Frizbi yapalım

Vivet Pitelon SPARKES Çocuk-Aile
31 Mayıs 2022 Salı

Frizbi, genellikle plastikten yapılan ve çapı yaklaşık 20–25 cm olan bir disktir. 1950'li yıllarda Walter Frederick Morrison adlı bir girişimci, o yıllarda herkesin UFO'lara olan ilgisinden dolayı bir uçan daireye benzeyen bir oyuncak yaptı. Baharın gelmesiyle birlikte dışarıda yeşil çimlerde oynanabilecek ve aynı zamanda teknoloji disiplin dalıyla oluşturulmuş bir STEAM aktivitesine ne dersiniz?

STEAM’de birkaç disiplin dalından faydalanıp, bilgi transferi yapacağımız için sanattan nasıl faydalanabileceğimizi düşünelim. Elimizde var olan fikir, evde bulunan malzemelerle dışarıda güzel havalarda oynamak için kullanılacak bir oyuncak yapmak. Bunun için hem kısa sürede hazırlayabileceğimiz bir frizbi için nelere ihtiyacımız var?

Gerekli malzemeler:

Karton tabak, yapıştırıcı, plastik şeffaf bardak, beyaz kâğıt, boya kalemleri, oynar göz, renkli pullar (isteğe bağlı).

Yapılışı:

Boya kalemleriyle karton tabak istenen şekle boyanır. Üzeri renkli pullarla süslenir. Beyaz kâğıda bir uzaylı çizilir. Çocuklar genelde tek veya üç gözlü ve üç parmaklı uzaylıları tercih ediyor. Bakalım sizin çocuğunuz hayalinde nasıl bir uzaylı canlandıracak?

Çizilen uzaylı önce kenarlarından kesilir, sonra plastik şeffaf bardağa yapıştırılır. Bir sonraki adımda, bardak karton tabağın üzerine tam ortaya gelecek şekilde yerleştirilir.

İşte frizbi hazır!

Arkasındaki bilim

Frizbiler, şekilleri ve dönme yetenekleri sayesinde havaya paralel şekilde hızla atılınca uçarlar. Karşınızdaki arkadaşınıza uçan bir frizbi fırlatmak için bileğinizi salladığınızda, frizbi hızla dönmeye başlar. Bu süreçte açısal bir momentum oluşur. Böylece frizbi havanın gücüyle uçar ve hızını kaybedince eğer karşıdaki arkadaş frizbiyi yakalayamadıysa yer çekimiyle birlikte yere düşer.

Kolaylıkla hazırladığımız karton tabaktan frizbinin ne kadar hızlı uçabileceğine inanamayacaksınız.

İyi eğlenceler!

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün