Rus kara birlikleri Ukrayna´ya girdi

Ukrayna sınır muhafızları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Ukrayna´nın doğusundaki Donbas´a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. AB´den ve ABD´den tepkiler gecikmedi.

Dünya
24 Şubat 2022 Perşembe

Putin Ukrayna askerlerine, "Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün. Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek'’ açıklamasını yaptı.

Putin'in açıklamalarından hemen sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev ve doğu liman kenti Mariupol'da patlamalar meydana geldi.

Ukrayna, Rusya’nın saldırısında en az 8 can kaybı yaşandığını duyurdu. Saldırılarda 9 kişinin de yaralandığı belirtildi. Rusya’nın işgali sırasında Kiev’de duyulan patlama sesleri nedeniyle paniğe kapılan halk, kenti terk etmeye başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı saldırılarının, Ukrayna ordusunun hava savunma araçlarını bastırdığını ve Ukrayna'nın askeri üslerinin altyapısının yetersiz kaldığını belirtti. Bu arada Ukrayna ordusu, Rusya’nın saldırısını savuştururken beş Rus uçağını düşürdüğünü bildirdi.

Avrupa Birliği'nin Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırması nedeniyle acil bir zirve yapılacağını, güçlü ve sert bir yaptırım paketinin planladığını açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrasında Rusya için uygulanması beklenen yeni yaptırım paketi konusunda acil toplantı yapacağını duyurdu.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekâtına ilişkin basın açıklaması yaptı. İkili, ‘‘Rusya’nın harekâtı ‘benzeri görülmemiş’ ve ‘sebepsiz’. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı eşi benzeri görülmemiş askeri saldırısını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Rusya, sebepsiz ve haksız askeri eylemleriyle uluslararası hukuku büyük ölçüde ihlal ediyor, Avrupa ve küresel güvenlik ve istikrarı baltalıyor. Yaşam kaybından ve insanların zarar görmesinden üzüntü duyuyoruz” dedi.

Yaşanan gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur. Müttefiklerimizle kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz’’ dedi.

Biden gelişmeleri Beyaz Saray'dan takip edeceğini ve Ulusal Güvenlik Ekibi'nden düzenli olarak gelişmeleri alacağını ifade ederken G7 liderleriyle acil bir görüşme yapacağını ve ABD halkına sesleneceği bir konuşma yapacağını da duyurdu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün