Oscar´ın En İyi Kostüm Adaylarına Yakın Markaj

27 Mart´ta düzenlenecek olan 94. Akademi Ödülleri´ne yaklaşırken her kategoride ayrı bir heyecan söz konusu. Başta moda tutkunları olmak üzere, büyük kitlelerin favori kategorilerinden ´´En İyi Kostüm´´ dalında yarışacak filmlere yakından bakıyoruz...

Sebla TANIK Yaşam
24 Şubat 2022 Perşembe

23 kategorideki adaylıklardan, başta moda tutkunları olmak üzere, büyük kitlelerin favori kategorisi ''En İyi Kostüm'' bu yıl da hem hayal kırıklıkları hem de yeni heyecanlar yarattı. Beş film, iddialı kostüm tasarımlarıyla sinemanın en prestijli ödülü Oscar'ı eve götürmek için yarışacak. Cruella, Cyrano, Dune, Nightmare Alley ve West Side Story'nin yarışacağı ''En İyi Kostüm'' kategorisinde, yılın kostüm tasarımı alanında iddialı filmlerinden House of Gucci ve No Time To Die, şaşırtıcı şekilde aday gösterilemedi. Geceden mutlu ayrılacak film için bir çok tahmin yürütülürken, dilerseniz aday filmler hakkında biraz detaylı konuşalım.

 Cruella

1970'lerin Londra punk rock devrimi sırasında, Estella adında zeki ve yaratıcı bir moda tasarımcısının, nasıl intikam için yanıp tutuşan korkunç Cruella de Vil'e dönüştüğünü anlatan fantastik filmin kostüm tasarımcısı Jenny Beavan. İngiliz kostüm tasarımcısı Jenny Beavan, on kez ''En İyi Kostüm Tasarımı Akademi Ödülü''ne aday gösterildi. Bu on adaylık arasından Mad Max: Fury Road ve A Room With A View filmlerine yaptığı kostüm tasarımıyla iki ödül kazandı. Kıyafetleri yalnızca bir hikaye anlatım aracı olarak kullandığını ve modayla ilgilenmediğini belirten Beavan, filmde Cruella'yı canlandıran Emma Stone'a 47 farklı kostüm denetti.

Dune

Dune, ailesi ve halkının geleceğini garanti altına almak için, evrenin en tehlikeli gezegenine yolculuğa çıkan Paul Atreides'in ilginç hikayesini anlatıyor. Kostümleri Jacqueline West ve Robert Morgen tarafından tasarlanan Dune, ''En İyi Kostüm'' dahil olmak üzere bu yıl 10 kategoride Oscar adayı oldu. Jacqueline West, sadece tarih projelerinde çalıştığı için, bir bilimkurgu filmi olan Dune'dan gelen teklifi başlangıçta reddetmişti. Ancak filmin yönetmeni Denis Villeneuve tam da bu sebepten kendisiyle çalışmak istiyordu. Bir çok ikna konuşmasının ardından West projeyi kabul etti ve Dune'un çok katmanlı dünyasındaki kostümlere, papalık, devrim öncesi Rusya ve Tapınak Şövalyeleri'nin estetiğinden yola çıkarak sembolik bir anlam katmayı başardı.

 

Cyrano

Hem kelime hem de kılıç oyunundaki başarısıyla göz kamaştıran, zamanının çok ilerisinde, ancak görünüşünden ötürü aşka layık olmadığını düşünen Cyrano de Bergerac'ın hikayesini hemen herkes bilir. 1897 yılında, Edmond Rostand tarafından yazılan kitap, defalarca sinemaya, tiyatroya ve televizyon yapımlarına uyarlandı. 2021 yapımı Cyrano filmininin kostüm tasarımcıları Massimo Cantini Parrini ve Jacqueline Durran, filmde kullanılan tüm üniformaları ketenden yaptılar. Kostümlerdeki, ışığa göre renk değiştiren kırmızı tonlarını, doğru kumaş ve boyama prosedürünü bulmak için uzun uğraşlar verdiler. Kilometrelerce uzunluktaki kumaşlara, aylarca savaş alanında acı çekmiş görüntüyü en iyi şekilde yansıtmaları için eskitme teknikleri de uygulandı.

 

Nightmare Alley

Film, insanları manipule etme yeteneğiyle ünlenen mentalist Stan'in, kendisi kadar hırslı bir kadın olan Dr. Lilith Ritter ile yakınlaşmasını ve peşi sıra gelişen olayları anlatıyor. Guillermo del Toro'nun yönetmenliğini yaptığı filmin kostüm tasarımcısı, pek çok filminde beraber çalıştığı Luis Sequeira. Filmin kostümleri iki farklı dünya ve iki farklı tat arasında gidip geliyor. Karnaval sahnelerinde sepya ve sıcak tonlar, nikotin lekeleri, ''Büyük Depresyon'' döneminin stil detayları, şehir sahnelerinde ise parlaklık, tazelik, canlı renkler, cilalı altın ve gümüşler...

 

West Side Story

1957’de sahnelenen aynı adlı müzikalden uyarlanan film, iki ayrı etnik kökenden gelen düşman çetelerin, birbirine aşık iki genç mensubunu anlatıyor. Spielberg imzalı filmin kostüm tasarımıcısı, Paul Tazewell ağırlıklı olarak tiyatro, opera ve dans showları için çalışıyor. West Side Story’de iki ayrı düşman çetenin, iki ayrı renk paleti var. Bir taraf mavi yeşil gri tonlarda, kot ceketler ve kot pantolonlarla, bir taraf çiçek baskıları, sıcak kırmızılar, kestane rengi ve kahverengi tonlardaki görünümleriyle izleyici karşısına çıkıyorlar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün