Hassas tarım ve İsrail

Küresel iklim teknolojilerinin başrol oyuncularından olan İsrail, daha iyi bir gezegen için önemli inovasyonlara imza atıyor.

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
7 Haziran 2022 Salı

İklim değişikliği, insanlık ve gezegenimiz için acil ve potansiyel olarak geri dönüşü olmayan bir tehdit oluşturmakta. Tarımının, toplam ulusal sera gazı emisyonlarının yüzde 3’ünden daha azında payı olsa da İsrail, iklim değişikliğine ve bunun tarım ekosistemi üzerindeki etkilerine karşı son derece duyarlı yaklaşmakta. Riskler arasında ekinlerin oluşumunda ve düzeninde değişim, sulama için su ve enerji tüketiminde artış, yeni haşerelerin ortaya çıkması ve mevcut haşerelerin alevlenmesi bulunuyor.

İsrail Tarım Bakanlığı, 2050’ye kadar olan iklim trendlerini tahmin etmek, İsrail tarımının sahip olduğu avantajı iklim değişikliği karşısında akıllı, hassas ve yüksek oranda dirençli olarak sürdürmesini sağlamak için 2017 yılında bir iklim fonu oluşturdu. Bu tarih itibarıyla filizlenmeye başlayan İsrail’in iklim teknolojisi endüstrisi, 130’u (yüzde 20) genç yenilikçi şirket olmak üzere 212 iklim dostu tarım şirketinden oluşuyor. Bunların ise 69’u (yüzde 53) hassas tarım şirketi olup 42’si (yüzde 60) 2016 yılından itibaren ve 7’si (yüzde 10) 2019-2020 yılları arasında kuruldu. Bu şirketler, toplamda iklim dostu genç yenilikçi tarım şirketlerine yönelik fonlamanın yüzde 51’ini oluşturan 489 milyon dolar topladı.

Bu da “Neden Hassas Tarım?” ve “Neden İsrail?” sorularını akla getiriyor.

İsrail, hassas tarım alanında dünya birincisi konumunda. İsrail’in tarihi inovasyonu olan su teknolojisi, hassas tarımdaki gücünü geliştirmesini kolaylaştırdı. İsrail’in önceden var olan BİT, veri madenciliği ve yazılım gücü ile drone ve uydu alanlarındaki uzmanlığı, mevcut teknolojilerin inovatif tarım çözümlerine uyarlanmasını sağlıyor. Bu çözümler arasında toprak haritalama, akıllı sulama ve gübreleme sistemleri, hassas tarım için uydular bulunuyor. En önemli husus ise hassas tarımın, tarımsal verimliliği artırırken çiftlik yönetimini ve suyun, haşere ilaçlarının, besleyici öğelerin ve diğer maddelerin kullanımını optimize etmesidir. Buna karşılık emisyonlar azalmakta, toprak sağlığı artırılmakta ve tarımsal alanların genişlemesi ve arazi kullanımındaki değişiklikler azaltılmakta.

Bu alanda etkin rol oynayan birkaç örnek şirketten bahsetmek istiyorum. Gelişmiş teknolojili hassas tarım şirketleri, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmaları bakımından küresel tanınırlığa sahip oldu.

Solidrip’in çığır açan damla sulama teknolojisi, bitkilerin kentsel mekândaki sulama şeklini değiştiriyor. Şirketin otonom sulama sistemi, iç ve dış mekânlarda her ölçekte kentsel tarımı ve bahçeciliği desteklemek üzere tasarlanmış. Sistem, her tesis için optimum miktarda su temin ediyor ve herhangi bir çevresel değişikliğe otomatik olarak uyum sağlıyor.

Netafim, dünyanın en büyük damla sulama şirketi olup aynı zamanda hassas sulama sistemlerinde bir dünya lideri. “Daha azla daha çok yetiştirin” sloganıyla şirket, her türde ve boyuttaki yetiştiriciye bütünsel sulama sistemleri sunarak daha azla daha çok yetiştirmelerine destek oluyor. Şirket, tüm ekinlere, koşullara ve arazilere yönelik geniş yelpazede önde gelen sulama ve tamamlayıcı çözümleri içeriyor. Bunlar arasında ise damlatıcı ve damla sulama boruları, mikro ve makro fıskiyeler, vanalar, filtreler, su sayaçları, ekin yönetimi teknolojisi ve sürekli gelişmekte olan dijital çiftçilik çözümleri bulunuyor.

Treetoscope, yeni bir mühendislik algoritması olarak bitkilerin su tüketimini gerçek zamanlı ölçmeyi mümkün kılıyor. Bitkinin kendi içindeki su akışını algılayan, su tüketimini doğrudan ölçen ve dolaylı algılama teknolojilerine dayalı dış değerleme olmaksızın gerçek zamanlı sulama ihtiyacını belirleyen ilk ve tek ticari cihaz.

Viridix, sulama kararlarındaki belirsizliği ortadan kaldırarak çiftçilere destek sağlıyor. Doğru ve zamanında su potansiyeli verisini, hava, sulama protokolleri ve toprak özellikleri gibi ilave bilgilerle harmanlayan Viridix, çiftçilikteki en önemli faaliyetlerden birini basitleştirip otomatikleştiriyor. Optimum sulama ile çiftçiliğin en önemli faaliyetlerinden biri basitleştirilip otomatikleştiriliyor. Optimum sulama, çiftçilerin verimliliği optimize etmesine, kaynak tüketimini azaltmasına ve sürdürülebilirliği geliştirmesine yardımcı oluyor.

N-drip, yerçekimi ile desteklenen ilk ve tek mikro sulama çözümüdür. Daha fazla mahsul elde etmeyi sağlayan yenilikçi teknoloji, ek enerji ya da su filtrasyonu gerektirmeden su tasarrufunu mümkün kılıyor. N-drip, taşırma sulamasına alternatif olarak küresel çiftçilik üzerinde önemli bir etki yaratacaktır.

Rootsat, sürdürülebilir tarım teknolojisi olarak günümüzde tarımın karşı karşıya kaldığı önemli sorunları (kök bölgesi ısı optimizasyonu aracılığıyla bitki yönetimi ve sulama için su sıkıntısı gibi) ele almak için yenilikçi ve modüler son teknoloji ürünleri geliştiriyor ve satıyor.

Tarım sektörünün sorunlara ışık tutarak yenilikçi teknolojilerle çözüm getiren tüm bu çalışmalar ve bu alanda faaliyet gösteren firmalar sadece İsrail’in tarımsal alanda ilerlemesine değil aynı zamanda yaptıkları ve yapacakları iş birlikleriyle dünya büyük katkı sağlayacağı kesin.

Kaynak: Israel Trade Office

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün