Forest Whitaker´e Onursal Altın Palmiye

Viktor APALAÇİ Sanat
19 Mayıs 2022 Perşembe

Forest Whitakerın yeri bende başkadır. 1988 Cannes Film Festivaline Bird filmi için geldiği Cannes’da Croisette’te aniden karşımıza çıkmıştı.  Yanımda eşim ve iki kızım vardı. Neşe içinde arkadaşlarıyla şakalaşarak yürüyen Forrest Whitaker, 17 yaşındaki kızım Virna’yı parmağıyla işaret edip iltifatlar yağdırmıştı. Biz şaşırmış, kızım ise kıpkırmızı olmuştu.

Bu Amerikalı aktörün Cannes’a ilk gelişiydı. Kapanış Galasındaki ödül töreninde Whitaker’i sahneye çıkıp En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü alırken yaptığı coşkulu teşekkür konuşmasına tanıklık etmiştik. Aynı Whitaker, 34 yıl aradan sonra festivalin Açılış Galasında, 18 Mayıs’ta aynı sahneye çıkıp kendisine takdim edilen Onursal Altın Palmiye Ödülünü kucakladı. 75. Cannes Film Festivali ödülün gerekçesi olarak, sanatçının parlak kariyerinin dışında, insanlığa vermiş olduğu hizmetin ve katkıların önemini vurguladı.

Aynı gün Forest Whitaker’in yapımcılığını üstlendiği Barış Adına / For The Sake of Peace filmi için özel bir gösterim yapıldı. Christophe Castagne’ın yönettiği film, dünyanın en genç devleti Güney Sudan’da  350 bin kişinin öldürülmesiye işlenen insanlık suçunu ve halkın çektiği sıkıntıları dile getiriyor. Sanatçı bu konuda “34 yıl önce Cannes’a ilk gelişimde, sinema aracılığıyla insanlık adına temaslarda bulunmuştum. Bu festivale işimi sergilemek dışında sinema dünyasının ünlü yaratıcılarından ilham almak benim için ayrıcalık sayılır. 75. yıldönümünde festivalin beni ödüllendirmesinden inanılmaz bir onur duydum” dedi.

Festival Direktörü Thierry Frémaux Whitaker’i şöyle tarif ediyor: Cannes’da misafir ettiğimiz bu sanatçıyı karizmasıyla, etrafını aydınlatan varlığıyla hep takdir ettim. Genç nesillere verdiği öneme, iyi bir dünya inşa etmedeki gayretine tanıklık ettim.” Başkan Pierre Lescure “Whitaker’in acı çekenlere verdiği insancıl desteği takdir ettim. Aldığı Onursal Altın Palmiye sinema dünyasının kendisini takdir ettiğinin ifadesidir” dedi.

2012 yılında Forest Whitaker’in kurduğu “Whitaker Peace and Development İnitiative” kurumu Uganda, Sudan, Meksika, Güney Afrika, Çad, Kamerun ve Gabon’daki toplumsal haksızlıklarla mücadele ediyor. 2500 kişilik barış ordusu kurum, on yılda 1,5 milyon kişinin hayatına dokundu.

Cannes festivallerine katılan altı filmin oyuncusu olarak basın konferanslarında soruları yanıtlayan Forest Whitaker, kendisine ödül getiren, Clint Eastwood’un Birdünde caz müzisyeni, saksafon dehası Charlie Bird Parker’i canlandırmıştı. Aralarında Martin Scorsese’nin Paranın Rengi / The Color of Money, Olivier Stone’un Platoonu, Barry Levinson’un Good Morning Vietnamı olmak üzere 130 sinema ve televizyon filminde oynayan Forest Whitaker, kendisine Oscar ve Altın Küre Ödüllerini getiren The King of Scotlandda Uganda diktatörü İdi Amin’i canlandırmıştı. En iyi filminin unutulmaz ‘Ağlatan Oyun / The Crying Gameolduğunu düşündüğüm Forest Whitaker’in kamera arkasına geçip yönettiği üç film var.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün