Cannes Classics 75. yılda iddiali

Viktor Apalaçi, yerinde izlediği Cannes Film Festivali izlenimlerini aktarmaya devam ediyor.

Viktor APALAÇİ Sanat
23 Mayıs 2022 Pazartesi

Cannes Film Festivali’nin iddialı yarışma bölümlerinin yanı sıra Cannes Classics bölümü bir nevi sinematek işlevi görür. Adından da anlaşıldığı gibi 7. sanatın klasikleşmiş kült filmlerinden oluşan seçkiye, o yıl yenilenen kopyalar da ilave edilir. Cannes Classics festivalin 75. yıldönümüne çok iddialı ve zengin bir programla katıldı. Yenilenen kopyalarıyla birkaç sinema klasiğinin yanında, bazı sinema sanatçılarını da filmlerini takdim etmeleri için Cannes’a davet etti. Bunlar arasında 17 Mayıs’ta bölümün açılışını yapan, Jean Eustache başyapıtı Anne ve Fahişe / La Maman Et La Putain (1972) vardı. Sanatçının oğlu Boris Eustache ve filmin oyuncularından Jean-Pierre Léaud, bu 3 saat 40 dakikalık filmi takdim etmek üzere Cannes’a geldi. Film 50 yıl aradan sonra bu yenilenen kopyasıyla tekrar vizyon şansı bulacak.

Cannes Film Festivalinin gözde kadın yönetmenlerinden Naomi Kawase iki yıl önce yaptığı Official Film of The Olympic Games Tokyo belgeselini sunmak üzere 75. festivalde hazır bulunacak. Japon sanatçının Cannes’da kazanılmış Altın Kamera, Jüri Büyük Ödülü, Ekümenik Ödül gibi başarıları var. Ethan Hawke Joanne Woodward ve Paul Newmanbelgeselini yaratıcısı Amerikalı aktör-yönetmen Cannes Classics kapsamında takdim etti.

Aralarında Milos Forman, Arthur Penn, John Schlesinger ve Claude Lelouch’un bulunduğu sekiz yönetmenin elinden çıkma Visions of Eightadlı 1973 tarihli film için, ev sahibi Fransa adına Claude Lelouch takdim etti. Programda, İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının ve 7. sanatın en büyük yaratıcılarından Vittorio De Sica’nın La Scuscia başyapıtının yenilenen kopyası da var. Sinema tarihinin en büyük filmi kabul edilen Yurttaş Kane / Citizen Canein yaratıcısı Orson Welles’in 1962 tarihli Dava / The Triali, Gene Kelly - Stanley Donen ikilisini efsanevi müzikali Singin’in The Raini, Hintli usta Satyajit Ray’in ünlü Pather Panchalisi Cannes Classics’in ağır topları idi.

Martin Scorsese’nin biyografik, belgesel müzikali The Last Waltzı (1970), Çek sinemasının en ünlü kadın yönetmeni Vera Chytilova’nın unutulmaz başyapıtı Papatyalar / Les Petites Margueritesi (1966), İspanyol oyun yazarı- şair- yönetmen- senaryo yazarı Fernando Arrabal’ın en bilinen filmi Yaşasın Ölüm / Viva La Muertesi Cannes’daki sinematek tutkunlarına nostaljik tadlar yaşatan yapıtla

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün