Uluslararası Af Örgütü, İsrail´i apartheid ile suçladığı için ateş altında

İngiltere, ABD ve Almanya, Uluslararası Af Örgütü´nün İsrail´i apartheid ile suçladığı raporu reddettiklerini belirtti.

Dünya
4 Şubat 2022 Cuma

İngiltere Dışişleri ve Milletler Topluluğu Kalkınma Ofisi Sözcüsü perşembe günü Times of İsrael gazetesine verdiği röportajda Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail'i apartheid ırksal ayrımcılığa dayanan rejim) ile suçlayan raporunu reddettiklerini belirtti.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides raporu reddetti ve apartheid suçlamasını ‘saçma’ olarak nitelendirdi.

ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, ‘‘Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in kuruluşunu bu raporun temeli olarak belirleyerek, iftira atıp yanlış bilgilendirme yaparak ve hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin kendi kaderlerinden sorumlu olduklarını görmezden gelerek İsrail'in var olma hakkını inkâr etmeye niyetli’’ dedi.

Almanya çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail'i tanımlamak için apartheid teriminin kullanılmasını reddettiğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christopher Burger, “Apartheid gibi ifadeleri veya İsrail'e yönelik tek taraflı eleştirilere odaklanmayı reddediyoruz. Bu tarz eleştiriler Ortadoğu'daki çatışmayı çözmeye yardımcı olmayacak’’ dedi.

Uluslararası Af Örgütü salı günü yayınladığı 278 sayfalık raporda, İsrail'in Filistinliler üzerinde 1948'den günümüze kadar uzanan bir baskı ve zorbalık sistemi sürdürdüğünü iddia etmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün