Stella Mccartney, Minnie Mouse´a pantalon giydirdi

Moda dünyasının en yetenekli isimleri arasında gösterilen, Britanyalı Yahudi moda tasarımcısı Stella McCartney, Disneyland Paris´in 30. yıl kutlamasına özel, Disney dünyasının en eski ve ikonik figürlerinden Minnie Mouse´a yepyeni bir imaj yarattı...

Sebla TANIK Yaşam
1 Şubat 2022 Salı

Beatles efsanesi Paul McCartney ve fotoğrafçı Linda McCartney'nin yetenekli kızları Stella McCartney'i aslında yıllardır tanıyoruz. Henüz 26 yaşında Cholé gibi lüks bir moda evinin kreatif direktörlüğüne gelmeyi başaran McCartney, yıllardır alanında büyük işlere imza atarak kariyerini başarı puanlarıyla doldurmaya devam ediyor. İlginç projelerde görmeye çok alışkın olduğumuz tasarımcı son olarak Disney'de devrim niteliğinde diyebileceğimiz bir projeyi tamamladı. Disney'in en köklü figürlerinden Minnie Mouse'u bilirsiniz. Klasikleşmiş kırmızı puantiyeli elbisesiyle 1928'den beri hayatımızda. Disneyland Paris'in 30. yılına özel olarak, Minnie Mouse karakterine yeni bir imaj yaratmaya karar veren Disney, Stella McCartney ile anlaştı. Minnie artık kırmızı puantiyeli elbisesinin ve sarı ayakkabılarının yerine, mavi üzerine siyah puantiyeli, şık bir smokin giyiyor. Klasikleşmiş puantiyelere bu yeni bakış açısı, Minnie Mouse'u ilerleme sembolü haline getiriyor.

Disney, Twitter aracılığıyla, karakterin yeni imajını tanıttı ve dakikalar içinde de, Disney'e olumlu ve olumsuz bir çok tepki geldi. 94 yıldır değişmeyen ve tüm dünya tarafından benimsenen bir karakter için bu değişiklik elbette bazı insanlar için kabul edilemez olabilir. Burada konuyu derinleştirmek gerekirse; Disney'in, Peter Pan ve The Jungle Book gibi klasikleşmiş filmlerinin birçoğunu ırkçılık ve eşitlik olgularını baz alarak yeniden elden geçirmeye başladığı herkesçe biliniyor. Pamuk Prenses'in yeniden çekilecek olan live-action versiyonunda, orjinal hikayedeki klişeleri tekrarlamadan, cücelik topluluğunun üyelerine danışarak ''yedi cüceler'' olarak bilinen karakterlere özenle eğileceklerini ve farklı bir yaklaşım getireceklerini de belirttiler. Pamuk Prenses karakteri için, Latin Amerikalı aktrist Rachel Zegler'le anlaştılar. Bunların sosyal adalet adına önemli hamleler olduğunu, Disney'in, uzun zamandır ırkçılık, cinsiyetçilik ve beden utandırma dolu geçmişini temizlemeye çalıştığını ve yeni projelerinde bu alanlara hassasiyet gösterdiğini görüyorum.

Stella McCartney ise bir hayvan hakları aktivisti, PETA, Battersea Dogs&Cats gibi organizasyonlarla iş birliği içinde. Dünyanın daha iyi bir yer olması için çalışıyor ve çevre dostu bir üretimi benimsiyor. McCartney, Minnie Mouse'un yeni imajına sürdürülebilir moda anlayışı ile yaklaşıp, kumaşları bu doğrultuda seçti. Ayrıca Minnie Mouse'a pantolon giydirerek, feminen cinsiyet kimliğini biçimlendiren stereotipi kırdı. Disney & McCartney işbirliği, hem ekolojik bütünlüğü savunmak adına hem de 94 yıldır etek giyen, ''dişi'' bir çizgi karakter olarak lanse edilip algılanan Minnie Mouse'un, cinsiyet eşitsizliğindeki rolünü kırmak ve onu kalıp dışına çıkartmak adına takdir edilmeli. 

"Minnie Mouse yeni takımını ilk kez Mart'ta, ''Kadın Ayı'' onuruna giyecek. Ayrıca Stella McCartney, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel, yeni bir Minnie Mouse tişörtü de tasarlayacak.''

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün