´Üçüncü Mekân´da benzersiz Purim

Aşkenaz Musevi Cemaati ve Şaar Aşamayim Sinagogu farklı yaş gruplarından 450 kişiye coşkulu, neşeli, aynı zamanda bayramın mitsvalarının yerine getirildiği bir Purim kutlaması yaşattı.

Nazlı DOENYAS Toplum
23 Mart 2022 Çarşamba

Yahudi takvimindeki en keyifli ve en gizemli bayramlardan olan Purim bayramının kutlaması, Metin Bencuya, Süleyman Zakuto, ve Adut Ailesi gibi mitsvasever birçok donatörün gönülden cömert destekleri, Chaya ve Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik’in aylar süren özverili çalışma ve katkılarıyla 17 Mart Perşembe günü gerçekleşti. COVID-19 başladığından beri ara verilen ve toplumu biraraya getiren, ilişkileri sağlamlaştıran bayram kutlamalarının iki yıl aradan sonra yeniden düzenlenebilmiş olması, zor günlerin geride kaldığını ve artık baharın ve aydınlık günlerin geldiğinin habercisi oldu. COVID-19 ve varyantlarından fiziksel sağlığımızı korumaya çalışmaya devam ederken, bir parçası olduğumuz toplumumuzla, arkadaşlarımızla, birbirimizle iletişimde kalarak ruhsal sağlığımızı korumanın da görevimiz ve sorumluluğumuz olduğunu hatırlattı. 

Küçük büyük herkesin çocuksu bir masumiyet ve neşe ile katıldığı Purim kutlaması için bu yıl seçilen yer Üçüncü Mekân oldu. İstanbul'un en büyük ormanlarından biri olan Kemerburgaz Kent Ormanında yer alan mekânın merak uyandıran ismi, Ray Oldenburg ve Homi Bhabha’nın mimari teorilerinden geliyor. Buna göre, birincil mekânlar evimiz, ikincil mekanlar iş yerlerimiz, üçüncül mekanlar ise sosyalleştiğimiz ve diğer alanların verdiği gerginliğimizden uzaklaştığımız yerlerdir.

Stres azaltma odaklı Üçüncü Mekân’daki Purim kutlamalarına katılanları ne bekliyordu? Çocuklara yönelik şişme oyuncaklar, rengarenk şekerlemeler, patlamış mısır ve pamuk şeker arabaları, oyunlar, balonlar, müzik ve eğlencenin yanında ailelere yönelik çorba ve dönerin başı çektiği birbiriyle yarışan gurme lezzetler yer alıyordu. Eğlenirken, sağlığın her şeyin üstünde olduğu prensibiyle mekân girişinde dezenfektanlar, yanlarında getirmeyi unutmuş olanlar için maskeler hazır bulunduruldu. 

Purim festivalinin Whatsapp’tan paylaşılan tanıtımları Sani Levi tarafından hazırlanırken, katılımcılara bayram coşkusunu hissettiren canlı müzikler Avi Ovadya ve Mix Müzik ekibi tarafından özenle seçilldi.

Üçüncü Mekân, Suzi Events Team-Suzi Vur’un etkileyici hayal gücü ve başarılı yorumuyla neşeli ve rengârenk, bambaşka bir hayal dünyasına dönüştü. Betty Mazalto ve Jak Arditti, gerçekleştirdikleri doğal fotoğraf çekimleriyle Purim coşkusunun ve renklerinin hatıralarda kalıcı olarak yer almasını sağladı.

Purim kutlamaları önce Purim mitsvalarından - Nafi Pinhas'in Loco Grubu'nun lezzetli  içecekleri ile tatlandırılmış Mişte ile başladı. La Casa Barınyurt-Eliza Hadar ve ekibi günün temasına uyan, görünüşü, tadı, sunumu ile büyük özenle hazırladıkları ikramları, kişisel porsiyonlar halinde, hijyeni maksimumda tutacak şekilde tasarlandı. 

Bu yılki Purim konseri ise Gilbert Aharon ve David Sitbon ile gerçekleştirildi. Gilbert (Aharon) Sitbon’un hayatındaki en ilginç olaylardan biri kuşkusuz Fransa'da bir yıldız olarak devam ettirdiği müzik kariyerini içindeki Yahudilik ile bağ kurmak için bıraktıktan 30 yıl sonra, benzersiz bir Fransız ezgisine uyarlanmış "Adon Olam" duasının ilham verici bir yorumunu kaydetmek için stüdyoya geri dönmesi. Sitbon, duygularını şöyle dile getiriyor: "Bir Piyut (litürjik şiir) olan Adon Olam, Tanrı’nın Krallığını kabul etmekle ilgili bir piyuttur; O Bir ve Tek, Yardımcı ve Kurtarıcıdır. Tek bir Yahudi bile bu şarkı aracılığıyla Tanrı ile bağlantı kurabildiğinde,işte bu benim ödülüm olacak."

Sitbon müzik kariyerini bırakmış olsa da, bu yeteneği babasından alan oğlu David ile etkinliklerde insanlara ilham vermeye devam ediyor.

Müzik, eğlence ve nefis yemeklerle devam eden Purim kutlamasında, eğlenirken Purim mitsvaları da yerine getirildi. Salondaki Tsedaka kutusu, henüz bunu yerine getirememiş olan katılımcılara Purim mitsvası Matanat Laevyonim yapma fırsatı verdi.

Purim kutlamalarına katılan Ukraynalı ve Rus 50 gurbetçi, Purim'in en önemli mesajlarından birini -Yahudiler'in gücünün birlikten geldiğini- vurguladı.

Purim’in Megilat Ester’in okunması mitsvası, Kemerburgaz Şaar Aşamayim Hahami Rav Isak Alaluf ve Rav Mendy Chitrik tarafından Aman’ın her adı geçtiğinde bu ismi yeryüzünden silmek için salondakilerin çıkardığı gürültüler ile gerçekleşti. 

Rav İsak Alaluf, bayramın en önemli noktalarını vurgulayarak Purim’in eğlencelerin ötesinde günümüze uyarlayabileceğimiz ebedi mesajlar içerdiğine dikkat çekti.

İsrail'in Türkiye Başkonsolosu Udi Eitam Purim bayramı için samimi dileklerini iletirken yabancı gazeteciler ve Yahudi diplomatlar da hazır bulundu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün