Zeytin dalı uzatmak

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, dedesi ve babası gibi, ülkemizi ziyaret etti.

Esti SAUL Yaşam
16 Mart 2022 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Herzog’u Ankara’ya getiren uçağının üzerindeki ‘zeytin dalı’ çizimi barışı ve bereketi temsil ederken, yine Türkçe, İngilizce ve İbranice ‘barış’ yazısı, çok anlamlı ve etkileyiciydi.

Eski Ahit ve Tanah'ta yer alan, Hâkimler Kitabında Nuh'un tufanı sonrası, suların çekildiğini müjdeleyen güvercin gemiye döndüğünde, gagasında tuttuğu yapraklar zeytin ağacının dalıdır.

Dedesi, ruhani lider (Rabbi) Yitzhak Halevi Herzog, II. Dünya Savaşı yıllarında Macar Yahudilerini kurtarmak amacı ile 1944’te İstanbul’a gelip Barlas ve Roncalli ile çalışmıştı. O dönemde, Devlet Başkanı’nın büyükbabası Filistin Baş Hahamı idi.

Baba Hayim Herzog ise, 1992’de, 500 Yıl Vakfı kutlamaları için, Dolmabahçe’deki resepsiyona gelmiş, yemekte, sağında Demirel ve solunda Özal ile oturmuştu.

Umarız, gerginliğin yaşandığı şu günlerde, harp sorununun çözülmesi konusunda arabulucu gayretinde bulunan Türkiye’nin daveti üzerine, toplanan ülkelerin de yardımları ile, günahsız ve talihsiz insanoğlu, birbirlerine ‘zeytin dalı’ uzatır ve dünyamıza huzur bağışlarlar.

Amin!

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün