Schneidertempel´da İsviçreli Trio´dan Sefarad ve Aşkenaz aşk şarkıları

Liza CEMEL Kültür&Sanat&Spor
5 Mayıs 2022 Perşembe

24 Nisan Pazar günü Schneidertempel Sanat Merkezinde, İsviçreli trio Schmendriks Bande sahne aldı. Vokalde Maria Gessler, klarnette Jürg Gutjahr ve akordeonda Rudi Meier’ın bulunduğu bu üçlünün her biri yeteneklerini bir araya getirince ortaya muhteşem bir sentez çıktı. Schmendriks Bande, Seferad ve Aşkenaz geleneklerine ait şarkıları yeniden aranje ederek yorumluyor.

Performansın başlığı: ‘Ich Hob Dich Tzufil Lieb’, yani ‘Seni Çok Seviyorum’du. İsminden de anlaşılacağı gibi repertuar aşk şarkılarından oluşuyordu. Anlatı da farklı aşk hikâyelerinin etrafında dönüyor, her şarkı sahneye farklı bir duygu katıyordu.

Akustik performansın birinci bölümü Ladino seslendirdikleri Sefarad şarkıları, ikinci bölümü ise Yidiş seslendirdikleri Aşkenaz şarkılarını kapsadı.

Açılış enstrümantal olarak ‘Kuando el rey Nimrod’ ile başladı ve sonrasında ‘Adio Kerida’dan ‘Bre Sarica’ya birçok farklı tını ve söz onu takip etti. Minik bir aradan sonra madalyonun diğer yüzü başladı parıldamaya. Bu sefer Avi de Lirushalaym sözsüz bir şekilde açılışı yaparken, Main Jiddische Meidele, Oj Mame bin ich farlibt, Yankele gibi birçok bilindik şarkı da devamında geldi. Müzikal tiyatro tadında geçen gösteri seyirciyi kâh güldürdü kâh duygulandırdı diyebilirim. Özellikle vokal Maria Gessler’in role tamamıyla girmesi, etkileyici sesi ve ona klarnet ve akordeonda eşlik eden Jürg Gutjahr ve Rudi Meier ile oluşan harika uyumdan bahsetmesek olmaz.

Aynı zamanda Schneidertempel Sanat Merkezinde gösterilmeye devam eden ilgi çekici sergiler de bulunmakta. Konserden kalan zamanımızda ‘Erol Manisalı’nın Bastonları’nı ve ‘Dünden Bugüne Türkiye'de Aşkenazlar’ sergilerini de gezme fırsatı yakaladık.

 

 

Dinlemesi, izlemesi, öğrenmesi ve hissetmesi çok keyifliydi. Gelenek ve kültürümüzü, sanat ve müzik yoluyla böylesine güzel etkinliklerle taçlandıran projelere dâhil olmak ve katılabilmek çok değerli. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Müzik ve sanat dolu günlerde görüşmek dileğiyle…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün