Yair Lapid: Tv sunuculuğundan başbakanlığa giden yol

Elda SASUN Dünya
29 Haziran 2022 Çarşamba

İsrail’in yeni Başbakan ve Dışişleri Bakanı Lapid’i tanıyor musunuz?

İsrail ‘in 14. Başbakanı olacak, TV sunucusu Yair Lapid, 49 yaşına kadar, siyasi hırslarına işaret etmeyen bir yaşam sürdü: filmlerde ve reklamlarda göründü, şarkılar, kitaplar, köşe yazıları ve popüler TV şovlarına ev sahipliği yaptı, karatede siyah kuşağı var ve ayrıca servetinin 25 milyon İsrail Şekeli olduğu tahmin edilen bir milyoner...

Önümüzdeki hafta beklenmedik bir durum olmazsa, 59 yaşındaki Yair Lapid başbakanlık koltuğuna oturacak. Yeş Atid Partisinin kurucusu olan Lapid’in meslektaşı ve arkadaşı Daphne Spiegelman, “Bu ülkeyi seviyor, zeki ve sorumlu olduğu için bu rolde mükemmel olacak” diyor. “Lapid ayrıcalıklı bir aileden geliyor: gazeteci ve daha sonra etkili bir politikacı ve Adalet Bakanı olan rahmetli baba Tommy Lapid ile saygın bir yazar olan anne Shulamit Lapid. Çok politik ve entelektüel bir evde yaşadı, bu yüzden de bu iki şeyi özümsedi” şeklinde konuştu.

Siyasete girene kadar medya dünyasında yıllarca çeşitli rollerde görev yaptı. Maariv ve daha sonra Yediot Ahronot gazetesinde muhabir ve köşe yazarı olarak çalıştı. Rita için yazdığı ‘The Sailor’s Favorite Song’ ve bir grup tarafından seslendirilen ‘Live in a Ham’ olan şarkılar besteledi. Aynı zamanda farklı isimler altında ve çeşitli kanallarda ünlü karakterlerle birebir röportajlara odaklanan programlara ev sahipliği yaptı. 12 kitap ve iki televizyon dizisi yazdı.

2012 yılında, Lapid siyasete katıldığını duyurdu ve Yeş Atid (Gelecek Var) partisini kurdu.

Netanyahu’nun başkanlığında partisinin koalisyona katıldığı yılda, Maliye Bakanı oldu. Netanyahu’nun Tsipi Livni ile birlikte kendisini de görevinden almasından sonra Knesset’te muhalefet lideri oldu.

Son olarak Haziran 2021’deki seçim sonucunda devlet başkanından hükümet kurma görevini almayı başarıp, rotasyonda feragat ederek ilk olarak Bennett’in başbakanlık rolünü üstlenmesine izin verdi. 12 yıl sonra hükümetin değişmesi ve karmaşık bir koalisyonun kurulması, Lapid’in ve bu hükümetin üyelerinin bir başarısı sayılabilir. Hükümeti oluşturan partilerin güç sembolü haline gelen Netanyahu’nun yerine geçerek, sadece Netanyahu’yu değil, aynı zamanda önemli müttefiklerini güç merkezlerinden uzaklaştırmayı başardılar.

Yeni hükümet, neler yaptı?

Knesset’te yaklaşık üç yıl devlet bütçesi onayı alamamasının ardından koalisyon, uzun süredir kabine masasında bekleyen birçok reformun yanı sıra bütçeyi de onaylamayı başardı. Bu sıra dışı koalisyon, sağ ve sol kesimlerden oluşan, ekonomiden, toplumdan dine ve devlete kadar çeşitli konularda yaklaşık bir yıl boyunca işbirliği yapmayı başaran çeşitliliğe sahip bir hükümet kurmayı başardı. Amerika Birleşik Devletleri ile siyasi haritayı etkilemesi beklenen derin dostluklar geliştirdiler.

Değişimle ilgili dikkat çeken ilk şey, İran konusunda İsrail ile ABD ve Beyaz Saray arasındaki bağlantı oldu. Nükleer anlaşmayla ilgili derin tartışmalara rağmen, Bennett ve Lapid liderliğindeki hükümet, nükleer anlaşma konusundaki tartışmayı gizlilkle ve çelişkili olmayan bir şekilde yönetmeyi başardı. Hükümet ayrıca ABD’ye, mevcut hükümetin kendileri için doğru hükümet olduğunu pazarlamayı ve Amerikalıların bu hükümetin var olmasını istemelerini de sağlamayı başardığı görünmekte.

Mevcut koalisyon hükümeti, İsrail’in yakın komşularıyla olan bağlarını yeniledi ve güçlendirdi. Ürdün’de Kral Abdullah ile taraflar karşılıklı ziyaretlerde bulundular; su ve elektrik anlaşması gibi her iki taraf için de önemli konularda bir araya geldiler. Hükümet ayrıca Şarm El-Şeyh’te Bennett’in aracılığıyla Mısır Devlet Başkanı Sisi ve önemli bağları genişletmek amacıyla Körfez ülkeleriyle birlikte Birleşik Devletler tarafından desteklenen bir bölgesel savunma ittifakına teşvik etmek için çalıştı. Bennett ve Lapid’in bölgedeki tüm ülkelere yaptığı önemli ziyaretlerin yanı sıra ‘Negev’in Zirvesi’ başarısını dâhil etmek gerekir.

Göreve geldikleri andan itibaren, her zaman aynı fikirleri paylaşmasalar da, eski iki arkadaş Bennett ve Lapid iyi bir beraberlik ve dostluk içinde çalışmanın mümkün olduğunun misali oldular. Balfur’daki Başbakanlık konutu yerine çocukların okullarını da göz önünde tutarak evinde kalmayı tercih eden Bennett gibi Lapid de geçici başbakanlık görevinde ailesini Balfur’a taşımayacağını, sadece gerek duydukça orada kalacağını açıkladı.

Lapid, Netanyahu’nun tüm protesto ve onu başa getirmeme savaşına rağmen, ülkenin en önemli görevini üstlenmek üzere yola çıkmaya hazır görünüyor.

Kaynak: İsrail Basını YNet, Mako ve N12 haber kanalları

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün