İsraillilerin %80´i dünyada artan antisemitizmden endişeli

Yapılan anketin sonuçlarına göre İsrail toplumunun yarısından fazlası ülkenin COVID-19 politikalarının Diaspora Yahudileri ile ilişkilere zarar vereceğini düşünüyor.

Dünya 1 yorum
19 Ocak 2022 Çarşamba

İsrail'de son zamanlarda gerçekleştirilen bir araştırmaya göre İsraillilerin neredeyse yüzde 80'i dünyadaki antisemitizm hakkında endişe duymakta. Bunların neredeyse dörtte üçü (yüzde 73'ü) antisemitizmin çok yaygın olduğunu, yarısından fazlası da (yüzde 61'i) antisemitizm sorununun son beş yılda çok fazla arttığını düşünüyor.

Dünya Likud Organizasyonu tarafından yaptırılan ve Shiluv i2r Enstitüsü tarafından 500'den fazla İsrail vatandaşıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre aynı zamanda İsraillilerin yüzde 58'i mevcut hükümetin COVID-19 sebebiyle Diaspora Yahudilerinin ülkeye girememe politikasından dolayı İsrail'in Diaspora ile ilişkilerinin zarar gördüğüne inanıyor.

Katılımcıların yüzde 60'ından fazlası yurtdışında yaşayan Yahudilerin pandemi sırasında İsrail'e girmesine izin verilmesi gerektiğini ve hükümetin insani amaçlı ve COVID-19 gerekliliklerine uygun olarak İsrail kapılarını açması gerektiğini düşünüyor.

İsrail'in eski BM büyükelçisi ve Dünya Likud Organizasyonu Başkanı Danny Danon, "Anket sonuçları, birçok İsraillinin, Diaspora Yahudileri ile birlik olduklarını belirttiğini ve özellikle insani amaçlarla olmak üzere İsrail'i ziyaret etmek isteyen Yahudiler için özel durumlar oluşturulması gerektiğini düşündüklerini vurgulamakta. Sağlık bakanını acilen, Yahudilerin korona döneminde ve gerekli kısıtlamalar altında bile İsrail'i ziyaret etmesine izin verecek ve böylece İsrail'in Diaspora Yahudileri ile arasındaki eşsiz bağa daha fazla zarar vermesini engelleyecek bir planı uygulamaya koymaya çağırıyorum" ifadelerinde bulundu.

Kasım sonlarında İsrail hükümeti hızla yayılan Omicron varyantı karşısında yabancıların ülkeye girişi konusunda genel bir yasak ilan etmişti. Bunun yanında hükümet geçen pazartesi, 9 Ocak'tan itibaren 199 'turuncu' yani orta riskli ülkeden yabancı yolcuların, aşı olduklarını veya COVID-19 geçirip iyileştiklerini belgeleyebildikleri durumda ülkeye girebileceğini açıkladı. Ancak buna göre Amerika ve İngiltere vatandaşları halen 'kırmızı' yani yüksek riskli olan ve İsrail'e seyahat etmesi engellenecek ondan fazla ülkenin arasında kalıyor.

Yasağa rağmen, bir düzine BM büyükelçisi, Birthright grupları gibi bazı yüksek öncelikli delegasyonlar için istisnalar yapıldı.

Yine anket sonuçlarına göre İsrailliler İsrail hükümetinin dünya Yahudiliğine karşı düzenlenen antisemit hareketleri engellemek ve Yahudi nefretiyle karşı karşıya kalanların güvenlik duygusunu arttırmak için yeterli girişimde bulunmadığını düşünüyor. Ek olarak İsraillilerin yüzde 70'i, yurt dışında yaşayan Yahudilerin bu küresel sorun yüzünden yaşadıkları yerde çok az güvende olduğunu veya hiç güvende olmadıklarına inanmakta.

Danon 2021 yılını 'antisemitizm gösterilerinde rekor artış görülen bir yıl' olarak adlandırdı.

Danon, konuşmasında, "2021 Mayıs'ında Gazze'deki 'Duvarların Muhafızı Operasyonu' ve korona virüsün yayılması antisemit söylemlerin sosyal medyada geçmişe oranla neden arttığının en belirgin iki açıklaması. İsrail daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır; bu sebeple antisemit nefretle mücadele etmek için hem eğitim hem de savunma seviyelerinde net bir strateji oluşturmalı ve uygulamalıyız" dedi.

İsraillilerin yüzde 90'ından fazlasının her devletin kendi ülkelerindeki antisemitizm hakkında sorumluluk almaları gerektiğini düşünmesine rağmen, çoğu yine İsrail devletinin de sorunu çözmek için müdahale etmesi ve dünya Yahudilerinin güvenliğinin sağlanması için daha fazlasının yapılmasını garantiye alması gerektiğine inanıyor.

Bahsi geçen davranışlar arasında BM ve diğer uluslararası kuruluşlardan daha fazlasını talep etmek (katılımcıların yüzde 94'ü) ve antisemitizmi ortadan kaldırmak için dünya liderlerinden somut açıklamalar ve eylemler talep etmek (katılımcıların yüzde 94'ü) bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün