Bakan Çavuşoğlu Türkiyeliler Birliği´ndeydi

Türkiye ile İsrail ilişkilerinin son dönemde normalleşme yoluna girmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun İsrail´i ziyareti gerçekleşti. Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüştü. Yad Vaşem Soykırım Müzesi ve El Aksa Cami´ni ziyaret eden Türkiye Dışişleri Bakanı gezisinin son durağında Türkiye-İsrail İş Konseyi´nden sonra İsrail´deki Türkiyeliler Birliğinin Bat Yam´daki lokalini de ziyaret etti.

Yakup BAROKAS Dünya
26 Mayıs 2022 Perşembe

25 Mayıs günü gerçekleşen bu tarihi ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve eşi, Türkiye’nin İsrael Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci ve eşi, Türkiye’den on kişilik bir heyet, İYT eski başkanları, yönetim ve Danışmanlar Kurulu üyeleri hazır bulundu.

Dışişleri Bakanı salona girdiğinde alkışlarla karşılandı. Hoşgeldiniz konuşmasını yapan İYT Başkanı Ovi Roditi Gülerşen özetle şunları söyledi:

“Sayın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiyeliler Birliğinin Lokalini onurlandırmış olmanızdan dolayı sonsuz gurur ve mutluluk duymaktayız. İsrail’dekiTürkiyeliler Birliği 1960 yılında kurulmuş ve her daim Türkiye- İsrael ilişkilerinin gelişmesi için elinden geldiğince katkıda bulunmaya çalışmıştır. Bu meyanda, 1999 yılının Ağustos ayında, Türkiye’de vuku bulan deprem sonrasında, Türkiyeliler Birliğinin felaketzedelere beş konteyner tutarında giyim , yatak, ilaç yardımında bulunduğunu ve dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in Birliğimizi hizmetlerinden dolayı “Üstün Hizmet Ödülü” madalyası ile onurlandırdığını da belirtmek isterim.

Birliğimiz Türkiye ile İsrael arasında özellikle kültürel ilişkilerin gelişmesine çok önem vermektedir. Bu konuda her zaman Türkiye Büyükelçiliğinin desteğini yanımızda hissettik. Ve bu çerçevede Yafo’daki Saraya Kültür evinde pek çok kültürel aktivite düzenledik. Gönül isterdi ki bu güzide tarihi mekân dünyanın pek çok coğrafyasında olduğu gibi Yunus Emre Kültür Evi’ne dönüştürülebilsin.

Müsadenizle bir konuyu daha arz etmek istiyorum. İsraelliler çok seyahat ederler ve Türkiye’yi çok severler, yemeğini severler, misafirperverliğini severler, doğal güzelliklerini, dizi filimlerini ve şarkıcılarını severler. Ne yazık ki yaşanan bazı olumsuzluklar turizmde bir yavaşlatma yaşattı. İlişkilerin normalleşmesi yönünde atılan son adımların ve yakınlaşmanın siz Sayın Bakanımız Mevlüt Beyin ziyareti ile daha da ivme kazanacığına inancımız sonsuzdur.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında, yurt dışına yaptığı ziyaretlerde Türk vatandaşlarıyla bir araya geldiğini söyledi ve "Türkiye'de farklı inanç gruplarıyla farklı kültürler arasında Yahudi vatandaşlarımız da yaşamaktadır. Bundan da gurur duyuyoruz. Sadece İsrail değil, bugün Türkiye topraklarına Osmanlı zamanında gelip de daha sonra farklı ülkelere giden Yahudi vatandaşlarımızla buluşuyoruz, hasret gideriyoruz. Bugün lokalinizde kendimizi evimizde hissettirdiniz. Bu sıcak karşılama için de ayrıca teşekkür ederim" diye konuştu.

Dünya genelinde Yunus Emre Enstitülerinin Türkçe öğrettiğini belirten Çavuşoğlu, "Ülkenizden buraya getirdiğiniz mirası yaşatmanız da ayrıca gurur vericidir. Hepinize çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim için İslamofobi de antisemitizm de insanlık suçudur. Bunlara karşı mücadele etmek gerekiyor. Sadece Batı’da değil Doğu Asya ülkelerinde de nefret suçlarında artış var. Bir rapor hazırlıyoruz. Kendinden olmayana karşı nefretin, ırkçılığın arttığını göstermek için bunu yapıyoruz. Bu raporu tüm ilgili kuruluşlarla, Avrupa Konseyi, İnsan Hakları Konseyi ile paylaşacağız. Aksi takdirde 2.Dünya Savaşı dönemine dönme riski vardır.”

İsrail'e gerçekleştirdiği resmi ziyarete ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çavuşoğlu, "İsrail ile ilişkilerimiz inişli çıkışlı oldu. Eski dönemlerde de inişler yaşandı. İsrail’e ilk 2003 yılında, bir sonbahar günü geldik. Yine o zamanlar bir gerginlik olmuştu. Parti Sözcümüz Ömer Çelik, Elçilik görevinde bulunan Egemen Bağış ve Büyükelçi Şaban Dişli beyle dört milletvekili olarak o zamanlar da ilişkiler nasıl düzeliri konuşmaya gelmiştik. Ve gerçekten o görüşmelerden sonra ilişkiler düzelmişti. Son zamanlarda ilişkilerde bir bozulma oldu ancak son aylarda rayına oturtmak için her iki tarafın çabaları var.  Karşılıklı görüşmede Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ilişkilerimizin her alanda daha iyiye gitmesi için ortak irademizi ortaya koyduk. Zor günler olsa da ilişkilerimizi sürdürme kararı aldık" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu Türkiye’nin Filistin ile ilgili iki devletli çözümden yana olduğunu ve Mescit-i Aksa’da yaşanan son gelişmelerden endişe ettiklerini ve bu görüşleri de Lapid ile paylaştığını aktardı.

“Biz İsrail ile ilişkileri geliştirmek konusunda kararlı ve samimiyiz” sözleri ile değerlendirmesini özetleyen Çavuşoğlu İYT Başkanına hitaben de, “Sizler iki ülke arasında önemli bir köprüsünüz ve yaptığınız ve yapacağınız katkıları önemsiyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, konuşmasının akabinde İsrail'deki Türkiyeliler Birliği üyelerinin sorularını yanıtladı. Üyelerden biri eski Büyükelçilerden Ekrem Güvendiren’in, “Türkiye’nin İsrael’de bir değil, yüz bin büyükelçisi vardır” sözlerini hatırlatarak yine de karşılıklı büyükelçilerin ne zaman atanacağını sorması üzerine Bakan, “Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile bu konuyu görüştük. Kendileri Türkiye’ye bir ziyarette bulunacaklar ve bu konuyu ele alacağız” dedi.

Ziyaretin sonunda İYT Başkanı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na barışı simgeleyen bir kuşun yer aldığı bir anı ve Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri kitabını sundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kendi tweet’inde, Türkiye-İsrail İş Konseyi ve İsrail’deki Türkiyeliler Birliği mensuplarıyla bir araya geldiğini belirtti ayrıca her iki ziyarete ilişkin fotoğraflar yayınladı.  

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün