Moris Gabbay Müze´ye konuk oluyor

Türk Musevileri Müzesi, Cumhuriyet´le büyüyen, bir asır boyunca tarihe tanıklık etmiş, Türkiye İşçi Partisi´nin tarihinde önemli rol oynamış İstanbul Beyefendisi, 100 yaşına yeni basmış Moris Gabbay´ı ağırlıyor.

Toplum
30 Mart 2022 Çarşamba

27 Şubat 1922’de dünyaya gelen ve Türkiye’de bir asra tanıklık etmiş devlet adamı Moris Gabbay’ın yaşamını konu alan belgesel filmi 3 Nisan Pazar günü 14.00’te Türk Musevileri Müzesinde gösterime sunulacak. Moris Gabbay’ın da hazır bulunacağı gösterim öncesi Şalom Gazetesi yazarı Elda Sasun kendisi ile kısa bir söyleşi gerçekleştirecek.
Gabbay, Nişantaşı’nda geçen çocukluğu, yedi yaşında Atatürk’ü görmesinin heyecanı, Harf Devrimi, Medeni Kanun ve Yahudilerin II. Dünya Savaşında maruz kaldığı acılar gibi Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli devrimlerine tanıklık etmiş. Belgesel Gabbay’ın hayatını, Varlık Vergisi zamanını, St.Michel’de geçirdiği ilkokul yıllarını, Robert Kolej’deki yılları ve seçkin kişilerle dostluklarını konu almakta.
Üniversiteye başladığında “Artık bir şeyler yapmak gerekir” anlayışıyla Türkiye Sosyalist Partisi, Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi’nde çıkış yolu arayan Gabbay, Mehmet Ali Aybar’ın teşvikiyle Türkiye İşçi Partisine katılmış ve partinin pek çok kademesinde görev almış. İşçi Partisine katılmasını, “Yaşamımın en güzel günlerini partide geçirdim. 15 sosyalist milletvekilini TBMM’ye yolladık” dediği, kendini nihayet “öteki gibi” hissetmiyorum dediği yıllarıdır.
Belgeselin oluşumunda yönetmen Musa Kaplan ve yönetmen yardımcısı Deniz Gerçek’in yanı sıra seslendirmede Gönül Dilek, kamerada Selçuk Yaman, grafik tasarımda Sevim Eskiyurt, kurguda Kader Rüzgar, metin akışında Nermin Sarıbaş ve çekime vesile olan 68’lilerden, Nigar Sancak görev alıyor.
Kayıt: [email protected], 0212 292 63 33/34

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün