Yakup Barokas´ın yeni kitabı ´Türkiye Üzerinden Yasa Dışı Göç´ raflarda

Şalom Gazetesi geçmiş dönem Genel Yayın Yönetmeni Av. Yakup Barokas´ın ´Türkiye Üzerinden Yasa Dışı Göç´ adlı yeni kitabı Edebiyatist Yayınlarından çıktı.

Toplum
16 Mart 2022 Çarşamba

Avrupalı Yahudilerin, Nazi soykırımından kaçarken bu amaçla kullandıkları deniz araçları genellikle gemi adı dahi verilemeyecek küçük yük gemileri, mavnalar hatta kayıklardı. Seyahat, genellikle son derece güç, insanlık dışı ve tehlikeli koşullarda yapılmaktaydı. Filistin topraklarına gitmek üzere Bulgaristan’ın Varna Limanından yola çıkan, çoğu batan veya batırılan gemilerden biri de Salvador’du. 352 yolcu taşıyan Salvador Gemisi 1940 yılının 12 Aralık günü Silivri açıklarında şiddetli bir fırtınaya yakalandı. Cambaz Burnu önünde kayalara çarparak battı.127 yolcu azgın dalgalar arasında boğularak ya da donarak yaşamını yitirdi, 103 kişi kayboldu. Ölenlerin 70’i çocuktu. Aradan 64 yıl geçtikten sonra Salvador Gemisi kurtulanlarından beş kişi anılarını tazelemek üzere olay yeri Silivri’ye geri döndü. Kitapta, Nelly Barokas’ın olayın canlı tanıklarıyla 2004 yılında gerçekleştirdiği söyleşilere de yer veriliyor.

İtalya’nın II. Dünya Savaşına girmesiyle deniz yolu da kapanınca yeni yolların aranması gerekiyordu. Tek kaçış yolu olarak Türkiye üzerinden Suriye kalmıştı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında ve öncesinde, milliyetçi akımların çok güçlendiği Türkiye’de, Nazilerden kaçmaya çalışan Avrupa Yahudilerine yardım amaçlı her türlü girişim dahi düşmanca bir davranış olarak nitelendirilmekteydi. 

Yakup Barokas incelemesinde, göçe yardımcı olan gençlerin ülke içi örgütlenmelerini, keza Filistin’den gelen Yahudi temsilcilerin kimi zaman devletin bilgisi dahilinde sürdürdükleri kurtarma çalışmaları, tanıkların anlatımlarıyla aktarmakta. ‘Türkiye Üzerinden Yasadışı Göç’ adlı tarihsel incelemede, Yahudi göçmenlerin kurtarılmalarına yönelik engelleyici, kimi zaman da insancıl ve savaşın gidişatına göre değişkenlik gösteren Türkiye’nin tutumu da sergilenmekte.

Kitap çeşitli internet sitelerinde ve büyük kitapçılarda satışa sunuldu. İlgi duyanlar www.gozlemkitap.com, www.kitapyurdu.com, www.librakitap.com.tr ve başta Remzi kitapevi olmak üzere bazı kitapçılardan temin edebilirler.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün