CODA´nın Oscar başarısının arkasındaki isim: Marlee Matlin

Marlee Matlin´in vizyonu sayesinde çoğunluğu işitme engellilerden oluşan oyuncu kadrosu ile En İyi Film Ödülünü alan CODA, Oscar tarihinde bir ilke imza atmış oldu.

Selin KANDİYOTİ Kültür
6 Nisan 2022 Çarşamba

1987’de ‘Başka Tanrı’nın Çocukları’ filminin başrolünde oynayan Marlee Matlin olağanüstü yeteneği ile En İyi Kadın Oyuncu Oscar Ödülünü kazandığında tarihte ilk kez sağır ve dilsiz bir oyuncu altın heykelciği almış oldu. 2022 Oscar Ödüllerinde ise Marlee Matlin, yine bir ilke imza atarak yapımcısı olduğu ve rol aldığı CODA (Child of Deaf Adults / Sağır Yetişkinlerin Çocuğu) adındaki filmin büyük oranda işitme engelli kadrosuyla ‘En İyi Film Ödülü’nü kazanmasını sağladı. Illinois’te sağır ve dilsizler için özel olarak kurulan bir sinagogda bat-mizvasını yapan Matlin, bir ay önce de CODA filmi ile Oscarların provası niteliğinde sayılan SAG (Screen Actors Guild / Ekran Oyuncuları Birliği) ‘En İyi Film Ödülü’nü almıştı.

CODA yapımcılarından biri olarak Matlin, filmi finanse edenlerin ana roller dışında sağır ve dilsiz oyuncu tutmaya direndikleri noktada, projeyi terk etme tehdidinde bulunmuştu. Matlin’in çabaları sayesinde filmin yardımcı erkek oyuncusu Troy Kotsur, Oscar Ödülünü alarak Matlin’den sonra ödül alan ikinci işitme engelli oyuncu oldu. 

Matlin 18 aylıkken geçirdiği bir ateşli hastalıktan sonra işitme kabiliyetini kaybetmişti. Dört çocuklu Matlin Oscarlardan önceki hafta CODA oyuncu kadrosuyla birlikte Beyaz Saray’a giderek Başkan Joe Biden ve First Lady Jill Biden ile tanışmış, onlara işaret dilinde “Seni seviyorum” demeyi öğretmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün