İsrailli uzmandan İsrail-Avrupa gaz tedariği analizi

Bar-İIan Üniversitesi Siyasi Çalışmalar Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Elai Rettig, Anadolu Ajansına verdiği demeçte İsrail´in Avrupa ile gaz tedariği için uzun vadeli çözümün Türkiye olduğunu açıkladı.

Dünya
20 Haziran 2022 Pazartesi

Mevcut altyapıyla İsrail'in Mısır'a göndereceği gaz miktarının kısıtlı olacağını vurgulayan Rettig, ‘‘İsrail ve Mısır'ın kendileri için daha fazla gaza ihtiyaç duyduğu sıcak yaz aylarında, boru hatlarında LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tesislerine göndermek için daha az kapasite olacak" diye konuştu. Rettig, bunu aşmanın tek yolunun İsrail'deki doğal gaz sahalarından Mısır'daki 2 LNG terminaline doğrudan akış sağlayacak bir boru hattını inşa etmek olduğuna dikkati çekerek, bunun birkaç yıl sürebileceğini ifade etti.

Rettig, LNG'nin Avrupa için pahalı bir seçenek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Avrupa'nın şu ana kadar yaptığı anlaşmalar geçici bir çözüm. Uzun vadeli bir çözüm aranıyorsa LNG'den daha ucuz ve istikrarlı boru hatları inşa edilmeli. Azerbaycan, Irak, İran ya da İsrail ile Doğu Akdeniz'den gelecek yeni boru hatlarının Avrupa'ya ulaşacağı ana geçiş Türkiye olacaktır. İsrail'den Türkiye'ye bir boru hattı genişliğe bağlı olarak yılda 10 ila 16 milyar metreküp gaz taşır ve LNG'den ucuz olur."

Rettig, İsrail, Mısır ve Avrupa arasında yapılan anlaşmanın yakın gelecekte Avrupa'ya yalnızca 2 milyar metreküp ilave doğal gaz sağlayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anlaşma, İsrail ile Türkiye arasında olası bir boru hattı kadar uzun dönemli çözüm sağlamıyor. Türkiye'nin İsrail'den gaz alarak iç pazarında kullanmasıyla Türkiye pazarında boşta kalan ekstra Azerbaycan gazı olacaktır. Türkiye bunu iç pazarda kullanmak yerine Avrupa'ya gönderecektir. Sonuç olarak Avrupa'ya daha fazla gaz ulaşmış olur.’’

Kaynak: AA

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün