İran, İsrail´de şiddeti ve gerilimi körüklemek için sahte sosyal medya ağı kurdu

BBC ile özel olarak paylaşılan bir araştırmaya göre, İran´ın, İsrail´deki milliyetçi ve aşırı dindar Yahudileri hedef alan ayrıntılı bir Facebook grubu kurduğu ve Filistinlilerle olan gerilimi alevlendirmeye çalıştığı iddia edildi.

Dünya
4 Şubat 2022 Cuma

BBC'ye göre, ağ gerçek görünmek için yoğun çaba sarf etti, İsrail'deki hayali bir ultra-Ortodoks ekmek fırını için bir sayfa oluşturdu ve dört yıl önce ölen Rus Haredi bir adamın çevrimiçi kimliğini kullandı.

İsrail dezenformasyon gözlemcisi FakeReporter grubun amacının, korku, nefret ve kaosu artırarak din savaşı çıkartmaya yardımcı olmak olduğunu iddia etti.

Aduk isimli Facebook grubu ayrıca aşırı sağcı İsrailli politikacıları destekleyen, protestoları teşvik eden, hükümet ve Arap karşıtı duyguları besleyen makaleleri ve gönderiler yayınladı.

Facebook ve Twitter, FakeReporter ile iletişime geçtikten sonra grubun sayfalarını ve ilgili profillerini devre dışı bıraktıklarını, Telegram'da ise aktif kalmaya devam ettiğini belirtti.

BBC, grupların yönetici sayfaları ve İran'ın Londra büyükelçiliği ile iletişime geçmek istedikleri ancak yanıt alamadıklarını açıkladı.

FakeReporter CEO'su Achiya Schatz, "İsrail'in Yahudi ve Arap vatandaşlar arasındaki ilişkilerde tarihinin en kötü zamanlarından 2021 Mayıs ayının ardından grubun yükselişe geçtiğini gördük" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün