SSM baharı David Hockney sergisi ile kutluyor...

Sakıp Sabancı Müzesi ünlü sanatçı David Hockney´nin ´Baharın Gelişi, Normandiya, 2020´ sergisine ev sahipliği yapıyor.

Tuna SAYLAĞ Sanat
18 Mayıs 2022 Çarşamba

Sakıp Sabancı Müzesi ünlü sanatçı David Hockney’nin ‘Baharın Gelişi, Normandiya, 2020’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Kariyeri boyunca sanat yapmanın farklı yöntemlerini araştıran Hockney, 2000’lerden itibaren iPhone ve iPad ile çizim yapıyor. Bu sergi sanatçının baharın gelişini müjdeleyen iPad resimlerinin 116’sını içeriyor. Bunların tamamı 2020'de, salgınının ilk döneminde, Normandiya'daki evinde üretildi. Bu resimler, Hockney'nin meyve ağaçları, çalılar, çiçek bahçeleri, gölet ve nehirler, tarlalar ve uzak tepelere uzanan bir manzarada çalıştığını, baharın senelik yolculuğunu çıplak ağaçlardan tomurcuk ve çiçeklere, bol yeşil yapraklara kadar yakaladığını gösteriyor. Sergi, 29 Temmuz’a kadar sanatseverlerle buluşacak.

Perili Köşk'te yeni sergi ‘Chronostasis’

Borusan Contemporary-Perili Köşk'te yeni açılan sergi, manzara fotoğraflarıyla bilinen Axel Hütte'nin objektifinden Anadolu'nun antik kentlerini bir araya getiriyor. Hans Irrek küratörlüğündeki serginin diğer önemi ise uluslararası mecrada fotoğraf ile uğraşan sanatçılara verilen sipariş eser projelerinden biri olması… Hütte, proje kapsamında 2017-2018 yıllarında ziyaret ettiği Efes, Milet, Perge, Sagalassos, Hierapolis ve Afrodisias da dâhil toplam 14 kenti rotasına dâhil etmişti. Fotoğrafın teknik imkânlarını zorlayarak odaklandığı imgeleri dönüşüme uğratan Hütte, yakın dönemde Royal Institute of British Architects’in (RIBA) ‘Honorary Fellowship’ Ödülüne layık görüldü.

CRR’de Compagnie Maguy Marin’den dans gösterisi: May B

Sanatseverlerin yıllardır beklediği çağdaş dansın en önemli isimlerinden Maguy Marin ilk defa Türkiye'de! Ses, obje, hareket ve müzik kullanımında yarattığı yeni sahne düzeni ile yeni akım dansın öncülerinden Marin, 1981'de sahneye koyduğu tarihten itibaren 40 yıldır dünyanın dört bir yanında izlenen başyapıtı ‘May B’ ilk defa İstanbullu izleyiciyle buluşuyor.

Samuel Beckett'in metinlerinden esinlenerek tasarladığı May B, Maguy Marin'in salt hareket ve mimikle oluşturduğu kendine has dili ile çok güçlü teatral bir eser.

Yalnızlık, kin, hırs, açgözlülükle Beckett'in acıklı karakterlerinin yansıması olarak karşımıza çıkan insanlığın acımasız ve bir o kadar sevgiye muhtaç hâlleri, mizahi ve büyüleyici bir koreografiyle karşımızda. 27 Mayıs’taki bu gösteriyi kaçırmayın!

İTEF aşkla dönüyor!

14. İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, insanın insana, topluma, doğaya, bitkiye, hayvana veya memlekete duyduğu aşkı, kısacası aşkın her türlü halini betimleyen edebiyatın bu yönünden yola çıkarak, ‘Aşktan Edebiyat’ temasıyla, 6-10 Haziran arasında düzenlenecek. Son iki yılda sanal ortamda gerçekleşen festival, yeniden mekânlara taşınıyor. İtalya Büyükelçiliğinin katkılarıyla gerçekleşecek İTEF 2022 açılış törenine Venedik Sarayı ev sahipliği yapacak. Festival kapsamında 37 etkinlik ile 13 farklı ülkeden yazar, çizer, yayıncılık profesyoneli İstanbul’da edebiyatseverlerle buluşacak. 

Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla ve Beyoğlu Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek. İTEF, Norveçli Dag Solstad ve Per Petterson, Güney Koreli Sun Mi Hwang, Kanadalı Aminder Dhaliwal, Amerikalı Rory Power ve Avusturyalı Marko Diniç’i ağırlayacak. İtalyan yazarlar Giulio Cavalli ve Luigi Ballerini de İtalyan Kültür Merkezinin katkılarıyla festivalde yer alacak. 

Nilo’nun ‘Güncem’i Hüsrev Kethüda Hamamında

Sanatçı Nilo’nun (Nilüfer Tokay) yeni kişisel sergisi ‘Güncem’, Ortaköy’de bulunan tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda ziyarete açıldı. ‘Güncem’de, daha önce sergilenmiş eserlerini yeniden yorumlayarak farklı kompozisyonlarla sanatseverlere sunan Nilo, yaşamımızın yönetmeninin sadece ve sadece kendimiz olduğunu hatırlatıyor. Sanatçının, herkesi olumsuz anılarını dönüştürerek hikâyesini yeniden yazmaya ve tam anlamıyla ‘kendisi’ olmaya davet ettiği sergi 28 Mayıs’a kadar ziyarete açık.

Sergi alanındaki dev film şeritlerden, Nilo’nun daha önce yaptığı resimlerinin dijital baskıları yani ‘günce’sinden alınmış anlar, anılar sarkıyor. Aynı mekânda yer alan, oturmuş ve selfie çeken figürde ise, sanatçı başka bir mesajın peşinde: “Dış görünüşümüzle uğraşmayı bırakıp kendi içimize bakmamız ve asıl özümüzü görmemiz gerekiyor.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün