İsrailli ünlü yazar AB. Yehoshua 85 yaşında vefat etti

İsrailli denemeci, oyun yazarı ve romancı Abraham B. Yehoshua 85 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya
14 Haziran 2022 Salı

Son birkaç yıldır kanserle savaşan Yehoshua en etkili ve önemli İsrailli yazarlardan biri olarak kabul ediliyor. Ünlü Edebiyatçı, Yaşlı Adamın Ölümü, Hindistan’dan Dönüş, Mr. Mâni gibi kitaplarının yanı sıra düzinelerce oyun ve çocuk kitabı da yayınlandı.

Yehoshua’nın 1977 yılında yayınlanan ilk romanı ‘The Lover’, Mehmet Harmancı’nın çevirisiyle 1995 yılında ‘Kaybolan Aşık’ ismiyle Gözlem Gazetecilik tarafından basıldı.

1936'da Kudüs'te Selanikli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Yehoshua, Kudüs İbrani Üniversitesi'nde edebiyat bölümünü bitirdi.

Yakınları tarafından Buli adıyla bilinen Yehoshua, Bialik Ödülü, EMET ödülü, Tel Aviv Üniversitesi ve Bar-Ilan Üniversitesi'nden onur dereceleri dahil olmak üzere çok çeşitli ödüller ve unvanların yanı sıra 1995 yılında İsrail Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 

Edebi kimliğine ek olarak, Yehoshua İsrail solundaki en önde gelen siyasi seslerden biri olmuş ve Meretz partisinin aday listesine girmişti.

İsrail İşçi Partisi üyesi Gilad Kariv, Yehoshua’nın ölümü sonrası yaptığı açıklamada, ‘‘Çoğumuz onun çalışmalarını okul müfredatımızın bir parçası olarak öğrendik, adını bilmeyen çok az İsrailli var” dedi.

Müşterek Liste Milletvekili Usame Saadi, "Yehoshua'nın büyüklüğü sadece İsrail'de değil, dünya çapındadır. Yehoshua, Filistinlilerin İsrail'in yanında bir devleti hak ettiğini düşünüyordu" dedi.

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ise, "İsrail'in en büyük yazarlarından biri olan Yehoshua'nın İbranice Kitap Haftası'nda vefat etmesi ne kadar üzücü ve sembolik" açıklamasında bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün