“İsrail ve Suudi Arabistan, ABD arabuluculuğunda ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor”

Amerikan basını, uzun süredir ilişkilerini normalleştirmeleri gündemde olan İsrailli ve Suudi Arabistan´ın, Washington´un arabuluculuğunda çalışmalar yürüttüğünü iddia etti.

Dünya
9 Haziran 2022 Perşembe

Ünlü Wall Street Journal (WSJ), İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme görüşmelerinin ayrıntılarını yazdı. Gazete, iki ülke arasındaki görüşmelerin ABD Başkanı Joe Biden'ın arabuluculuğunda gerçekleştiği belirtildi.

Söz konusu haberde, Suudi yönetiminin bazı İsrailli iş insanlarının ülkeyi ziyaret etmesine izin verdiği ve İsrail’le ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediği bilgisi yer aldı.

Müzakereler kapsamında ABD, Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir Adalarının yönetiminin tamamen Riyad'a geçmesi için bir anlaşma sağlamaya çalışıyor. Mısır, Suudi Arabistan ve İsrail arasında sorun yaratan adalarda şu anda ülkenin de askerleri yer alıyor.

İsrail uçaklarının Suudi hava sahasını kullanabilmesi izni de müzakerelerin diğer bir maddesi olarak belirtiliyor.

Riyad ve Kudüs yönetimlerinin özellikle Filistin konusunda ortak bir karara varmaktan uzak olduğu bilinse de ABD, İsrail-Filistin ilişkileri gündeme gelmeden birtakım normalleşme adımlarının atılabileceğini savunuyor. Haberde, "resmi diplomatik ilişkilerin oluşması yıllar alabilir fakat siyasi, askeri ve ekonomik alanlardaki gizli görüşmelerde atılacak adımlar, İran'ı ortak tehdit olarak gören iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için uzun süredir yürütülen çabaları hızlandırabilir" ifadelerine yer verildi.

ABD Başkanı Biden’ın gelecek haftalarda bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynak: Independent Türkçe

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün