Tarihte ilham veren 5 Türk kadını

Renin ÖZLEVİ Kültür&Sanat&Spor
9 Mart 2022 Çarşamba

Yaşadıkları dönem itibariyle birçok zorlukla karşı karşıya kalan yine de tutkularından vazgeçmeyen, sadece kendi başarıyla yetinmeyen aynı zamanda tüm kadınların da ilham kaynağı olan beş Türk kadınını hatırlatmak istedik.

 

BETÜL DİKER

19 Mayıs gösterileri sırasında attığı isabetli oklarla Atatürk’ün dikkatini çekmeyi başaran Betül Diker, Ata’nın “Bu kız ile ilgilenin” talimatı üzerine yetiştirilmiş ve Türkiye’nin ilk kadın polisi olmuştu. Diker, ayrıca ‘İlk kadın okçu’ unvanına da sahiptir.

 

SABİHA GÖKÇEN

Kırım’da planörlük eğitimi alan Sabiha Gökçen, adını Türkiye tarihine ‘Türkiye’nin ilk kadın pilotu’, dünya tarihine ise ‘dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu’ olarak yazdırdı. Gökçen, Atatürk tarafından evlat edinildikten sonra Türkkuşu’nun açılış töreninde planör gösterilerini izlerken havacılığa sevdalandı. Atatürk’ün de desteğiyle Türk Hava Kurumunun Türkkuşu Sivil Havacılık Okuluna kaydoldu. Kadınların neler başarabileceği üzerine öncülük yapan Gökçen, 1991’de Uluslararası Havacılık Federasyonu Altın Madalyası’nı aldı. Gökçen, 1996’da ise ABD’de düzenlenen Kartallar Toplantısı’nda dünya havacılık tarihine adını yazdıran yirmi havacıdan biri seçilerek bu ödüle layık görülen ilk kadın havacı oldu.

 

HALİDE EDİP ADIVAR

Halide Edip, Cumhuriyet Döneminin en önemli kadın kahramanlarından biridir. İşgal döneminde halkı harekete geçiren hararetli söylemleri ve yazıları o dönemin başkaldırısına ön ayak olmuştu. Kadınların toplum içerisinde daha fazla söz sahibi olması ve kadın haklarının genişletilmesi üzerine çalışmış ve tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

 

AFİFE JALE

‘Türkiye’nin ilk kadın oyuncusu’ unvanını gururla göğsünde taşıyan Afife Jale, kadınların sanatla ilgilenebileceğini tüm dünyaya gösteren değerli bir isimdir. Babası Hidayet Bey’in karşı çıkmasına rağmen 1919 yılında oyunculuk eğitimi almaya başlayan ve aynı sene sahneye çıkan Afife Hanım, sahnede Jale takma ismini kullanmıştı. Afife Hanım tiyatroya olan tutkusu nedeniyle, Müslüman kadınlara sahneye çıkma yasağını tanımayarak ağır bedeller ödese de bu sevdasından vazgeçmedi. 1923’te Atatürk’ün Müslüman kadınlara sahne yasağını kaldırması üzerine, tekrar oyunculuğa başladı ve turnelere çıktı. Zorlu sınavlardan geçen ve tiyatroya olan sevgisi için mücadele eden Afife Jalşe, tutkuyla bağlı olduğu sahnede birçok role hayat verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün