Nazi kamplarında bestelenen müzikleri kurtarmak için önemli girişim

Holocaust Music Lost & Found (HML&F) adlı bir kuruluş, Holokost Kurtulanları´na, ailelerine ve ABD´deki kuruluşlara Nazi toplama kamplarında hapsedilen müzisyenlerin bestelediği müzikleri bulmaları, korumaları ve icra etmeleri için yardım etmeye çalışıyor.

Dünya
25 Nisan 2022 Pazartesi

HML&F, defter, tuvalet kâğıdı veya telgraf gibi nesnelere kodlanmış ya da ezbere aktarılmış müzikleri eğitim programları ve konserler düzenlemek için kullanmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyor.

HML&F Başkanı Janie Press, "Holokost Kurtulanları’nın sayısı her geçen yıl azalıyor. Amacımız onların savaş ortamında yaptıkları güzel besteleri bulmak ve paylaşmak" ifadelerini kullandı.

Bir piyanist, besteci ve orkestra şefi olan Maestro Francesco Lotoro tarafından kurulan HML&F, son otuz yıldır toplama kamplarında, sivil ve askeri hapishanelerde üretilen binlerce eseri kurtardı, inceledi, arşivledi ve tanıttı.

Lotoro, "İkinci Dünya Savaşı sırasında kamplarda esaret altında bestelenmiş geniş müzik literatürü en önemli miraslardan biridir. Şimdiye kadar bulduğumuz 8 bin nota aramaya devam etmemiz gerektiğini gösteriyor’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün