Holokost Kurtulanları yaşam boyu savunucusu Leon Schwarzbaum hayatını kaybetti

Uluslararası Auschwitz Komitesi web sitesinde, Holokost Kurtulanı Leon Schwarzbaum´un pazartesi günü erken saatlerde Berlin yakınlarındaki Potsdam´da hayatını kaybettiğini bildirdi.

Dünya
15 Mart 2022 Salı

1921'de Hamburg'da Polonyalı-Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Leon Schwarzbaum, toplama kamplarından sağ çıkan tek Schwarzbaum olarak kayıtlara geçti. Savaştan sonra uzun yıllar Berlin'de yaşadı ve burada sanat ve antika satıcısı olarak çalıştı. 

Scwarzbaum’un hayatı 2018’de "The Last of the Jolly Boys" filmi ile beyaz perdeye aktarıldı. Scwarzbaum bu sayede daha geniş bir kitle tarafından tanındı. Film orijinal mekanlarda, Schwarzbaum’un katkılarıyla çekildi.

Schwarzbaum 90'lı yaşlarında bile, hâlâ Alman televizyonlarında Auschwitz'de yaşadığı dayanılmaz acılar ve sınır dışı edildiği diğer toplama kampları hakkında konuşmalar yapıyordu. Ayrıca çocuklara hayatını anlatmak için düzenli olarak Almanya'daki okulları ziyaret ediyordu.

Schwarzbaum, Holokost'ta ölen 35 akrabasının eski resimleriyle kaplı Berlin'deki dairesinde Associated Press ile 2019'da yaptığı bir röportajda, Avrupa'da antisemitizmin yeniden ortaya çıkması konusunda derin endişelerini dile getirmişti.

Uluslararası Auschwitz Komitesi Başkan Yardımcısı Christoph Heubner, "Leon Schwarzbaum son yıllarında, Auschwitz'de öldürülen anne babasını ve Holokost'un diğer tüm kurbanlarını hatırlama dürtüsüyle tekrar harekete geçti. Onlar adına konuşmalar yaptı. İnsanları Holokost hakkında bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalıştı’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün