Herzog-Erdoğan telefon görüşmesi basında geniş yer buldu

İsrail Devlet Başkanı Herzog´un, COVID-19´a yakalanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşine geçmiş olsun dileklerini iletmek için araması, iki ülke arasındaki ilişkilere dair olumlu yorumları de beraberinde getirdi. İki liderin telefon görüşmesinde ´yakın zamanda bir araya gelme olasılığını da ele aldığı´ kaydedildi.

Dünya
8 Şubat 2022 Salı

İsrail Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Isaac Herzog'un, telefon görüşmesinde Erdoğan'a geçmiş olsun temennilerini ilettiği ve acil şifalar dilediği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ilgisinden ötürü mevkidaşı Herzog'a teşekkür ettiği bildirildi. Açıklamada ayrıca, iki liderin, "yakın zamanda görüşme olasılığını da ele aldığı" kaydedildi. Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Herzog'un mart ayında Türkiye’ye geleceğini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da "İsrail Cumhurbaşkanı Sayın Herzog'a nazik geçmiş olsun temennileri için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Söz konusu telefon görüşmesi, Herzog'un göreve başladığı temmuz ayından bu yana iki devlet liderinin arasındaki dördüncü görüşmesi olarak kayda geçti. Pazar günkü görüşme Herzog'un Erdoğan'ı aradığı ilk telefon görüşmesiydi. Görüşmenin ardından İsrail, Erdoğan'ın Türkiye davetinin kabul edildiğine dair olumlu bir açıklama yaptı.

Son konusu açıklama, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde önemli bir adım olarak değerlendirilirken, başkentler arası iletişim kanallarının artık açıldığı yönünde yorumlandı.

Bu görüşmenin yorumları İsrail medyasında da geniş yer buldu. Ülkenin önde gelen medya platformlarından Times of Israel, “Telefon görüşmesi, Erdoğan’ın İsrail’e karşı izlediği siyasetin yakın zamanda değiştiğini ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın son aylarda İsrail’le ilişkisini yeniden kurmayı istediğini ve farklı bir yaklaşımı benimsediğinin bir göstergesi” yorumunu yaptı.

Geçen hafta İsrail ile birlikte Ortadoğu’dan Avrupa’ya taşımak için doğal gaz projesi yapabileceklerini söyleyen Erdoğan’ın sözlerine dikkat çeken gazete, “Türkiye şu anda bir ekonomik krizin içinde. İsrail ve bölgedeki Türkiye’nin de rakibi olan Yunanistan’ın da dahil olduğu bir grup ülke doğu Akdeniz’deki doğalgazı Avrupa’ya taşımak için bir anlaşma imzaladı. Türkiye bu projeye çok sert bir şekilde karşı çıktı. Fakat Biden yönetimi bu doğalgaz boru hattı projesine desteğini çekince Erdoğan, İsrail ile birlikte yeni bir proje yapılabileceğinin sinyalini verdi” ifadelerini kullandı.

Haaretz'e konuşan bir İsrailli yetkili de Erdoğan'ın Herzog'la görüşmesinin Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelecekte iyileştirilmesi için bir ‘test alanı’ olarak görüldüğünü belirtti. Yetkili görüşmeler sonucunda sembolik olarak ekonomik anlaşmaların da çıkabileceği belirtildi.

Jerusalem Post da sembolik bir pozisyon olan İsrail Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Herzog'un Ankara-Tel Aviv arasında kritik bir figür haline geldiğini ifade etti. “Bu, büyük oranda sembolik bir pozisyonu dolduran biri için dikkate değer bir başarı” ifadeleri kullanıldı. Herzog’un önümüzdeki aylarda olması planlanan ziyaretinin Devlet eski Başkanı Şimon Peres’in 2007’deki ziyaretinden sonra bir ilk olacağı belirtilirken, “Herzog, acele etmek yerine bekledi ve bu tür bir görüşmedeki diplomatik hassasiyeti anlayarak adımlarını başbakan ve dışişleri bakanıyla koordineli atmayı tercih etti” yorumu yapıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün