Bu hafta ağa takılanlar

•“Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin daha iyi olacağına inanıyorum. İlişkilerin daha iyi olması için bazı koşullar var: 1-) Karşılıklı büyükelçilikler atanmalı. 2-) Başbakan, Dışişleri Bakanı ve heyeti Türkiye´ye gelmeli ve 3-)Sayın Erdoğan´ın da diplomatik teammül gereği İsrail´e bir ziyaret yapmalı. Keza kendisi 2005´te İsrail´i ziyaret etmişti. Benim ilişkilerin gelişeceğine dair bir ümidim var eğer bu tempoda giderse. Fakat vurgulamamız lazım, bu ilişkiler böyle gitse de Türkiye-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi için çaba gösterilen bu yol güllük gülistanlık değil. Tahriklerle ve tuzaklarla dolu bir yol olacaktır. Bunu unutmayalım. Hamas ve İsrail tarafına özellikle dikkat etmek gerekiyor.” •Dr Remzi Çetin – www.gazetebilkent.com - (Cevdet Cem Kılınç röportajı)

İzak BARON Diğer
8 Haziran 2022 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • İSRAİL’İN ULUSAL HAVAYOLU ŞİRKETİ EL AL’IN TÜRKİYE’DE DAHA FAZLA ŞEHRE DOĞRUDAN UÇABİLMESİ VE THY’NIN İSRAİL’E YÖNELİK SEFER SAYISINI ARTTIRMASI HEDEFLENİYOR. AYRICA İSRAİL TURİZM BAKANININ TALEBİYLE YAPILAN GÖRÜŞMEDE, ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DAHA FAZLA İSRAİLLİ TURİSTİN TÜRKİYE’YE GELEBİLMESİ İÇİN MUHTELİF FORMÜLLER ELE ALINDI

Özellikle İsrail tarafında bu ziyarete büyük önem atfedildiği, İsrail basınına yansıyan haberler ve siyasilerin yapmış oldukları paylaşımlardan anlaşılıyor. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve Dışişleri Bakanı Lapid, sosyal medya paylaşımlarında Çavuşoğlu’nun ziyaretini çok önemsedikleri ve bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamasını umut ettiklerini belirttiler. Çavuşoğlu’nun ziyaretini yakından takip eden Haaretz, Times of Israel, Maariv, Yediot Ahronot, Israel Hayom, Globes gazeteleri, Walla ve Kann gibi ajanslar ve İ24News, Channel 13, N12 televizyonları yaptıkları yayınlarda Türkiye-İsrail normalleşmesinin, ikili ve bölgesel ilişkilerdeki önemine değindiler. Buna mukabil Jerusalem Post, Jewish Press ve Arutz Sheva gibi muhafazakar medya platformlarında yayımlanan bazı yazılarda Türkiye-İsrail normalleşmesine temkinli yaklaşılması gerektiğine dair eleştiriler yer aldı. Yine bu platformlarda İsrail’in Türkiye uğruna Yunanistan ve GKRY ile ilişkilerini bozmaması gerektiğine yönelik önerilerde bulunuldu. Ayrıca Mitvim ve INSS gibi düşünce kuruluşları yeni süreci desteklerken, görece muhafazakar ve son dönemde Türkiye karşıtlığıyla öne çıkan Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS), Gatestone Institute, Moshe Dayan Center (MDC), Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA) gibi kuruluşlar ise sürece eleştirel bir yaklaşım sergiliyorlar.

Ziyarette; Türkiye ve İsrail arasında ortak ekonomik komitenin canlandırılmasına ve sivil havacılık alanında bir anlaşma yapılması için çalışılmaya başlanmasına karar verildi. Bu kapsamda İsrail’in ulusal havayolu şirketi El Al’ın Türkiye’de daha fazla şehre doğrudan uçabilmesi ve THY’nın İsrail’e yönelik sefer sayısını arttırması hedefleniyor. Ayrıca İsrail turizm bakanının talebiyle yapılan görüşmede, önümüzdeki dönemde daha fazla İsrailli turistin Türkiye’ye gelebilmesi için muhtelif formüller ele alındı.

Bu olumlu gelişmelere rağmen özellikle İsrail tarafının uzun süredir dile getirdiği büyükelçilerin yeniden atanması konusunda somut bir ilerleme sağlanamadı. Ziyaretten sonra Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, heyetler arası görüşmelerde bu konu gündeme getirilse de İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in temmuz ayında gerçekleşmesi planlanan Türkiye ziyaretine ertelendi. Dolayısıyla bu süre zarfında, muhtemel isimler üzerinde görüşmelerin devam edeceği ve her iki tarafın da onayından geçen büyükelçilerin atanmasına gayret edileceği anlaşılıyor.

Haydar Oruç

Tamamı: https://www.aa.com.tr/tr/analiz/turkiye-israil-normallesmesinde-yeni-asama-cavusoglu-nun-ziyareti/2603746

  • İSRAİL CUMHURBAŞKANI HERZOG VE BAŞBAKANI NAFTALİ BENET İSE YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS’İN TERSİNE SÖZÜNDE DURACAK ONURLU SİYASETÇİLER

En azından Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından İsrail Yunanistan’ın aksine dürüst ve yurtdışında lobiler üzerinden Türkiye aleyhine iş çevirmeyen bir ülke. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve Başbakanı Naftali Benet ise Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in tersine sözünde duracak onurlu siyasetçiler.

Yoksa Erdoğan İsrail ve liderleri ile ne görüşür ne temas eder ne de daha sık görüşmenin zeminini arardı.

Osman Sert

https://www.karar.com/yazarlar/osman-sert1/keske-yunanistan-israil-kadar-iyi-bir-ulke-olsa-1593193

  • BÖYLECE, AYNI ZAMANDA IRKÇI VE YAHUDİ DÜŞMANI OLDUĞUNU HİÇ GİZLEMEYEN NECİP FAZIL, BİR ŞAİR OLMASININ ÖTESİNDEKİ KİMLİĞİYLE, İSLAMCI-FAŞİST BİR KURAMCI OLARAK YÜCELTİLİYOR

Bugün Erdoğan-AKP iktidarı Necip Fazılcılığı, adeta resmi ideoloji haline getirmeye çalışıyor. Adına ödüller konuluyor, bu törenlere Erdoğan ve parti ileri gelenlerinin neredeyse tümü katılıyor. İktidar medyasında hakkında yazılar yazılıyor, programlar yapılıyor. Böylece, aynı zamanda ırkçı ve Yahudi düşmanı olduğunu hiç gizlemeyen Necip Fazıl, bir şair olmasının ötesindeki kimliğiyle, İslamcı-faşist bir kuramcı olarak yüceltiliyor.

Merdan Yanardağ

https://www.birgun.net/haber/fasizm-ve-islamci-fasizm-vii-389689

  • “EĞER TÜRKİYE'NİN AMERİKAN YAHUDİLERİ, KONGRE, YÖNETİM VB. İLE İLİŞKİLERİNİ DÜZELTMEK İSTİYORSANIZ, BUNUN YOLU İSRAİL'DEN GEÇİYOR”

Washington Büyükelçisi Murat Mercan ve New York Başkonsolosu Reyhan

Özgür, New York'ta bulunan Hampton Sinagogu'nu ziyaret etti. Mercan ve

Özgür'ü Hampton Sinangogu'nda, sinagogun başkanı Haham Marc Schneier ve

Jerusalem Post'dan (İsrail) gazeteci Lahav Harkov ağırladı. “Türk dış politikası ve Türk-Yahudi ilişkileri” üzerine düzenlenen toplantıda Büyükelçi Mercan, Türk

tarafının görüşlerini dile getirdi.

Haham Marc Schneier de sosyal medya paylaşımında “İsrail ile Türkiye arasında

Büyükelçi ile yürüttüğüm tarihi yakınlaşmayı kutlamak için Hampton

Sinagogu Murat Mercan ve Reyhan Özgür'ü ağırladı.”

Peki kim bu Haham Schneier? 20 Nisan'da, Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet Ali Güller “AKP'nin İsrail'e 6 mesajı” başlıklı

yazısında şu tespiti yaptı: “… Haham Mark Schneier, 11 Mart 2022'de Times of

Israel'e anlatmıştı… Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan,

Washington Büyükelçiliği'ne atandıktan kısa bir süre sonra (Nisan 2021) Haham

Schneier ile görüşmüş ve ona (Erdoğan beni Türkiye ile Amerikan Yahudi

cemaati ilişkilerini düzeltmekle yetkilendirdi) demişti. Schneier de bu sözler

üzerine Mercan'a şu tavsiyede bulunmuştu: (Eğer Türkiye'nin Amerikan Yahudileri, Kongre, yönetim vb. ile ilişkilerini düzeltmek istiyorsanız, bunun yolu İsrail'den geçiyor.)…”

 

Aytunç Erkin

https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarlar/aytunc-erkin/ankarada-hareketli-saatler-ve-diplomasi-7169326/

  • “İLİŞKİLERİN DAHA İYİ OLMASI İÇİN BAZI KOŞULLAR VAR: 1-) KARŞILIKLI BÜYÜKELÇİLİKLER ATANMALI. 2-) BAŞBAKAN, DIŞİŞLERİ BAKANI VE HEYETİ TÜRKİYE’YE GELMELİ VE 3-)SAYIN ERDOĞAN’IN DA DİPLOMATİK TEAMMÜL GEREĞİ İSRAİL’E BİR ZİYARET YAPMALI.”
  • İnişli çıkışlı geçen dönemlerden birisi de ”One Minute” olayıydı ve dünya gündemine oturmuştu. Uluslararası ilişkiler uzmanı olarak da siz pek çok kez şunu dile getiriyorsunuz devletler arasında bir dostluk yoktur sadece çıkarlar vardır. Duygularımızla değil mantığımızla hareket etmemiz gerekir. Siz ”One Minute!” çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dr. Remzi Çetin: Tabi o olayın yaşandığı gün de söylemiştim bunu sizin dediğiniz gibi olaya temkinli yaklaşalım dedim. Fakat çiçeği burnunda yüksek lisans öğrencisi olduğum için dikkate alınmadım. Çünkü o günlerde henüz bir İsrail uzmanı değildim, bir doktora bitirmemiştim. Bir kişinin bir alanda uzman olarak nitelendirilebilmesi için o alanda doktorasının bulunmasını önemli buluyorum. Bu bahsettiğiniz 2009 döneminde ben yüksek lisans tezimi yazıyordum. Mavi Marmara olayı da dahil Davos’ta Başbakan Erdoğan ve İsrailli Cumhurbaşkanı Peres’in karşılıklı söz düellosunda da o günlerde Türk televizyonlarında objektif bir değerlendirme yapıldığına inanmıyorum. Temkinlilik yoktu tabi. Her siyasi dönem kendi konjöktürünü yarattığı için sanırım o dönemde de öyle bir rüzgar vardı. Bundan dolayı bizim gibilerin sesi çok duyulmuyordu fakat 10 yıl sonra şunu gayet iyi anladık: 2009’daki Davos Krizi yani One Minute çıkışı ve 2010’daki Mavi Marmara olayından sonra bölgede uzun yıllar devam eden Türkiye-İsrail stratejik ittifakı çöktü. Bu çöküş sonrası oluşan boşluğu İran ve Rusya doldurdu. Şu an biz farkındaysanız Suriye’nin kuzeyinde bununla uğraşıyoruz.

  • Peki, özellikle son bir yılda Türkiye-İsrail ilişkileri farklı bir yola girdi. Özellikle Türk tarafının isteğiyle ve İsrail’de yeni seçilen cumhurbaşkanının ve hükümetin de olumlu yaklaşımıyla ilişkilerin düzeltilmesi çalışılıyor. Fakat iki taraf da temkinli yaklaşıyor. Sizce bu iki devlet arasındaki ilişkileri iyileştirme çabası samimi mi?

Dr. Remzi Çetin: Uluslararsı ilişkilerde samimiyet aramayacağız. Uluslararası ilişkilerde dostluk düşmanlık romantizm olmaz mesela Türk tarafı bunu çok yapıyor, Türk kamuoyu Filistin’e çok dramatik yaklaşıyor. Uluslararası ilişkilerde duyguya yer yoktur. Uluslararası ilişkilerde isterseniz Kamboçya ile ilişkiniz olsun, Kamboçya ile aramızda bir duygusal bağ aramayacağız, çıkar arayacağız. Bu iyileştirme çabasının çok başka olduğuna inanıyorum. Bu çabanın birçok nedeni var ve en önemli nedenlerinden biri de Körfez’den yükselen yeni bir Ortadoğu’dur. Bu ifademi iki yıldır her fırsatta söyledim. İki yıldır İbrahim Anlaşmalarından önce de bunu paylaşıyordum. 2009’da İbrahim Anlaşmaları imzalanmadan önce Netenyahu Dönemi’nden itibaren Körfez’den yükselen yeni bir Ortadoğu var, Türkiye bu Ortadoğu’ya daha fazla kayıtsız kalamaz, İsrail’in bile Körfez ülkeleriyle olan ilişkileri iyiye gidiyor diyordum. O yüzden Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin daha iyi olacağına inanıyorum. İlişkilerin daha iyi olması için bazı koşullar var: 1-) Karşılıklı büyükelçilikler atanmalı. 2-) Başbakan, Dışişleri Bakanı ve heyeti Türkiye’ye gelmeli ve 3-)Sayın Erdoğan’ın da diplomatik teammül gereği İsrail’e bir ziyaret yapmalı. Keza kendisi 2005’te İsrail’i ziyaret etmişti. Benim ilişkilerin gelişeceğine dair bir ümidim var eğer bu tempoda giderse. Fakat vurgulamamız lazım, bu ilişkiler böyle gitse de Türkiye-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi için çaba gösterilen bu yol güllük gülistanlık değil. Tahriklerle ve tuzaklarla dolu bir yol olacaktır. Bunu unutmayalım. Hamas ve İsrail tarafına özellikle dikkat etmek gerekiyor.

Cevdet Cem Kılınç

http://www.gazetebilkent.com/politika/cemkilinc/turkiye-israil-iliskileri-dr-remzi-cetin-ile-roportaj/

  • İSRAİLLİ TATİLCİLER ŞİMDİLİK UYARILARDAN PEK ETKİLENMİŞ GÖRÜNMÜYOR. TURİSTLERİ ŞIMARTAN “HER ŞEY DÂHİL” OTELLERDEN, GÜZEL AĞIRLANMAKTAN HOŞLANIYORLAR

İsrail’in şimdi endişesi, İran’la giderek artan gerilimin Türkiye’yle ısınan ilişkileri olumsuz etkilemesi. Normalleşme sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan teşviklerden biri, İsrailli turistlerin Türkiye’ye dönüşüydü ve seyahat uyarısı bu planları altüst edebilir.

İsrailli tatilciler şimdilik uyarılardan pek etkilenmiş görünmüyor. Turistleri şımartan “her şey dâhil” otellerden, güzel ağırlanmaktan hoşlanıyorlar.

Al-Monitor’a konuşan eski bir Terörle Mücadele Bürosu yetkilisi, “Somut bir tehdit söz konusu olduğuna göre bu somut tehdit önümüzdeki günlerde kaldırılabilir ve işler normale döner” dedi. Türk güvenlik ve istihbarat birimleriyle işbirliğini “mükemmel” olarak niteleyen kaynak, Türkiye’ye bilgi verildiğini vurgulayarak, “Bu somut, belirgin tehditten haberdarlar. Onlar da güvenlik tedbirlerini artırmak için sorumluluk üstlendiler” dedi.

İran-İsrail çatışmasının giderek ilgi odağı olması, İran’ın menfaatine değil. Al-Monitor’a konuşan eski bir istihbarat yetkilisi, İran’ın, nükleer programı konusunda küresel güçler ile “anlaşmaya varmak için can attığını” belirterek, “Devrim Muhafızları’nın ABD terör listesinde kalmasını muhtemelen kabullenecekler ama iş burada bitmez. Daha yeni başlıyor” dedi.

Ben Caspit

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/05/israelis-warned-leave-turkey-over-iran-threat#ixzz7VMiit65G

Takılan tweetler

  • Selçuk Uygur@selcukuygur

WW2 serisindeki 7. tercüme çalışmam olan “Dünyanın En Mutlu Adamı” bugün elime ulaştı. Savaşı bir Alman Yahudisinin gözünden anlatan bir tercümeyle dilimizdeki Holokost literatürüne naçizane bir katkı yapma arzum böylelikle gerçekleşmiş oldu. Yeni çalışmalarda görüşmek üzere.

 

https://twitter.com/selcukuygur/status/1533017786720698370

  • Karel Valansi@karelvalansi

Almanya içişleri bakanından Almanya-İsrail dostluğunu vurgulayan, siber güvenlik, terör finansmanı ve antisemitizm konusunda İsrailli yetkililerle görüşeceğini belirten İbranice tweet

 

https://twitter.com/karelvalansi/status/1531664465908928513

  • Gökhan Çınkara@gcinkara

Türk Yahudi Gençleri arasında yayımlanan "Kol HaAdama" (Toprağın Çağrısı) dergisinden bir parça. Sosyalist Siyonist yönelimli oldukları anlaşılıyor.

Yıl 1946:

 

https://twitter.com/gcinkara/status/1532325306278854657

  • mesut uyar 🇹🇷🇦🇺🎖@mesutuyar10

#TarihteBugün 1967'de İsrail Mısır hava kuvvetlerine yönelik önleyici bir hava taarruzu ile Altı Gün Savaşı'nı başlattı. Gafil avlanan Mısır uçakları yerdeyken imha edilirken Mısır hava savunma sistemi de yok edildi.

 

https://twitter.com/mesutuyar10/status/1533401054385213441

  • Gökhan Çınkara@gcinkara

"Hamas'tan üst düzey bir güvenlik kaynağı Al-Monitor'a, hareketin Gazze Şeridi'ndeki saha güvenlik güçlerinin 29 Mayıs'ta İsrail'in bayrak yürüyüşüyle bağlantılı olarak çeşitli Filistinli grupların İsrail şehir ve kasabalarına roket fırlatma girişimlerini engellediğini söyledi."

https://twitter.com/gcinkara/status/1532115223502639104

Ağa Takılanlar Öneriyor”

  • İsrail’de kriz... Konu 2 milyon Filistinli – Rafael Sadi

https://www.odatv4.com/makale/israil-de-kriz-konu-2-milyon-filistinli-240475

  • İran'da Devrim Muhafızı iki albayın art arda ölümü: İsrail'in rolü ve iç hesaplaşma iddiaları

https://tr.euronews.com/2022/06/05/iran-da-devrim-muhaf-z-iki-albay-oldu-israil-suikast-ve-ic-hesaplasma-iddialar

  • Türkiye-İsrail doğal gaz boru hattı projesi avantajlı bir konum kazanıyor - Ebru Şengül Cevrioğlu

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiye-israil-dogal-gaz-boru-hatti-projesi-avantajli-bir-konum-kazaniyor/2604700

  • Hz. Musa'yı Antik Mısır'da aramak (2) - Bülent Şahin Erdeğer

https://www.independentturkish.com/node/517366/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/hz-musay%C4%B1-antik-m%C4%B1s%C4%B1rda-aramak-2

  • Antik İsrail'de ekonomiye darbe: Tanrı – Umut Ataseven

https://www.independentturkish.com/node/518016/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/antik-i%CC%87srailde-ekonomiye-darbe-tanr%C4%B1

  • “Yahudi olmak artık normal geliyor”

Geniş bir otobüs bizi Celile Denizi’nin batı kıyısındaki küçük bir kasaba olan Tiberias’a götürüyor. Otelin yanında büyük bir Davut Yıldızı var. Çok ihtiyatlı, diye düşünüyorum kendi kendime ve öylece ortalıkta dikildiğine inanamıyorum. Tiberias’taki ikinci gün bir oyun oynuyoruz. Kendimizi birden ona kadar bir ölçekte farklı ifadelere göre sınıflandırmamız isteniyor. Bir açıklamada şöyle yazıyor: “Yahudiliğim hakkında açıkça konuşuyorum.”

Bu ifade ile okuldaki deneyimlerimden bahsediyorum: “Okulda Yahudiliğim hakkında konuşmak benim için zordu. Hatırladığım kadarıyla, hiç söylemedim. Dikkat çekmek istemedim ve kesinlikle onunla değil. Sınıfta Nasyonal Sosyalizm konusu tartışıldığında kendimi yalnız hissettim çünkü kimse benimle aynı şeyleri yaşamamıştı ve bu konuyu açık açık konuşmak istemiyordum. Ailem Almanya’yı terk etmek zorunda kaldı ve Holokost’ta akrabalarımızı kaybettik.”

https://www.berlince.net/yahudi-olmak-artik-normal-geliyor/

  • Şavuot bize, neden daha yüce bir güce gereksinim duyduğumuzu hatırlatır - Rav Mendy Chitrik

https://www.independentturkish.com/node/517426/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/%C5%9Favuot-bize-neden-daha-y%C3%BCce-bir-g%C3%BCce-gereksinim-duydu%C4%9Fumuzu

  • Nazi İşgalindeki Varşova'da Yeraltı Çocuk Kütüphanesi Kuran Kadın: Basia Berman

 

https://seyler.eksisozluk.com/nazi-isgalindeki-varsovada-yeralti-cocuk-kutuphanesi-kuran-kadin-basia-berman

  • Evlatlık verdiği kızıyla 80 yıl sonra ilk kez buluştu! Ölüm belgesini ararken...

 

https://haberglobal.com.tr/yasam/evlatlik-verdigi-kiziyla-80-yil-sonra-ilk-kez-bulustu-olum-belgesini-ararken-179224

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün