu bölümde yer aldılar. 

Konserden sonraki üç günü Büyükada’da geçiren Çekya Baş Hahamı Karol Sidon ve eşi Ojuna Sidonova, Çekya İstanbul Başkonsolosu ve eşi, Orkestra Şefi Peter Györi ve ailesi, cuma akşamı Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogundaki duanın ardından Kültür Merkezindeki Şabat yemeğinde ağırlandılar. Cumartesi sabahı kalabalık bir yahid topluluğunun katılımıyla gerçekleşen Şabat duasının ardından konuklar ve yahidler Şabat seudasını Kültür Merkezinde katıldılar. Şabat bitiminde tüm konuklar Anadolu Kulübünde La Casa Catering’in hazırlamış olduğu yemeğe katıldı. Hahambaşımız Rav İsak Haleva, Türk Yahudi Toplumu Başkan Vekili Moris Levi tüm etkinliklerde hazır bulundu. Pazar sabahı konuklara ada turu düzenlendi. Büyükada Vakfı Başkanı Kurtuluş Morhayim ve Hahambaşı Müşavirlerinden Yaşar Bildirici bu gezileri düzenleyenler arasında yer aldılar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün