Fransız çimento devi, insanlığa karşı suça ortak olmaktan yargılanacak

Fransız çimento devi Lafarge´ın, insanlığa karşı suça ortak olduğu gerekçesiyle yargılanmasının önü açıldı. Yargılanmanın gerekçesi IŞİD´e finansman sağlaması olarak gösterildi.

Dünya
26 Mayıs 2022 Perşembe

Paris temyiz mahkemesi, geçtiğimiz hafta, Suriye’deki iç savaşta IŞİD ve diğer silahlı gruplara finansman sağlayarak insanlığa karşı suç işlenmesine ortak olduğu gerekçesiyle Lafarge için soruşturma açılmasına onay verdi.

Uluslararası firma, 2013 yılında Suriye’de bulunan fabrikasını çalışır halde tutabilmek için örgütlere para vermekle suçlanıyor. Lafarge’nin IŞİD ve diğer örgütlere ödediği tutarın yaklaşık 13 milyon Euro olduğu belirtiliyor.

İddialar 2017’de ortaya atılmış, firma hakkında ertesi yıl soruşturma başlatılmıştı. Lafarge ise fabrikasını kapatmayı önlemek için söz konusu ödemeyi yaptığını belirtmiş ancak bu ödemenin silahlı grupların eline geçmesinden sorumlu olmadığını savunmuştu. Dava 2019 yılında düşmüştü.

Mahkeme geçen yıl davanın yeniden görülmesine karar verirken, temyiz mahkemesi de aldığı son kararla, Lafarge’ın eylemlerinin farkında olarak IŞİD’e para gönderdiği iddiasının yeniden soruşturması için onay verdi.

Verilen onayla, aralarında eski CEO Bruno Lafont’un da bulunduğu şirketin sekiz üst düzey yöneticisinin de yargılanması gündeme geldi.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün