Müzede ´Sefarad Müziği´ filmi

Sefarad kültürünü müzik üzerinden tanıtan Sefarad filmi 13 Mart Pazar günü Neve Şalom Kültür Merkezinde meraklılarının izlenimine sunuluyor.

Toplum
9 Mart 2022 Çarşamba

Ömür Şenol yönetmenliğinde ve yapımcılığında çekilen ‘Sefarad’ belgeseli Türkiye’de yaşayan ve Sefarad müziğine katkı sunmuş müzisyen, besteci, tiyatrocu, yazar ve akademisyenlerin yaşamlarından, icralarından ve anlatımlarından izler taşıyor.
Çekimlerinin İstanbul ve İzmir’de yapıldığı belgeselde merkezde müzik var. Belgesel film, genel kurgusu açısından aynı zamanda da akademik anlamda eksik olacağından, tek başına müziğe değinmiyor. Sefarad Yahudilerinin kültürel anlamda durdukları noktaları da ele alan film Sefarad Yahudilerinin kendi dilinden, sözünden müziğinden ve kültüründen izler taşıyor.
Janet/Jak Esim, İzzet Bana, Karen Gerson Şarhon, Renan Koen, Sami Levi, Mehtap Demir, Sara Pardo, Siren Bora, Linet Şaul, Lori Şen ve Nino Varon gibi müzikle, Judeo-Espanyol diliyle ilgisi olan, Sefarad Müziğinin önemli isimlerine yer verilen belgeselin ilk gösterimi 13 Mart Pazar günü Türk Musevileri Müzesi ile aynı komplekste bulunan Neve Şalom Sinagogunda ilgililerin izlenimine sunulacak.

Sanatçıların performanslarından, yaşamlarından ve yazarların akademik anlatımlarından içerikler ile karşımıza çıkacak olan bu belgesel Türkiye’nin dışında diğer ülkelerde de gösterime girecek.
Filmin yönetmeni ve yapımcısı Ömür Şenol belgeseli çekerken amacının “Sefarad Müziğine katkı sunan müzisyenlerin eserlerini, yazarların ve akademisyenlerin anlatımlarını sadece bu kültürün sahiplerine ve ailelere anlatmak olmadığını, tam tersine bu kültürü bilmeyenlere, tanımayanlara duyulmamış melodileri ve hikayeleri doğruluğun ve hakikatin ışığında sunmak olduğunu” vurguladı.
Ömür Şenol’un da hazır bulunacağı bu etkinlik, gösterim sonrası kendisi ile kısa bir sohbet toplantısı ile devam edecek.
Etkinliğe katılım için [email protected] email adresine kayıt yaptırılması rica edilirken müzeyi ziyaret edenler filmi ücretsiz izleyebilecekler ancak yalnızca filmi izlemeye gelenlerden sembolik bir ücret alınacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün