Projeksiyon ve hoparlör yapalım

Vivet Pitelon SPARKES Çocuk-Aile
2 Şubat 2022 Çarşamba

Kışın yapılacak en keyifli etkinlik, bir hafta sonu evin salonunda aileyle birlikte yapılan sinema gecesidir. En beğenilen film seçilir, heyecanla hazırlıklar yapılır. Hangisi fark yaratır diye düşünürken akla belki ilk sıcak çikolata veya patlamış mısır gelir, ama yine de en önemlisi bu eğlenceyi sıcacık yapacak bir battaniyedir. Aileyle geçirilen bu kaliteli zaman, hissettiği aidiyet duygusuyla birlikte çocuğun zihnine kaydedilir. Büyüdüğü zaman çocukluğundaki en sevdiği etkinliğin anlatılması istendiğinde, bu anı onlardan biri olur. Sıcak çikolatanın tadı, patlamış mısırı beraber hazırlamanın keyfi ve tabii ki evi saran kokusu etrafa mutluluk saçar ve yaşanmışlığı kalıcı kılar. Böyle bir ortamda seyredilecek filmden öte paylaşılan duygular eşsiz ve benzersizdir. O zaman gelin hep birlikte bu keyifli an için STEAM Etkinliklerini uygularken, teknolojiden yararlanalım ve kendi film projektörümüzü hazırlayalım.

Malzemeler: Bir ayakkabı kutusu, Büyüteç, Kurşun kalem, Cep telefonu, Cep telefonu şarjı, Siyah akrilik boya veya siyah karton, Siyah yapıştırıcı bant.

Öncelikle ayakkabı kutusu akrilik boyayla boyanır. Eğer boya yoksa siyah karton yardımıyla kaplanır. Karton kutunun dik kısmına büyüteç ortalanarak hizalanır ve mercek şekli çizilir. Çizilmiş olan mercek şekli kesilir. Yapıştırıcı bant ile mercek kutuya yapıştırılır. Mercek yerleştirme bittikten sonra akıllı telefon kutu içinde sabit olacak şekilde kutuya konur. Sabitleme yaparken netlik kazandırmak için telefonunu ileri geri hareket ettirmek gerekebilir. Netlik hazırsa, açtığınız videoyu izlemek için ışığı kapatın ve keyfinize bakın.

Şaşırtıcı bilgi: İlk fotoğraf görüntüsünün metal bir plaka üzerine çıkartılabilmesi için sekiz saat süreyle poz vermek gerektiğini daha önce hiç duymuş muydun? Fotoğrafçılık geliştikten sonra bu süre kısalmış ve hatta günümüzde yerini video çekimlerine bırakmıştır.

Şimdi bu bilgiyi transfer etmek için, cep telefonundan video izlerken ses özelliğinden de faydalanalım. Bu sefer, geri dönüştürülecek malzeme yardımıyla bir hoparlör hazırlayalım.

Malzemeler: İki adet karton bardak, Bir adet peçete havlu rulosu, Bir kurşun kalem, Makas, Yapıştırıcı bant, Cep telefonu

Peçete havlu rulosu yardımıyla karton bardaklar üzerine aynı büyüklükte delik açılır. Peçete havlu rulosunun üzerine cep telefonunun sığabileceği şekilde bir dikdörtgen çizilir ve kesilir. Rulo karton bardaklardan geçirilir ve bant yardımıyla yapıştırılır. İçine cep telefonu yerleştirilir ve hoparlörünüz hazır.

UOMO STEAM Koordinatörü

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün