Beş dakikada oyun

Vivet Pitelon SPARKES Çocuk-Aile
2 Mart 2022 Çarşamba

Çocuklar, dünyayı keşfetme ve yeni bilgiler öğrenme arzusu ve merak duygusuyla konuşmaya başladıktan sonra, soru sormaya başlar. Çocuklar için bu dünyada karşılaştıkları her şey yeni ve ilgi çekicidir. Her şeyi merak ederler, sorularla keşfetmeye çalışırlar. Bu yaptıkları keşif ve sorularına buldukları cevaplar, ileride onların kişiliklerini oluşturacak kararların temelini oluşturur.

Çünkü sol beynimiz, neden-sonuç ilişkilerini bilmeyi ve bunlarla bir mantık kurarak kelimelerle kendini ifade etmeyi sever.

Bir roket nasıl fırlatılır, uzayda ne var, ayda yaşayabilir miyiz, UFO var mı gibi sorular, gündelik yaşamda edinilen bilgilerle birlikte ilginç hale gelir ve STEAM etkinlikleriyle desteklenince çocuklar başka bir bakış açısı kazanırlar.

Roket fırlatmanın arkasındaki bilimi üç yaşından itibaren çocuklarımıza nasıl anlatabiliriz? İşte ilk yapmamız gereken biraz sanat biraz bilim ve biraz da matematik disiplin dallarından yararlanarak yeni bir oyun yaratmaktır. Bu sayede hem eğlenilir hem de öğrenme devam eder ve yeni sorularla karşı karşıya kalırız.

KÂĞITTAN ROKET OYUNU

Malzemeler: Beyaz kâğıt, tel zımba, makas, yapıştırıcı bant, boya kalemleri, 1 geniş pipet, 1 dar pipet, 1 karton bardak, siyah, beyaz ve sarı sulu boya veya akrilik boya.

Yapılışı:

Öncelikle kâğıdın üzerine roket çizilir. İstenilen renge boyandıktan sonra, roket kenarlarından kesilir. Geniş pipet alınarak ortadan kesilir. Yarım kalan pipetin küçük bir kısmı kıvrılır ve zımbalanır. Bu pipet yapıştırıcı bant ile roketin arkasına yapıştırılır. Dar olan pipet ise geniş pipetin içine geçirilir.

İkinci aşama, uzay, gezegen veya ay hazırlamak. Karton bardak siyah boya ile boyanır. İsteğe göre sarı boya ile yıldızlar çizilir. Fırça beyaz boyaya batırılır ve ucuna yakın fırça silkelenerek gezegen havası verilir.

Şimdi en eğlenceli kısım roketi fırlatıp, karton bardağın içine atmak. Pipeti güçlü bir şekilde üflerken bakalım kim roketi en uzağa fırlatacak?

Arkadaki bilim ve neler oluyor?

Kâğıt roketin, gerçek roketlerin Dünya atmosferinden uçtuğu gibi havada uçar. Kanatlar, roketin atmosferde daha uzağa ve daha düz uçmasına yardımcı olur.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün