WEB´DEN SEÇMELER

•“Tayyip Bey yaklaşık 10 yıldır bu retorikte. Bu retoriği de sürekli yineliyor. Yani antisemitizm ve İslamofobiye karşı mücadele etmek için uluslararası dayanışma içinde olduğumuzu her zaman söylemiştir. Ama burada bir parantez açmak gerekirse, Türkiye´deki antisemitinden bahsetmek de gerekiyor bu bağlamda. Maalesef iktidar yanlısı medyanın, görsel, yazılı ve sosyal medyanın bu konuda son derecede antisemitizme kapı açan, antisemitizmin kendisini öne çıkaran ifade ve davranışlarda bulunduğunu söyleyebilirim. “ İVO MOLİNAS – (Dr Gökhan Çınkara Röportajı) – www.indyturk.com ----------------------------------------------------------------------------

İzak BARON Diğer
23 Mart 2022 Çarşamba

 

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • OLİGARKLARA HİZMET VEREN BİR DANIŞMANLIK ŞİRKETİ UZMANI, HAARETZ'E YAPTIĞI AÇIKLAMADA, 2014'TEKİ KIRIM İLHAKININ ARDINDAN YAPTIRIM DALGASINDA RUSYA'DAN MİLYARLARCA DOLARA VARAN SERVETE SAHİP İSİMLERİN İSRAİL'E GELDİĞİNİ, ŞİMDİ DE YENİ BİR DALGA BEKLEDİKLERİNİ BELİRTTİ

Yahudi oligarkların İsrail'deki varlıkları, Rusya-Ukrayna savaşı ile gündeme gelen bir olgu değil. Bazı Yahudi oligarklar, Putin'in çevresindeki varlıklı isimlere karşı yürüttüğü tasfiye operasyonu sonrasında rotasını İsrail'e çevirmişti.

Leonid Nevzlin, ortağı olduğu petrol şirketi Yukos'a yönelik 2003'teki soruşturma üzerine Rusya'dan ayrılmış, İsrail'e yerleşmişti. Nevzlin'in Yukos şirketindeki ortağı Mikhail B. Khodorkovsky, Rusya'da dolandırıcılık, zimmete para geçirme ve kara para aklama suçlarından hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rusya'daki bir mahkeme Nevzlin'i de "cinayet planlamak" suçlamasıyla gıyabında hapse mahkum etmiş, İsrail ise Nevzlin'i Rusya'ya iade etmeyi reddetmişti.

Leonid Nevzlin, Rusya'dan ayrıldıktan sonra İsrail'de çok sayıda vakıf ve kurumda yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuş ve İsrail'in önde gelen gazetesi Haaretz'in yüzde 25 hissedarı olmuştu.

Nevzlin, Ukrayna savaşının ardından Rus vatandaşlığından çıkacağını açıkladı.

Rusya'da siyaset ve iş dünyasının bir arada yer aldığı "klikle" yakın ilişki geliştiren oligarşi üyelerinden Viatcheslav Moshe Kantor, Michael Cherney, Oleg Deripaska gibi isimler İsrail'de aktif biçimde siyaset ve iş dünyasıyla dirsek teması kuruyor.

İsrail'deki Yahudi göçmenler veya ülkeye yerleşenler için geçerli Milchan Yasası uyarınca gelenlerin 10 yıl boyunca mal varlıklarının kaynağı sorgulanmıyor.

Oligarklara hizmet veren bir danışmanlık şirketi uzmanı, Haaretz'e yaptığı açıklamada, 2014'teki Kırım ilhakının ardından yaptırım dalgasında Rusya'dan milyarlarca dolara varan servete sahip isimlerin İsrail'e geldiğini, şimdi de yeni bir dalga beklediklerini belirtti.

Haaretz'in haberine göre oligarklar, vergi cenneti kıyı ötesi bankalardaki şirketleri adına İsrail'de gayrimenkul satın alarak, yaptırımlardan kaçmaya çalışıyor. Bu sayede, para transferleri ve elde ettiği mülkler yaptırım listesine takılmıyor.

Ayrıca, oligarkların önemli bir kesiminin aynı zamanda "hayırsever" olduğu ve aralarında Yahudi kültürel faaliyetlerinin de desteklendiği projelere yüklü bağışlarda bulunduklarına haberlerde dikkat çekiliyor.

Enes Canlı

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israili-guvenli-liman-sayan-yahudi-oligarklar-tel-avivi-endiselendiriyor/2535661

 

  • “İSRAİL İLE YAKIN VE İSTİKRARLI İLİŞKİLER, WASHİNGTON'UN TÜRKİYE'YE ÇOK DAHA OLUMLU VE YAPICI GÖZLE BAKMASINA YOL AÇAR”

“İlk önce ABD ile sorunlarımız bu denli ağırlık kazanmazdı. Bu kesin!.. Özellikle Kongre'nin F-16'ları almamızı engelleyen gayet olumsuz tutumuyla karşılaşmaz ve Doğu Akdeniz'de yetki alanlarının ve hidrokarbon kaynaklarının paylaşımında

karşımızda güçlü bir düşman cephe bulmazdık. Ayrıca, ABD yönetimi Türkiye ile Yunanistan'a karşı taraf tutmayan, dengeli bir yaklaşım, yani geleneksel siyasetini, izlerdi… İsrail ile yakın ve istikrarlı ilişkiler, Washington'un Türkiye'ye çok daha olumlu ve yapıcı gözle bakmasına yol açar… Başkan Eisenhower'in yönetimden ayrılışından bu yana Washington'un Ortadoğu politikası ve stratejisi İsrail ve Washington'daki Yahudi lobisi tarafından dizayn edilmektedir. Yahudi lobisi Kongre'ye hakimdir. O kadar ki, bir milletvekili veya senatör İsrail aleyhinde bir söz söylerse bu onun için siyasi intihar olur,

bir daha seçilemez. Amerikan başkan adayları seçimden önce Kudüs'te ‘Ağlama Duvarı'na giderek basına poz vermezlerse seçimde başarı şansları azalır.”

...

“Filistin sorunu Türkiye-İsrail ilişkilerinin en kırılgan noktası olmakta devam ediyor… Önce Müslüman Kardeşlerin uzantısı olan Hamas meselesi var. İsrail, Türkiye'nin Hamas'la ilişkilerini kesmesini, mensuplarının Türkiye'den çıkarılmasını ve Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılmasını ısrarla istiyor. Bu konuda, Ankara'nın nasıl bir adım attığını henüz bilmiyoruz. Patlak verebilecek krizlere gelince: Herhalde Telaviv bu konuda Ankara'nın göstereceği tepkinin Arap ülkeleri ayarında -yani yasak savar kabilinden- olmasını bekleyecektir. Ankara'nın bu beklentiye göre hareket edip edemeyeceği,Ankara-Telaviv ilişkilerinin püf noktası…”

Şükrü Elekdağ (Röportaj: Uğur Dündar)

https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarlar/ugur-dundar/turkiye-abd-iliskileri-israilin-ipotegi-altinda-7013244/

 

  • HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ, DÜNYAYI BEŞ YAHUDİ AİLESİNİN YÖNETTİĞİNİ İMA ETTİĞİNDE EPEY YADIRGAMIŞTIM

SERBESTİYET’te Vahap Coşkun’un yazısında okudum.

MetroPoll’ün yaptığı araştırmalardan birinde...

Vatandaşa sorulmuş:

“Dünyayı beş Yahudi ailesinin yönettiğine inanıyor musunuz?”

Bu soruya halkın yüzde 37’si “Evet, inanıyorum” cevabını vermiş.

“Evet, inanıyorum” diyenlerin partilere göre oranı ise şöyle çıkmış:

AK PARTİ: Yüzde 35 / CHP: Yüzde 40 / İYİ PARTİ: Yüzde 42 / HDP: Yüzde 42

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dünyayı beş Yahudi ailesinin yönettiğini ima ettiğinde epey yadırgamıştım.

“Amma da marjinal bir görüş” falan demiştim.

Meğer marjinal benmişim.

Ahmet Hakan

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/bakan-cavusoglu-her-iki-tarafta-da-yakinlasma-var-42025913

 

  • “CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, BU KADAR AÇIK VE NET ANTİSEMİTİZME KARŞIT BİR RETORİK GELİŞTİRMİŞKEN, KENDİLERİNİN BU RETORİĞİN TAM ZITTI BİR DAVRANIŞ BİÇİMİNE GİRMELERİ TÜRKİYE BAĞLAMINDA HAZİN BİR GERÇEK.”

“Bir Türk Yahudi'si olarak 2008'den sonra bir İsrail Cumhurbaşkanının ülkeme gelmesi tabii ki benim açımdan son derece olumlu, güzel ve ileriye umutla bakan bir gelişmeydi.

Biz, Isaac Herzog'un geldiği anlarda Ankara'daydık. Gerçi basın toplantısına katılamadık ama Sayın Cumhurbaşkanı ve eşinin külliyede verdiği akşam yemeğine davetliydik.

Bu yemekte, içişleri bakanı, dışişleri bakanı, enerji bakanı, parlamento başkanı ve AK Parti Dış İlişkiler Komisyonu başkanı olmak üzere, çeşitli bakanlarla birlikteydik. İsrail Konsolosunun da bulunduğu bir geceydi. İsrail tarafından davet edilen kimi medya organları da oradaydı ama Türk basınına kapalıydı o yemek.

Tabii ki çok samimi bir ortamda yapılan basın toplantısında söylenenler zaten malum; yeni bir dönemin açılmasıydı. 2008'den sonra ilk kez bir İsrail Cumhurbaşkanı Türkiye geliyor. Özellikle Mavi Marmara olayından sonra…

Tabi o "One Munite" olayını geçiyorum ama özellikle Mavi Marmara olayı ki Türk-İsrail tarihinin de daha evvel benzeri hiç görülmemiş ve çok kötü bir olaydı diyelim. Biliyorsunuz oraya gitmemesi gereken bir gemiydi aslında. Ama İsrailliler de buna çok orantısız bir güçle cevap verince 11 şehit vermiştik.

Dolayısıyla Mavi Marmara, İsrail-Türkiye ilişkileri açısından tarihinin en önemli kırılma noktasıydı. Daha evvel öyle bir olay olmamıştı.

Ve biz tabii o günlerde Türk Yahudileri olarak, gerçekten çok tedirgin günler geçirmiştik. Nedeni çok basit, çünkü böyle olaylarda Yahudi veya İsrailli sınırı kalkıyor. "Herkes Yahudi" oluyor o anlarda. "Herkes İsrail'de", "herkes Yahudi".

Dolayısıyla biz Türkiye'deki küçük Türkiye Yahudi Cemaati olarak -ki 15 bin kişiyiz- ciddi anlamda tedirgin olmuştuk. Ama dönemin Başbakanı Tayyip Bey, "Türkiye'deki Yahudi vatandaşları bizim vatandaşlarımızdır, İsrail'le hiçbir alakası yoktur. Onlara karşı herhangi bir olumsuz bir gelişme yaşanırsa, bunu yaşatanlar karşılarında beni bulurlar" diyerek, çok kesin ve net ifadelerle en azından tırnak içinde "korumaya" almıştı.

Çünkü nereye gideceği belli değildi… Kışkırtılmış çok büyük bir kitle var söz konusu; bugün bile var ama o günlerde tabii bu Mavi Marmara'daki vatandaşların öldürülme olayıyla birlikte, ayağa kalkmış bir isyan duygusu da vardı. Haklı veya haksız olarak. Ve o günlerden bugünlere geldik.

Yani bir de 1996'da tahmin ediyorum; Konya'nın uçsuz bucaksız ovalarının semalarında talim yapan İsrail jetlerinin, pilotlarının olduğu günlerden Mavi Marmara olayına geldiğimiz günler oldu.

Çok büyük bir zikzaklar tarihçesi aslında. Ve biz o tarihçelerde her günü an be an yaşadık.”

...

“Tabii, Tayyip Bey yaklaşık 10 yıldır bu retorikte. Bu retoriği de sürekli yineliyor. Yani antisemitizm ve İslamofobiye karşı mücadele etmek için uluslararası dayanışma içinde olduğumuzu her zaman söylemiştir. 

Ama burada bir parantez açmak gerekirse, Türkiye'deki antisemitinden bahsetmek de gerekiyor bu bağlamda.

Maalesef iktidar yanlısı medyanın, görsel, yazılı ve sosyal medyanın bu konuda son derecede antisemitizme kapı açan, antisemitizmin kendisini öne çıkaran ifade ve davranışlarda bulunduğunu söyleyebilirim.

Yani Cumhurbaşkanı'nın "Cumhurbaşkanlığı yandaşları" oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kadar açık ve net antisemitizme karşıt bir retorik geliştirmişken, kendilerinin bu retoriğin tam zıttı bir davranış biçimine girmeleri Türkiye bağlamında hazin bir gerçek.”

İvo Molinas (Röportaj: Dr Gökhan Çınkara)

https://www.indyturk.com/node/486751/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/i%CC%87vo-molinas-t%C3%BCrkiye-i%CC%87srail-ili%C5%9Fkileri-bir-zikzaklar-tarih%C3%A7esi-ve

 

  • İSRAİL VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE AÇILAN YENİ SAYFADA SAĞLAM ADIMLAR ATILIRSA BUNUN EN BÜYÜK YANSIMASI DOĞU AKDENİZ’E OLACAKTIR

ARKA kapı diplomasisinin en yoğun işletildiği ülke İsrail oldu. 14 yıllık kesintide biriken sorunlar uzun uzun ön görüşmelerde ele alındı. Peki ne oldu ve bundan sonra ne beklenebilir?

Başta cumhurbaşkanları olmak üzere iki ülke yöneticileri birbirlerini sert sözlerle hedef almaktan vazgeçtiler.

Hamas konusunda Türkiye hem geçmişi hatırlattı hem de bazı önemli adımlar attı. Hamaslıların Türkiye’den çıkarılmasını isteyen İsrail’e 10 Hamaslı’nın İsrail tarafından Türkiye’ye gönderildiği hatırlatıldı. Türkiye, Hamas’a askeri yardım yapmadığını ve yapmayacağını söyledi. Hamas Lideri’ne de askeri rolü ve faaliyeti olan isimlerin Türkiye’de olmayacağını ifade etti. Ankara bir anlamda Hamas’ı kendi istediği çizgide tutmaya çalışacak. İsrail ve Türkiye bu alandaki normalleşmeyi ihtiyatlı sürdürecektir.

14 yıl boyunca iki ülke arasında ortadan kalkan güvenin inşası için karşılıklı adımlar atılacaktır. Bunun için de ortak projeler gündeme gelecektir.

Ekonomi açısından baktığımızda ilişkilerin geliştirilmesi Ankara açısından önemli. İki ülke arasındaki krize rağmen İsrail Türkiye’nin önemli bir dış ticaret ortağı. Yeni dönemde öncelik ekonomik ilişkilerin artırılmasında.

İsrail ve Türkiye ilişkilerinde açılan yeni sayfada sağlam adımlar atılırsa bunun en büyük yansıması Doğu Akdeniz’e olacaktır. Ortak çıkarlar hem deniz yetki alanlarında hem de doğal kaynakların ortak projelerde işletilmesine yol açabilir.

Hande Fırat

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/turkiye-geri-donuyor-42022692

 

  • İSRAİL, İRAN’A VE İRANLI NÜKLEER ENERJİ UZMANLARINA YÖNELİK BİRÇOK SALDIRI YAPTI. TAM DA NÜKLEER MÜZAKERELERDE BİR ANLAŞMA NOKTASINA GELİNMİŞKEN İRAN, ERBİL’DEKİ BİR ABD ASKERİ ÜSSÜNÜ FÜZELERLE VURDU

Bu arada nükleer müzakerelerden hiç ama hiç hazzetmeyen bir ülke daha var; İsrail. 2021’in aralık ayından beri müzakerelere paralel olarak çok sayıda İsrailli üst düzey istihbarat ve güvenlik görevlisinin Washington’u müzakerelerin askıya alınması konusunda ikna etmek üzere ABD’ye gittiği biliniyor.

İsrail Başbakanı Naftali Benett’in “Ahtapotun Hizbullah gibi kolları ile enerji harcamamalı ve başına yani İran’a odaklanmalıyız” yönündeki ifadeleri Arap basınında epeyce ses getirmişti.

İsrail, İran’a ve İranlı nükleer enerji uzmanlarına yönelik birçok saldırı yaptı. Tam da nükleer müzakerelerde bir anlaşma noktasına gelinmişken İran, Erbil’deki bir ABD askeri üssünü füzelerle vurdu.

Hedefin ABD değil İsrail istihbarat merkezi olduğu duyuruldu, ABD’den de bunu teyid eder nitelikte açıklamalar geldi. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da Moskova’ya son dakika nükleer müzakere krizini çözmek üzere giderken “Kum şehri yakınlarındaki Fordo Nükleer Tesisine siber saldırı yaparak bir dizi patlamaları tetiklemeye hazırlanan bir hücreyi ele geçirdiklerini” duyurdu.

Tam da müzakere sürecinde İran Erbil’i, üstelik ABD’nin askeri kompleksini niye vurur? Bu konuda hâlâ net bir açıklama yok ancak spekülasyon çok. Dolaşımda olan tahminlerden en mantıklısı şu; İsrail’in Erbil’deki askeri komplekste bir istihbarat üssü vardı. Bu üsten komuta edilen bir operasyonla kısa süre önce İran’ın Kirmanşah kentinde bir kısmı silahlı olan çok sayıda insansız hava aracı imha edildi. Ayrıca Şam kırsalı yakınlarında 2 İranlı üst düzey askeri yetkilinin öldürüldüğü operasyonun da komuta merkezi olan bu üs, İran içindeki bazı nükleer tesislere siber saldırılar yapmaya hazırlanıyordu. Böylece diplomatik yöntemlerle engelleyemediği nükleer müzakereleri çökertmeyi planlıyordu.

Şimdilik nükleer müzakerelerde krizler yatışmış görünüyor ancak yarının ne getireceği bilinmez.

Hediye Levent

https://www.evrensel.net/yazi/90583/kriz-icinde-bir-kriz-hikayesi-nukleer

 

  • ANCAK İKİ ÜLKE ARASINDA TÜM YAŞANANLAR AĞIZDA SEVİMSİZ BİR TAT BIRAKTI. HER İKİ TARAF DA TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR BU YENİ NORMALLEŞMEYE. YAŞANANLAR, SARF EDİLEN SÖZLER UNUTULMADI. GÜVEN HENÜZ TAM OLARAK TESİS EDİLMEDİ. HER İKİ ÜLKE, HER İKİ TOPLUM BU ZAMAN ZARFINDA ÇOK DEĞİŞTİ

Isaac Herzog’un Türkiye ziyareti Ukrayna Savaşı ve Antalya Diplomasi Forumunun gölgesinde kalmış gibi gözüküyor. İsrailli basın mensuplarının gösterdiği yoğun ilgi Türk meslektaşları tarafından paylaşılmıyordu. Ancak bu durum ziyaretin öneminden bir şey yitirmesine sebep olmuyor.

Erdoğan görüşmeyi “bir dönüm noktası” olarak tanımlarken, Herzog ise her iki ülkenin “anlaşamamakta anlaştığını” ve diyalog ile sorunların aşılacağına inandığını belirtti. Herzog’un bu sözleri yani diyalogun yeniden kurulması, bu ziyaretin bir bakıma özeti. Tüm sıkıntılar, tüm pürüzler bir anda ortadan yok olmayacak ancak her iki tarafın işbirliği isteği ve diyalogla ilişkiler devam ettirilebilir.

Erdoğan basın toplantısında Filistin ve iki devletli çözümü özellikle belirterek muhtemelen iç siyasetteki eleştirileri azaltma amacını güderken, Herzog hiçbir koşul öne sürmedi. En azından basın toplantısına bunu yansıtmadı. Oysa İsrail’in Hamas ve Kudüs’teki yapılanma konusundaki tutumu belli.

Erdoğan’ın Herzog’u davet etmesi aynı zamanda bugüne dek süren İsrail’e yönelik diyalogdan ve uzlaşıdan uzak sert politikasının da devam etmeyeceğini gösteriyor. Yani bundan sonra İsrail’in iç piyasaya yönelik oluşturulacak popülist söylemlerin favori unsuru olma özelliği azalacaktır diye düşünüyorum.

Ancak iki ülke arasında tüm yaşananlar ağızda sevimsiz bir tat bıraktı. Her iki taraf da temkinli yaklaşıyor bu yeni normalleşmeye. Yaşananlar, sarf edilen sözler unutulmadı. Güven henüz tam olarak tesis edilmedi. Her iki ülke, her iki toplum bu zaman zarfında çok değişti.

Öte yandan bölgedeki gelişmeler her iki ülkenin işbirliğini ve diyaloğunu zorunlu kılıyor. Sorunların ise kolay ve sihirli çözümleri yok. Liderler, çatışmalarla dolu bu coğrafyada enerji, güvenlik, istihbarat konusundaki işbirliklerinin tüm tarafların yararına olacağının bilincindeler.

Karel Valansi

https://t24.com.tr/yazarlar/karel-valansi/turkiye-ve-israil-her-konuda-anlasmamakta-anlasti,34606

 

  • “YAHUDİ CEMAATİ AÇISINDAN HEM İSRAİL-FİLİSTİN ARASINDA SORUN ÇIKMAMASI İSTENİLİYOR HEM DE TÜRKİYE-İSRAİL ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN OLUMLU OLMASINI İSTİYORLAR.”

“Ankara tarafından İsrail ile ilişkilerini “yoluna koyma” niyeti yönünde bazı sinyaller alınıyordu, fakat söylenilen ile yapılanlar arasında birtakım farklılıklar da görüyorduk. Pandeminin başlangıcında Filistinlilere gönderilen yardımlar sırasında İsrail ile temaslar kurulmuştu. İsrailli bir çiftin Türkiye’de casusluk “suçundan” yakalanması gibi olaylar üzerine diyalog kanalları açıldı  ve bugünkü ziyaretin de temellerini atmış oldu.

Ukrayna Savaşı Türkiye'nin jeopolitik önemini arttırmış durumda. Bununla birlikte İran ile nükleer anlaşmaya geri dönülebilmesi için müzakereler yürütülmekte. Ancak bu anlaşmaya geri dönülse dahi bölgede İran'ın yükselen gücüne desteğin kesilemeyeceği biliniyor. Nükleer bir İran ile komşu olma olasılığı da bölge ülkeleri birleştiren ortak tehdit diye bakılabilir. Avrupa'nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığının azaltılması noktasında Türkiye ile İsrail'in enerji güvenliği açısından işbirliğine giderek İsrail gazını ileride belki Kıbrıs gazını da Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınması projesi gerçekleşebilir.”

...

“Yahudi Cemaati’nin uzlaşma sürecini desteklediklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını düşünüyorum. Ziyaretin arka planında da iki ülke arasında buzların erimesi amacıyla bazı girişimlere destek verildi.

Tüm gayrimüslim azınlıklar gibi Türk toplumunda azınlıkları temsil eden ülkeler varsa ülkelerde yaşanan siyasi sorunlar da maalesef gözler onlara dönüyor. Üzerlerinde Türkiye'ye olan bağlılıklarını göstermek gibi bir baskı hissediyorlar. Hükümetin aldığı her siyasi karardan sorumlu olamayız. Filistin-İsrail çatışmalarında daha zor durumda kalıyorlar çünkü saldırı altında olanlar bazen kendi tanıdıkları oluyor. Yahudi cemaati açısından hem İsrail-Filistin arasında sorun çıkmaması isteniliyor hem de Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin olumlu olmasını istiyorlar.”

https://www.youtube.com/watch?v=JO8RRmOxuIs

Selin Nasi (Röportaj: Alin Özinian)

https://artigercek.com/yazarlar/alin-ozinian/selin-nasi-israil-tarafi-istekli-ve-duygusal-turkiye-ise-cikar-odakli

 

  • TÜRKİYE - İSRAİL BORU HATTININ ŞANSI VAR; AMA EN ÖNEMLİ SORUN İKİ ÜLKE ARASINDAKİ GÜVEN TESİSİ OLACAK

Türk tarafına göre İsrail aslında hevesli. İsrail ise henüz Rum - Yunan ikilisine "bu EastMed projesinden daha da hayır çıkmaz" demedi. Dışarıya Türkiye - İsrail hattı konusunda şu aşamada "çok heveslilermiş" gibi bir görüntü vermemeye çalışıyorlar. Türk diplomatik kaynaklara göre, bunun arkasında ihtimalen, Hamas'ın Türkiye'deki mevcudiyeti gibi sorunları  pazarlık konusu etme niyeti var

Enerji konularında önde gelen otoritelerden Mehmet Öğütcü'ye göre Türkiye - İsrail boru hattının şansı var; ama en önemli sorun iki ülke arasındaki güven tesisi olacak.

Barçın Yinanç

https://t24.com.tr/yazarlar/barcin-yinanc/avrupa-ile-enerji-isbirliginde-firsat-penceresi-aralanirken,34652

 

  • HERZOG'UN KONUŞMASI İÇERİK VE TONU İTİBARİYLE GAYET DİPLOMATİK BİR ÜSLUPLA KALEME ALINMIŞ, VİZYONER OLDUĞU KADAR DA GERÇEKÇİ BİR KONUŞMAYDI

İsrail, dışarıdan göründüğü kadarıyla, Ankara ziyaretine daha iyi hazırlanmış. Herzog'u taşıyan uçağın Türkçe "barış", "işbirliği" ve "gelecek" sözcükleriyle süslenmesi, konuk cumhurbaşkanının basın toplantısına Türkçe konuşarak başlaması, konuşmada Nazım Hikmet'e, Hz. İbrahim'e yapılan atıflar ince düşünülmüş şirinliklerdi. Vücut dili itibariyle de Herzog, daha sıcak bir görüntü sergiledi.Tokalaşma sırasında cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini iki avucunun içinde tutarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm görüntülerde konuğuna dokunmaktan kaçındı. Adeta "Bitse de gitsek" der gibi bir havası vardı. Konuşmasının önemli bir bölümünü Filistin sorununa ayırdı. Belli ki Mavi Marmara lobisi hâlâ etkisini hissettiriyor.

Herzog'un konuşması içerik ve tonu itibariyle gayet diplomatik bir üslupla kaleme alınmış, vizyoner olduğu kadar da gerçekçi bir konuşmaydı. Öte yandan bir gün sonra Aliyev'i havaalanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı karşılarken, Herzog'un Protokol Genel Müdürünce karşılanması herhalde İsrail Büyükelçisinin dikkatinden kaçmamıştır.

 

Kapalı kapılar ardında neler konuşuldu bilemeyiz. Ama görüşmelerin ağırlığını boru hatları projesinin teşkil ettiğini tahmin etmek mümkün. Önümüzdeki nisan ayında, Dışişleri Bakanından sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının İsrail'i ziyaret edeceğinin açıklanması, yeni dönemdeki işbirliğinin bel kemiğini enerji konularının oluşturacağına işaret ediyor.

Herzog'un Ankara ziyareti, ilişkilerdeki psikolojik bariyerin kaldırılması açısından iyi bir işlev gördü. Bundan sonrasını söylemler değil, karşılıklı eylemler belirleyecek.

Hasan Göğüş

https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-gogus/uluslararasi-arenanin-yeni-normalinde-oyun-kurucu-enerji,34611

 

Takılan tweetler

  • Ranj Cohen@CohenRanj

1888’de Diyarbakır’da 450 Yahudi, 1893’te ise 100 Yahudi aile yaşamaktaydı. 20.yüzyılın başlarında ise 500 Yahudi’nin varlığı bilinmektedir. 1940 da israil devleti kurulunca Yahudilerin büyük çoğunluğu Kudüs, Filistin, lübnan beyrut gibi kentlere göç etmiştir.

https://twitter.com/CohenRanj/status/1502616497667166208

  • Lazar Berman@Lazar_Berman

Purim bu gece Ukrayna'da

https://twitter.com/Lazar_Berman/status/1504229758715977733

  • Melike Karaosmanoğlu@DritaEsadi2

Ukrayna'dan Moldova'ya gelmeyi başaran mülteci çocuklar dün Kişinev'de Purim kutlamışlar.UNICEF'in verilerine göre 1.5 milyon çocuk Rusya'nın işgali ve savaş yüzünden evini terk etmek zorunda kaldı. Halbuki çocuklara en çok sevinç yakışır. Bu fotoğraflar biraz da olsa iyi geldi.

https://twitter.com/DritaEsadi2/status/1504462590293983237

  • Rabbi Mendy Chitrik@mchitrik

Purim şu anda Ukrayna'nın Dnipro kentinde kutlanıyor... Her şeye rağmen biz Yahudilerin Purim'in geçmesine izin vermememiz şaşırtıcı!

 Ukrayna'da 🇺🇦 Barış için 🕊️ 🙏 dua edin

https://twitter.com/mchitrik/status/1504145524764651520

  • Nehna@nehnabiz

Purim’de, adını bu bayramda anlatılan hikayedeki kötü karakterden alan Aman’ın Kulakları kurabiyesi yapılır. Antakyalı Yahudiler ise günümüzde buna ek olarak yöreye özgü tatlı ve tuzlu kahkeleri de yaparlar.

https://twitter.com/nehnabiz/status/1504103092467470341

  • bir vakitler Edirne...@birvakitler1

Yıl, 1929...

Yeniden geçmiş asrın, soluk karelerin Edirne'sindeyiz...

Bu kez karşımızda, soyadı kanunu sonrası Sarfetti soyadını alacak olan, Sarfati ailesinin gençleri...

Bu vesileyle, @syanarocak  babası Hayim Sarfetti ile alakalı bir detaydan da bizleri haberdar ediyor...

https://twitter.com/birvakitler1/status/1505129170938085379

  • Recep Gürkan@recepgurkan

Edirne Büyük Sinagogu'nda uzun yıllar sonra ilk defa düzenlenen Purim Bayramı'na katıldım.

Göztepe Kültür Derneği’ne bu güzel organizasyon için teşekkür ediyor; Yahudi toplumumuzun Purim Bayramı'nı kutluyorum. @tyahuditoplumu

https://twitter.com/recepgurkan/status/1505562047756611587

  • İstanbul’u Keşfet@istanbuletkinn

Eski sinagog şimdi ise büyüleyici bir sanat merkezi, İstanbul’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri; Scheidertempel Sanat Merkezi

https://twitter.com/istanbuletkinn/status/1502650469356908546

  • Dr. Remzi Çetin@remzzicetin

Bugün çok mutluyum :) Üzerinde yıllardır çalıştığım eserimin kapak tasarımı da tamamlandı ve baskı aşamasında, çok yakında raflarda da yerini alacak.

Başta literatüre; İsrail siyaseti, İsrail dış politikası ve Yahudi solu alanında çalışma yapanlara katkı sağlamasını diliyorum..

https://twitter.com/remzzicetin/status/1501485786641977347

  • Isaac Herzog@Isaac_Herzog

10 yıl önce korkunç bir katliamın yaşandığı Toulouse'daki Ohr Tora okulunu ziyaret etmek için derinden taşındı. Başkan @EmmanuelMacron @Fhollande &

@NicolasSarkozy  ile birlikte 8 yaşındaki kızları Myriam'ı kaybeden müdür Rabbi Yaacov Monsonego ve eşi Yaffa'yı teselli ettik.

https://twitter.com/Isaac_Herzog/status/1505568243167207430

  • Melike Karaosmanoğlu@DritaEsadi2

Antifaşist Yunan illüstratör Yorgos Konstantinou'nun Holokost'ta öldürülen Selanikli Yahudileri andığı çizimi.

https://twitter.com/DritaEsadi2/status/1505651580464508930

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • Hamas, Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmaya ne diyor?

https://tr.euronews.com/2022/03/15/analiz-hamas-turkiye-ile-israil-aras-ndaki-yak-nlasmaya-ne-diyor

  • İsrail'in Rusya-Ukrayna savaşında ara bulucu rol oynaması ABD'yi rahatsız eder mi? - Abdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout, Mahmut Geldi, Safiye Karabacak

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israilin-rusya-ukrayna-savasinda-ara-bulucu-rol-oynamasi-abdyi-rahatsiz-eder-mi/2538306

  • Türkiye-İsrail ilişkilerinde istikrar alanı: Dış ticaret - Harun Köksal

https://www.yenisafak.com/dusunce-gunlugu/turkiye-israil-iliskilerinde-istikrar-alani-dis-ticaret-3769949

 

  • İsrail-İran çatışması İHA savaşına dönüşüyor – Ben Caspit

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/03/israel-iran-conflict-escalates-drone-war

  • “Değişim Rüzgârları: Türkiye-İsrail İlişkileri Nereye Gidiyor?”

https://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/10425

  • Eyyy Herzog, hoşgeldin – Bahadır Kaynak

https://www.diken.com.tr/eyyy-herzog-hosgeldin/

  • Türkiye - İsrail yakınlaşması çok önemli! – Vahap Dabakan

https://www.denizli20haber.com/yazar/vahap-dabakan/turkiye-israil-yakinlasmasi-cok-onemli-749-kose-yazisi

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İle İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Görüşmesinin Sırrı Ne? Rafael Sadi'ye sorduk

https://www.youtube.com/watch?v=qQUi2hA4fOE

  • Hag Purim Sameah (Mutlu Purim Bayramı)  -  Sinan Eskicioğlu

Yahudiler, eline imkanlar verilen ve vezir yapılan Haman’ın çirkeflik dolu planlarının Yaratıcı Rab vasıtasıyla nasıl da tersine döndüğünü görürler.

Bu sebeple de bugün Purim olarak milattan önceden beri kutlanır.

Kurtuluş olduğu için eğlence bayramıdır. Kostümler giyilir, maskeler takılır, tatlılar yenir ve ziyafet yapılır.

Çünkü bu bir ŞÜKÜR’dür.

Bunları bilmek ve Yahudilerin bu önemli bayramlarını hatırlayıp kutlamak için Yahudi olmaya gerek yok.

Aynı coğrafyanın insanları olarak dostlarımızın ve komşularımızın özel günlerini hatırlamak çok doğal.

Nasıl ki Müslümanların özel bayramlarını Yahudiler ve Hristiyanlar hatırlayıp kutluyorlarsa Müslümanlar da aynısını yapabilirler.

Purim’deki sabrı, Yahudilere oyun kuranları, çirkef planlar yapıp kötülüklerini ortaya serenleri görüp sabır, çalışma ve Yaratıcı Rab’in de desteğiyle gelen zaferin kutsallığını anlamak bence önemli.

Ülkemizde yaşayan Yahudi dostlarımızın Purim bayramını tebrik ediyorum.

Dostlara yemek verme ve fakirlere bağış yapmanızda sizlerleyiz.

Dostluk ve eğlence ziyafetiniz ve dört kadehiniz sizler için nasılsa bizim için de öyle.

Haman ve Haman gibi plan kuranlar sizin için nasıl kötüyse bizim için de öyle.

Hitler’in Purim’i yasaklamasına inat ‘Hag Purim Sameah‘

https://www.ocakmedya.com/hag-purim-sameah-mutlu-purim-bayrami/

  • A Sephardic Song From Istanbul | by Izzet Bana | Bir Sefarad Ezgisi [English, Türkçe, Ladino Lyrics]

https://www.youtube.com/watch?v=FovPQnZQUzQ

  • Gelenek ve modernlik arasında Sabataycılar... – Cengiz Şişman

https://www.youtube.com/watch?v=C00oHzRp1KQ

  • PODCAST | Bir Antik Yahudi şehri: Filistin – Umut Ataseven

https://www.indyturk.com/node/486221/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/podcast-bir-antik-yahudi-%C5%9Fehri-filistin

  • Film gibi... 80 yıl önce Ukraynalı Maria tarafından kurtarılmıştı… Şimdi de torunları, Maria'nın torunlarını kurtarıyor

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün