3 Haredi´den VR teknolojisiyle Auschwitz filmi

3 Haredi (Ultra-Ortodoks) kadın film yapımcısı sanal gerçeklik (VR) aracılığıyla Auschwitz´i gezmeyi sağlayan bir film çekti. Film sayesinde yurt dışına çıkamayan Yahudilerin Holokost ile ilgili geniş çaplı bilgi edinmesi amaçlanıyor.

Dünya
26 Nisan 2022 Salı

Filmin yapımcılarından Miriam Cohen çocukken Haredi okullarında okuyan öğrencilerin, diğer okulların öğrencilerinin aksine Holokost eğitimi için Polonya'ya götürülmediğini belirtti. Cohen, “Bu kültürel bir sorun. Ultra-Ortodoks okullarda öğrencilerin okulları aracılığıyla farklı bir ülkeye gönderilmesi fikri bile duyulmamış bir şeydi’’ dedi.

Cohen, ortakları Hani Kopolowitz ve Yuti Neumann ile birlikte VR teknolojisiyle tanıştıklarında Auschwitz’i ziyaret edemeyenler için sanal ama gerçekçi bir tur yaratabileceklerini fark ettiler.

Cohen ve ortakları Auschwitz-Birkenau’daki tüm tarihi ve önemli yerleri bir tur rehberi eşliğinde gösteren uzun metrajlı 90 dakikalık bir film çektiler.

Cohen, VR filmlerinin uzunluğunun normalde 10 dakikadan fazla olmadığını öğrendikten sonra VR teknolojisini ayrıntılı şekilde araştırıp kamera satın alarak kendilerine özgün sinematik bir dil geliştirdiklerini belirtti.

Şimdiye kadar 200 bin gösterimi yapılan filmin Yom Aşoa Günü’nde gösterim sayısının arttırılacağı açıklandı. Filmin İngilizce, Rusça ve Fransızca dublajının da yakın zamanda çıkacağı belirtildi.

'Nitzcha Ha'Ruach' (Maneviyat Kazandı) adlı film İsrail genelinde VR gözlükleri kullanan öğrenci gruplarına gösteriliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün