Uzun zamandır beklenen Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği yayınlandı

Azınlık Vakıflarının dokuz yıl önce yürürlükten kaldırılan, yönetim kurullarını seçmesine imkân tanıyan Seçim Yönetmeliğinin yenisi 18 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete´de yayınlandı.

Toplum
22 Haziran 2022 Çarşamba

Yönetmeliğe göre Yahudi Cemaati Vakıfları İstanbul’da iki seçim bölgesine ayrıldı. Yönetmeliğe göre seçmen veya seçilecek kişi olmak için ‘seçim tarihi itibarıyla en az altı aydan beri seçim çevresinde ikamet edilmesi zorunlu oldu.

Seçimler beş yıl için yapılacak ancak yönetim kurulunun üye sayısı üçten aşağı düşer ise üç ay içerisinde yeni seçim yapılabilecek.

Seçimlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapılması gerekmekte.

*Hastanesi olan cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimleri ise Sağlık Bakanlığınca hazırlanacak yeni bir yönetmelikle 31 Aralık 2023 tarihine kadar yapılabilecek.

*Ermeni Patriği Maşalyan yaptığı yazılı açıklamada, yönetmelikte muğlak durumların Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açıklığa kavuşturulması beklentisini dile getirirken topluma da seslenerek, “Cemaatimize tavsiyemiz, bardağın dolu kısmını görerek bir an önce seçimlere hazırlanmaktır. Zaman kaybetmeye tahammülü olmayan süreçlerden geçiyoruz. Toparlanmanın ve yeniden yapılanmanın tam zamanıdır” dedi.

*Vakıflar Genel Meclisinde bulunan Azınlıklar Cemaat Vakıfları temsilcisi Can Ustabaşı, seçim yapılmasının önünü açan ve üzerinde konuşulabilecek bir metin ortaya çıktığı için mutlu olduğunu dile getirirken, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil de yıllardır beklenen yönetmeliğin çıkmasının bir an önce seçimleri yapmak ve yenilenmek için çok önemli bir adım olduğu görüşünde.

*İki dönem Cemaat Vakıfları Temsilciliği yapan Laki Vingas ise bu yönetmeliği şöyle değerlendiriyor: “Eski yönetmelikteki sıkıntılar giderilecek diye bekledik. Bazıları düzeldi ama yeni sorunlar ortaya çıktı. Bugün tüm bunlara rağmen bir seçime ve yenilenmeye ihtiyacı var cemaatlerin. 10 yıllık seçimsizliğin yarattığı tahribatı ve kutuplaşmayı durdurmak için bir imkân ortaya çıktı”.

*HDP milletvekili Garo Paylan, çıkarılan seçim yönetmeliğini eleştirerek,  9 yıl sonra seçimlerin yapılacak olmasının önemli olduğunu; fakat seçimlerin demokratik olmasını istediklerine dikkat çekti. “Demokratik olmazsa, maçın hakemini mevcut yönetimler belirlerse o yönetimler devam ederler ve vakıflarımız kötü yönetilmeye devam ederler” diyen Paylan bu konudaki itirazlarını TBMM’ye götüreceğini söyledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün