Savaşın Avrupa basketboluna etkileri

Rusya´nın Ukrayna işgali, politikayı, ekonomiyi, uluslararası ilişkileri kökünden sarstığı gibi, sporun da birçok branşını etkiledi.

İgal ERS Spor
2 Mart 2022 Çarşamba

Basketbol dünyasının iki çekim merkezi Amerika ve Avrupa’da COVID-19 salgını sonrası normalleşmeye tam da yaklaşmışken, maçlardaki seyirci sayısı tam kapasiteye ya da tam kapasiteye yakın seviyelere geri dönmüşken, Rusya’nın dünyayı sarsan Ukrayna’yı işgal etme kararı sonucunda ortalık yine karıştı.

Bu haftaki maçlara “Savaşı durdurun!” yazılı kağıtlarla çıkan Euroleague hakemleri, bugün itibariyle lig yönetiminin aldığı kararların sert olacağının işaretini vermişti. Bunlardan en önemlisi, toplamda 18 takımdan oluşan Euroleague’deki üç Rus takımının maçlarının savaş bitene kadar askıya alınması ve savaşın sezon sonuna kadar devam etmesi durumunda oynadıkları bütün maçların geçersiz sayılması oldu. Moskova’dan CSKA, Saint Petersburg’dan Zenit ve Kazan’dan Unics’in sıralamada ilk sekizde, yani play-off potasının içinde olduğunu da belirtmeliyim.

Bilet gelirlerini etkiler mi?

COVID vakaları sebebiyle zaten iyice sıkışmış bir hale gelen maç takviminin bu durumdan etkilenmemesi gibi söz konusu olamaz. Savaşın bittiği bir durumda oynanmayan maçların nereye konulacağı büyük bir soru işareti teşkil ediyor. Bununla beraber daha önce belirttiğim gibi yeni yeni bilet gelirleri açısından belini doğrultan takımların, bu gelir kaleminden yine bir darbe yemesi kaçınılmaz. Hele CSKA gibi ligin en yüksek bütçeli takımlarından birinin etkilenmesi, daralan Euroleague alım gücünün iyice küçülmesi anlamına da gelebilir.

Oyuncular açısından bakınca da durum kolay değil. CSKA, Zenit ve Unics takımlarının Rus vatandaşı olmayan oyuncuların ülkeyi terk etmelerine izin verdiği biliniyor. Şu ana kadar CSKA’dan Tornike Shengelia, Marius Grigonis, Iffe Lundberg, Johannes Voigtmann ve Joel Bolomboy’un ayrıldığı haberleri ortaya çıktı. Bunun yanında NBA’den geri dönmeye hazırlık yapan geçen senenin yükselen yıldızı Kevin Pangos da gelişini erteledi.

Askıya alma halinin sürmesi durumunda play-off potasının hemen dışında olan temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe için ilk sekiz şansı artabilir. Ancak geriye dönük iptal söz konusu olursa Fenerbahçe şu an itibariyle en olumsuz etkilenen takımlardan biri olacak. Toplam galibiyet sayısı 12 olan Sarı-Lacivertlilerin, üç galibiyeti Rus ekiplere karşı geldi, onların çıkarılması Fenerbahçe’nin pota iyice dışına itebilir.

Savaşın yarattığı yıkım ve kaybın yanında tabii ki bu yazdıklarım önemsiz kalıyor. Ancak sporun birleştirici ve yaptırımcı gücü göz önüne alındığında, umuyorum atılan bütün bu adımlar bir an önce yaraların sarılmasına bir nebze de olsa yardımcı olabilir. Son iki senedir ara sıra pandeminin olumsuz etkilerini konu ettiğim bu yazılarımda, gönül isterdi ki normalleşme ile gelen kıran kırana geçen maçlarından, çetin play-off yarışını size anlatabileyim. Herkes gibi temennim savaşın bir an önce sona erdirilmesi ve benim bir sonraki yazımda sadece spor içi heyecanları aktarabilmem.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün