2021´de dünya antisemitizminde büyük artış

Tel Aviv Üniversitesi araştırmacılarının bulgularına göre antisemitizm 2021 yılında bir hayli arttı.

Dünya
11 Mayıs 2022 Çarşamba

Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre antisemit olaylar, 2019 ile 2020 yılları arasında görülen Yahudi nefretini ortaya koyan olaylardaki artışı takip ederek, 2021 yılında da gözle görülür bir şekilde arttı.

Tel Aviv Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesine bağlı Çağdaş Avrupa Yahudileri Araştırma Merkezinden araştırmacılar, ABD, Kanada, Büyük Britanya, Almanya ve Avustralya da dahil olmak üzere bir dizi ülkede antisemit olayların önemli ölçüde arttığını tespit etti.

Rapora göre bu artış, internette giderek daha popüler hale gelen aşırı sağ ve aşırı solun yükselişinin sonucunda oluştu.

Araştırmacılar, koronavirüs pandemisi sırasında giderek daha popüler hale gelen komplo teorileri ile İsrail Savunma Kuvvetlerinin, Gazze’ye düzenlediği 'Duvarların Muhafızı' operasyonunun, antisemitizmin artmasına katkıda bulunduğunu sonucuna vardı. Bu bağlamda araştırmacılar, Dark Web'in anonimliğinin her türden radikalin Yahudi karşıtı içeriği engellenmeden paylaşmasına izin verdiğini belirtti.

Araştırmacılar İslam Cumhuriyeti'nin, özellikle Latin Amerika ülkeleri ve ABD'de, antisemit ve İsrail karşıtı içeriklerin çevrimiçi tanıtımına yapılan finansal yatırımlarda önemli bir rol oynadığını söyledi.

Araştırmacılar raporlarını, dünya çapında uyumlu olan düzinelerce raporun yanı sıra kolluk kuvvetleri, medya kuruluşları ve çeşitli Yahudi gruplarından gelen verilere dayandırarak hazırladı.

New York'ta araştırmacılar, Yahudilerin hedef olduğu nefret suçunun 2020 yılında 126 iken  2021 yılında 214’e yükseldiğini ortaya çıkardı. Los Angeles'ta Yahudi karşıtı suç, bir önceki yıl sadece 40 iken 2021'de 79 olarak bildirildi. ABD, İsrail ordusunun Gazze'de Mayıs 2020 operasyonunu gerçekleştirdiği üç hafta içinde Yahudilere karşı işlenen 251 nefret suçuna tanık oldu.

Amerikan Yahudi Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ABD Yahudilerinin yüzde 2,6'sı son beş yılda fiziksel antisemit saldırıların kurbanı oldu. İftira ve İnkârla Mücadele Birliğine (Anti-Defamation League, ADL) beyaz üstünlükçü grupların antisemit propagandası 2020-2021 arasında yüzde 27 ve 2019-2020 arasında yüzde 113 arttı. Bu bulgular, genel olarak beyaz üstünlükçü propagandanın yayılması düşüşte olması sebebiyle, özellikle rahatsız edici.

Fransa Yahudi Toplumu Güvenlik Servisi ve İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ortak bir rapora göre, ülkede  2021 yılında 589 antisemit olay bildirildi. Bu rakam 2020'ye göre yüzde 74'lük bir artış, 2019'a göre ise yüzde 15'lik bir düşüş gösterdi.

B'nai Brith Canada örgütüne göre, Kanada’da Mayıs 2021'de 61 antisemit olay rapor edildi. Ülkede, 2020'ye göre yüzde 54'lük bir artışla toplamda 266 antisemit olay bildirildi.

Tel Aviv Üniversitesi Çağdaş Avrupa Yahudileri Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Uriya Shavit, "Bir şeyler doğru işlemiyor. Son yıllarda antisemitizme karşı mücadeleye sınırsız kaynaklar yatırılmasına karşın antisemitik olayların sayısı artıyor. Daha fazla yasaya ve daha fazla fona ihtiyacımız olduğunu söylemek kolay yol olabilir, ancak gerçekten ihtiyaç duyulan şey, mevcut eylem stratejilerinin etkinliğinin cesur ve kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesidir" dedi.

Çağdaş Avrupa Yahudileri Araştırma Merkezi kurucusu emekli Profesör Dina Porat, "İnsanların evlerinde ve bilgisayarlarının önünde kapandığı pandemi karantinaları sırasında, virüsün Yahudiler ve İsrail tarafından yaratılıp yayıldığı suçlaması da dahil olmak üzere internette gelişen komplo teorilerine maruz kalma arttı" dedi. Porat'a göre, "Bu teoriler tarafından uzun süre zehirlenenlerin bir kısmı, içselleştirdikleri yalanlardan etkilenmeye devam ederken daha saldırgan ve acımasız oldular."

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün