İsrail Dışişleri Bakanı Lapid Ankara´da: Büyükelçiliklerin geri dönmesi için çalışma başlatıldı

Ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsrailli mevkidaşı Yair Lapid, normalleşme adımları kapsamında, ikili ilişkilerin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaların başladığını açıkladı.

Toplum
23 Haziran 2022 Perşembe

Ziyareti ve verimli görüşmeleri için Lapid'e teşekkür eden Çavuşoğlu, İsrail ile ikili ilişkilerde yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, "İsrail'e taze meyve ihracatı için tarım bakanlıklarımız temaslarını sürdürüyor. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki orman yangınlarına İsrail'in gösterdiği ilgi ve desteğe teşekkür ederiz. Yangının söndürülmesi için İsrail 2 uçak gönderme kararı aldı. Teşekkür ediyoruz. Bugün de Türkiye'de ihtiyaç var mı diye sordular. Orman bakanlığımıza sorup döneceğiz ama bu tekliflerine teşekkür ediyorum. Sivil havacılık alanındaki istişareler 4 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Denizcilik istişarelerine en kısa zamanda başlamak istiyoruz.

Ülkemizde İsrail vatandaşlarına yönelik terör tehdidi konusunda Sayın Lapid ile yakın temas halindeydik. Kurumlarımız arasında istihbarat paylaşımı gerçekleşti. Güvenlik kurumlarımız yakın iş birliği içinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu tür olayların ülkemiz içinde yaşanmasına hiçbir şekilde izin veremeyiz.

Filistin meselesi gündemimizdeydi. Bu konudaki beklentilerimizi ve hassasiyetimizi İsrail tarafı gayet iyi şekilde biliyor. Özellikle iki devletli çözüm ve barış umutlarının zarar görmemesi için herkesin dikkatli adım atması gerekiyor. Barış umutlarına zarar verecek ek adımlardan kaçınılması gerektiğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan sonra söz alan Lapid ise, yapılan güvenlik iş birliği ve ‘İran komplosu önlendiği’ için Türkiye'ye teşekkür etti, Lapid, "Türkiye, İsrailliler için en önemli ve en çok tercih edilen turizm rotasıdır, dilerim önümüzdeki günlerde İsrailliler güvenlik içinde Türkiye'ye tatil yapmaya gelmeye devam edeceklerdir" dedi.

İki ülke arasındaki turizm ve ekonomi iş birliğinin artırılması için çalışılacağını belirten Lapid, "Büyükelçilerimizin yakın zamanda dönüşü için önemli adımlar attık. Umarım bu adımları yakın zamanda tamamlarız" ifadelerini kullandı.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün