Sigorta sektörü asırlık çınarını kaybetti

Türkiye´de sigortacılığın tarihine ışık tutan ve 100 yılı aşkın bir süredir sigortacılık yapan bir ailenin üçüncü kuşağını temsil eden, sektörün duayen ismi David Kohen 2 Haziran´da Ulus Musevi Mezarlığında gerçekleşen cenaze töreniyle ebediyete uğurlandı.

Elda SASUN Toplum
8 Haziran 2022 Çarşamba

Kositaş Sigorta Brokerliği kurucusu, 1949’dan bu yana sigortacılık yapan David Kohen, 24 Ocak 1924’te İstanbul’da dünyaya geldi. St. Michel Fransız Lisesinden mezun oldu. Dönemin koşullarında üniversite tahsilini yarım bırakmak zorunda kalan Kohen, babası Marko Kohen ile birlikte sigorta acenteliği yaptıktan sonra Marko Kohen ve Oğlu Kolektif Şirketi’nin kurucu ortağı oldu. 1980’de Kositaş Sigorta’yı kurdu.

Kohen için sigortacılık hiçbir zaman sadece bir meslek olmadı. Kendi deyimiyle yaşamımı şekillendiren Kohen, sigorta tarihine ışık tuttu. Son çalışmalarından biri de Axa Sigorta’nın önderliğinde hayata geçirilen ‘Sigortacılık Tarihinin İzleri’ projesi oldu. 50 yılı aşkın süredir sigorta belgelerini toplayarak Türkiye’de sigorta sektörünün izini süren Kohen, hazırlanan projede kişisel hikayesinin yanı sıra Türkiye’de sigorta sektörünün geçmişini de tüm detaylarıyla anlattı.

70 yıl sigortacılık

2020 yılında Sigorta Ekranı’na konuk olan David Kohen, sigortacılığa nasıl başladığını şöyle anlatmıştı: “Dedem sigortacılığa Selanik’te başladı. Selanik’in 1912’de Yunanistan’a geçmesiyle birlikte İstanbul’a geldi. Dört dil bildiği için bir Alman sigorta şirketinin genel müdürü oldu. Ben ise sigortacılığa 1949’da 25 yaşımda babamla başladım. 70 yıl fiilen sigortacılık yaptım. O dönemlerde sadece iki tür sigorta vardı; biri yangın, diğeri de hayat sigortasıydı. Yangın sigortası revaçtaydı çünkü İstanbul’da her hafta bir yangın olurdu. Her tarafta ahşap binalar vardı. Bir yerde yangın oldu mu bir mahalle, hatta semt komple yanardı.”

“Sigortacılığın gelişmesi yeni nesil gençlerimizin elinde” diyen Kohen, sigortacı olacak gençlere her fırsatta yabancı dil öğrenmelerini öğütlüyordu: “Sigortacılık uluslararası bir meslek haline geldi. Yabancı dil öğrenin. İkinci olarak da çok okuyun. Vizyonlarınızı modern bir şekilde kurgulayın. Çok araştırma yapın. Çok çalışın.” Kızı İlana ise babası için: “Babamı yakından tanıyanlar onun ayaklı ansiklopedi olduğunu söylerlerdi. 98 yaşında bile aynı anda üç kitap okuduğuna şahit oldum. Moderndi, aydın ve yeniliklere açıktı. Hepimizin neşe kaynağıydı” dedi.

David Kohen’in hayatı, Birant Yıldız tarafından kaleme alındı. Kohen, kitapta, ailesinin Selanik’ten başlayarak Karaköy’deki Bankalar Caddesi’ne, oradan da Maslak’taki plazalara uzanan hikâyesini anlatıyor.

Kaynak: Sigorta Medya Özel

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün