Benim gözümle Despertar İzmir

Sarp KASTON Kültür&Sanat&Spor
9 Mart 2022 Çarşamba

Ladino dilinde "uyanış" anlamına gelen Despertar çalışmaları kapsamında İzmir Musevi Cemaati bünyesinde yer alan kişi ve kurumların yerel, ulusal ve uluslararası çevrelerde daha tanınır hale gelinmesi ve bu bağlamda daha katılımcı olması hedeflendi.

Ben de bu projede bir dönem çalışma fırsatı buldum. Türkiye’de ve özellikle İzmir’de her sene azalan Yahudi nüfusu açısından çok önemli bir proje olduğuna inanıyorum. Nüfus azalışlarının sebep olduğu bir diğer etken de dolaylı yoldan antisemitizm olduğu için, “Biz hala buradayız” demek ve insanlara bir şeyler anlatma çabasının çok değerli olduğunu düşünüyorum. İnsan bilmediğinden korkar ve bu korku, bilgi öğrenilmediği sürece bir düşmanlığa dönüşebilecek seviyeye gelebilir. Her korkunun temelinde bilmemek yatar aslında. Bu sayede, “Biz buradayız” derken, “Biz kimiz” sorusuna cevap vermek de aynı derecede önem taşıyan bir diğer konu.

Bunlarla birlikte, giderek azalan nüfusla ortaya çıkan bir başka problem aslında çok daha büyük: Gençlerin kendi kültürünü tanımaması. Yukarıda bahsettiğimiz bilgisizlik durumu, içsel olduğunda belki de çok daha tehlikeli durumlar yaratabiliyor. Bu sebeple gençlerin bu projede yer alması da çok önemli. Günümüzde bir bilgiye ulaşmak saniyeler içinde mümkün, ancak yanlış bilgi de aynı hızda yayılabiliyor. Bu projenin önemi, bu noktada çok daha değerli bir hale geliyor.

Sizler de https://www.izmirjcc.org/despertarizmir sitesi üzerinden daha fazla bilgiye sahip olabilir ve projeye katkıda bulunabilirsiniz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün