Pesah tarif defterimden sofralarınıza...

Orli GÜNER Genç Mutfak
20 Nisan 2022 Çarşamba

Pesah diğer bir adıyla Hamursuz Bayramı, Yahudilerin Mısır’da mahkûm edildikleri kölelikten kurtulmaları sonucu ortaya çıkmıştı. Hz. Musa ile birlikte yola koyulan Yahudi halkının İsrail topraklarına yaptıkları göç sırasında karınlarını doyurabilmek için kısıtlı erzakları bulunmaktaydı. Un ve suyu birleştirerek hazırladıkları hamurun, kabarmasını bekleyecek kadar zamanları yoktu. O yokluk ile ellerindeki malzemeleri hızlıca pişirip tükettiler. Böylece Pesah’ın sembolü olan matza (mayasız ekmek) ortaya çıktı. Yaşanan zorlu günleri anmak içinse bayram süresince mayalı gıdaların, bakliyatların ve hametz (Pesah usulüne uygun üretilmemiş) olan yiyeceklerin, yenilmemesi kuralı geldi.

Bu yazımızda da her defasında olduğu gibi çeşitli lezzetleri beğeninize sunmanın heyecanını yaşıyorum. Kurtuluşu ve özgürlüğü her sene yeni tarifler paylaşarak kutlamak dileğiyle. Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın…

Ayrımcılığın ve kötülüğün dünyada hiçbir an yer etmeyeceği, mutluluğun, huzurun ve sevginin tüm insanlık için daim olacağı nice güzel günler ve bayramlar hepimizin olsun. Sağlıkla, neşe ile kalın...

 

Matza Granola

Malzemeler:

2 yemek kaşığı kuru üzüm, 2 adet kuru incir, 2 adet ceviz, 4 adet çekirdeksiz kuru erik, 4 adet kuru kayısı, 2 adet matza, 2 tatlı kaşığı bal, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, isteğe göre tarçın.

Tüm malzemeler minik minik doğranır. Parçalanmış olan matza ile karıştırılır. Üzerine bal ve yağ gezdirilir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yayılarak 150-160 derece fırında ara ara karıştırılarak kurutulur. Soğuduktan sonra süt ile karıştırarak ya da atıştırmalık olarak tüketebilir, cam kavanoz içerisinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.

 

Pancake

Malzemeler:

1 adet büyük boy yumurta, 2 silme yemek kaşığı şeker, ½ çay kaşığı karbonat, birkaç damla limon suyu, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı matza unu, 2 yemek kaşığı su, isteğe göre limon, portakal rendesi veya Kaşer Le Pesah vanilya.

Not: Su yerine Kaşer Le Pesah süt, maden suyu ya da taze sıkılmış meyve suyu kullanabilir, şeker miktarını tercihinize göre azaltabilirsiniz.

Yumurta ile şeker çırpılır. Ardından karbonat ve limon suyu ilave edilir. Sıvı yağ ve matsa unu eklendikten sonra karıştırılır. Yoğun bir hamur elde edilir, kıvam su katılarak açılır. İsteğe göre herhangi bir aroma verici ekleyebilirsiniz. Harç ısıtılmış tavaya akıtılır. Göz göz olunca çevrilir, iki tarafı da kontrollü şekilde pişirilir. Bu tarifle altı adet mini pancake hazırlayabilirsiniz.

Kolay Mayonez

Malzemeler:

1 adet yumurta, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı tuz, ½ adet limonun suyu.

Yumurta, temiz bir kavanoz içerisine kırılır. Yağ, tuz ve limon suyu ilave edilir. Blender kavanozun dibine daldırılır, çalıştırılmaya başlanır. Yukarı doğru hareketlerle karıştırılır ve bağlanması sağlanır. Yoğunlaşıp beyazlaştıktan sonra buzdolabında birkaç saat dinlendirilir. Kızartma ve salatalarınızda kullanabilirsiniz. İki üç gün içerisinde tüketilmesini öneririm.

 

Chester

Malzemeler:

2 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ, ½ su bardağı su, 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri, 1 su bardağı matza unu.

Bir tam yumurta ve bir yumurtanın beyazı geniş bir kaba kırılır. Sarısı ise ayrılarak kurabiyelere sürülmek üzere kenara alınır. Ardından yumurtaların içerisine tuz, yağ ve su katılarak çırpılır. Kaşar peyniri ve matza unu ilave edilir. Karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Dilerseniz karabiber, dereotu ve maydanoz gibi baharatlar kullanabilirsiniz. Hamurun kıvamı yumurta boyutlarına göre değişecektir, gerekli görürseniz daha fazla un ekleyebilirsiniz. Şekil verme aşamasında eller yağlanır. Hamurdan parçalar koparılarak yuvarlanır ve düzleştirilerek yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilir. Daha düzgün görünmelerini isterseniz bir fincan yardımı ile de kesebilirsiniz. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Kaşar peyniri rendesi ile süslenir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun...

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün