Dostluk müzikle güçleniyor

Son aylarda Türkiye ile İsrail arasında gerçekleşen siyasi yumuşama sanata da yansıdı. Mayıs ve haziran ayları boyunca İsrailli birçok ünlü müzisyen, İstanbul´un farklı salonlarında sahne alarak müzikseverlere unutulmaz saatler yaşatacak.

TUNA SAYLAĞ Sanat
11 Mayıs 2022 Çarşamba

Sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapacak olan mekânlar arasında Salon İKSV ile Zorlu PSM başı çekiyor.

SALON İKSV’DE +1 SUNAR

Tel Avivli şarkıcı, söz yazarı ve yapımcı Noga Erez 13-14 Mayıs tarihlerindeki iki konserle sevenleriyle buluşacak. Sanatçı, 2017 yılında ilk albümü ‘Off The Radar’ ile sahneye çıktı. Partneri ve ortak yapımcısı Ori Rousso ile birlikte yaptığı müzik; elektronik, hip-hop ve pop müziğin daha dinamik unsurlarından yararlanırken, aynı zamanda onu Tel Aviv’in en kendine has sanatçılarından biri yaptı. Noga, ustaca ritimlerle güçlü bir atmosfer yaratmayı seviyor, çeşitli türleri cesurca bir araya getiriyor. 2018’deki bağımsız teklileri ‘Bad Habits’ ve ‘Cash Out’; ECHO ile 2019’da yaptığı işbirliğinin ürünü olan ‘Chin Chin’i takip eden 2021 tarihli ‘KIDS’ albümüyle Erez, cesur ve gerçeği arayan müziğini tüm dünyaya gösterdi. Salon konserlerinde Noga'nın çok yönlü vokaline ve hücrelerinizi harekete geçiren beat’lere hayran olacaksınız.

İndie pop grubu Lola Marsh da 19-20 Mayıs günlerinde Salon’un konuğu olacak. Daha önce de İstanbul’da konserler veren grup üyeleri Gil Landau ve Yael Shoshana Cohen müzikal birlikteliklerine, ortak arkadaşlarının bir partisinde sıkılıp müzik hakkında sohbet etmeye başlayınca karar verdiler. İkili, ilk single’ları ‘Sirens’ ile dünya çapında büyük ses getiren ikincisini ‘You’re Mine’ı 2015’te yayımladı. Bu parçaları takip eden büyük festival sahneleri ve karşılaştıkları büyük medya ilgisinin ardından Universal Music ailesine katıldılar. Ardından ikinci single’la aynı adı taşıyan ‘You’re Mine’ başlıklı kısa çalar, platformlardaki yerini aldı. Konserde içinizi ısıtacak vokaller, aklınıza takılacak gitar melodileri sizi bekliyor.

PSM’DE CAZ İLE DÜNYAN DEĞİŞSİN!

Zorlu PSM, Caz günleri kapsamında 20 Mayıs’ta (Touché), caz ve funk melodilerini harmanladığı eşsiz performansıyla trompet ustası Sefi Zisling’i, 21 Mayıs’ta (%100 Studio) ise caz ritimlerini fars köklerinden gelen melodilerle birleştiren, güçlü duruşuyla müzik dünyasında büyük bir saygınlık elde eden Liraz’ı konuk ediyor.

Sefi Zisling, on yaşında trompet çalmaya başladı. Yeteneklerini keşfettikten sonra ünlü sanat okulu Thelma Yellin'e kaydoldu. Kariyerinin ilk yıllarından itibaren, İsrail'deki caz dünyasının hemen hemen her önemli müzisyeniyle kayıtlara imza attı, performanslar gerçekleştirdi. Trompet sanatında ustalaşan Zisling, ‘Expanse’ albümüyle bir enstrümantalist olarak kendini ispat ederken, besteci ve yapımcı olarak da parladı.

Türkçe rap müziğin başarılı isimlerinden Kamufle ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucu yayınladığı ‘Remotely Close: Azizam’ isimli çalışmasıyla parlayan İran asıllı İsrailli sanatçı Liraz Charhi, sıra dışı ezgilerini İstanbul’daki dinleyicileriyle buluşturmaya hazırlanıyor. Şarkıcının 2018 yılında çıkardığı ilk albümü ‘Naz’, sosyal medyada paylaşılınca, şarkıları İran'da hit’e dönüşmüştü. Oyuncu, şarkıcı ve dansçı olarak sanat kariyerini sürdüren Liraz, Farsça ikinci albümü olma özelliğini taşıyan ‘Zan’ (Kadınlar) ile ilişkileri uzun yıllar önce kopan iki ülkeyi, İran ve İsrail’i, müzik ile gizlice birbirine yeniden bağladı. Liraz, 21 Mayıs akşamı 1970’lerdeki İran pop müziğinin yeniden düzenlendiği elektro dans parçalarıyla dolu ‘Zan’ ve ‘Naz’ albümlerindeki şarkılardan oluşan bir müzik şöleni sunacak.

Caz günlerinde PSM’de ayrıca, aralarında Anouar Brahem (20 Mayıs), Mulatu Astatke (26 Mayıs), Jojo Meyer/NERVE (27 Mayıs) ve daha birçok seçkin sanatçının bulunduğu isimleri izleyebilirsiniz.

Biletler passo.com.tr’de ve mekân gişelerinde.

RIFF COHEN İZMİR VE İSTANBUL’A GELİYOR

Halen Paris’te yaşayan İsrailli şarkıcı-şarkı yazarı ve oyuncu Riff Cohen, şarkılarını İbranice, Arapça ve Fransızca dillerinde seslendiriyor. Daha önce de defalarca Türkiye’de konserler veren ve sıkı bir hayran kitlesi olan Cohen, 26 Mayıs’ta ‘Enter the Music’ Festivali kapsamında İzmir Arena’da sahneye çıkacak. Yeni şarkısı ‘Bye Dubai'yi yayınlayan Riff Cohen ertesi gün İstanbul’a gelerek 27 Mayıs’ta İstanbul Küçük Çiftlik Park'ta müzikseverler ile buluşacak. Türkiye’de çok sevilen ünlü bir Belçikalı grup olan ‘Oscar and the Wolf’ da her iki şehirde, aynı festivalde müzikseverler ile buluşacak.

BOOM PAM VE KUTİMAN İSTANBUL CAZ FESTİVALİNDE

25 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek olan İKSV Caz Festivali 30 Haziran akşamı, Harbiye Açıkhava Tiyatrosunda farklı türlerin iç içe geçeceği bir geceye ev sahipliği yapacak: Kalben ‘Eski Dünyanın Yangını’ // Boom Pam&Kutiman

Etkileyici sesine eşlik eden gitarıyla hayranlık toplayan Kalben,  bu yıl yayımladığı 13 şarkılık ‘Eski Dünyanın Yangını’ albümüyle müziğine bir yeni katman daha ekledi. Kalben’den önce sahnede, Selda Bağcan ile gerçekleştirdikleri ortak çalışmalarla tanınan, Yunan, Akdeniz ve Ortadoğu tınılarını müziğinde işleyen Tel Avivli rock grubu Boom Pam ile afrobeat ile funk’tan beslenen İsrail’in dahi müzisyenlerinden Kutiman olacak. Kalben ve Boom Pam&Kutiman konserleri Cemil Topuzlu Açıkhava’da müzikseverlere türler arası bir yolculuk yaşatacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün