Dünyada ilk: İsrail´den omurilik felcine umut olacak çalışma

İsrailli bilim insanları, felçli farelere omurilik implantı yerleştirerek yürümelerini sağladı. 3 yıl içinde yapılacak klinik deneylerden sonra felçli insanların da iyileşebileceği tahmin ediliyor.

Dünya
7 Şubat 2022 Pazartesi

Tel Aviv Üniversitesi’nde bilim insanlarında oluşan büyük bir ekibin insan hücrelerinden omurilik dokusu ürettiği implantları felçli 15 fareye yerleştirdi. Ekip, pazartesi günü Advanced Science dergisinde yayınlanan yeni hakemli bir araştırmada, farelerden on iki tanesinin normal bir şekilde yürümeyi başardığını açıkladı.

Kronik felçli farelerde iyileşme oranının %80 olduğu belirtilirken kısa süreli felçlilerde %100 oranında iyileşme gözlemlendiği belirtildi.

Prof. Tal Dvir'in Sagol Rejeneratif Biyoteknoloji Merkezi'ndeki araştırma ekibi The Times of Israel'e verdiği demeçte, "Bu deneyin insanlarda işe yarayacağını ve felçli insanların tekrar yürüyebileceklerini umut ediyoruz. Farelere yerleştirilen implantlar 3 insanın hücrelerinden alınan örneklerle yapıldı. İnsanlardaki deneylerde ise insanların kendi hücrelerinden alınacak dokularla yapılacak. Bu sayede hasarlı dokunun vücut tarafından reddedilme riski olmayacağını tahmin ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dvir, sürecin göbekten alınan küçük bir biyopsi ile başladığını belirtti.

Dvir, “Yağ hücrelerini kolajen ve şeker gibi diğer maddelerden ayırıyoruz ve hücreleri genetik mühendislik yöntemleriyle yeniden üretiyoruz, böylece vücuttaki herhangi bir hücreye dönüşebiliyorlar’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün