Uçan Süpürge 25 yaşında

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali başladı. 5 Haziran´a kadar sürecek festivalin bu yılki teması ´Kadınların Mirası´.

Sanat
30 Mayıs 2022 Pazartesi

Egemen Cantürk


1998 yılından beri düzenlenen uluslararası kadın festivali Uçan Süpürge 25. yılını kutluyor. Başkentin önemli renklerinin başında gelen festival Büyülü Fener Kızılay ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde düzenleniyor.

Karum Çim Alan’da, Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu üstlendiği festival açılış töreninde konuşan festivalin onursal başkanı usta oyuncu Türkan Şoray “25 yıl önce kurduğumuz hayalin gerçekleştiğini görmek bize büyük bir mutluluk veriyor” dedi.

Festivalin açılış töreninde özellikle kadına yönelik şiddet, kadınların onur mücadelesi ve İstanbul sözleşmesi gibi güncel konular vurgulandı.

Açılış töreninde her yıl olduğu gibi pek çok ödül sahiplerini buldu. Usta oyuncu Şerif Sezer, festival Onur Ödülü’nü alırken Neşe Yulaç, Ayşenil Şamlıoğlu ve Anna Maria Aslanoğlu gibi sinemaya emek veren sanatçılar Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nün sahibi oldu. Genç Cadı Ödülü’ne ise genç oyuncu Nazlı Bulum layik görüldü. Uçan Süpürge Tema Ödülü ise bu yıl Kadın Eserleri Kütüphanesi’ne verildi.

Festivalde İspanya’dan Ukrayna’ya 60’ı aşkın film gösterime giriyor. 

Dünya sinemasının özgün ürünlerinin yer aldığı festivalde her yıl olduğu bu yıl da fark yaratan filmler sinemaseverle buluşuyor.

Festivalde pek çok ödüllü film de sinemaseverle buluşuyor.

Berlinale Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan Carla Simón`un yönetmenliğini yaptığı İspanya yapımı Alcarràs, yine Berlinale’de Gümüş Ayı’ya layık görülen yönetmenliğini Natalia López’in yaptığı Meksika yapımı Robe of Gems ve  geçen yıl Tokyo Film Festivali’nden en iyi film ödülü ile dönen Kaltrina Krasniqi’nin Kosova yapımı Vera Dreams of the Sea festival seçkisinin öne çıkan filmleri arasında yer alıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün