2021´i nasıl bilirdiniz?

Geride bıraktığımız yılın en önemli olaylarını okurlarımıza sorduk. İşte okurlarımızın gözünden 2021´e damgasını vuran olaylar…

Toplum
30 Aralık 2021 Perşembe

Dünyada 2. senesinde hala COVID gündemde

Koronavirüsün Çin’de ilk görülmesinin ardından tam iki yıl geçmesine rağmen, dünya gündemindeki ilk yerini korumaya devam ediyor. Virüs, varyantları, aşıları, tedbirleriyle, ekonomiden eğitime, turizmden üretime kadar birçok alanda belirleyici faktör olmaya devam ediyor.

Okurların neredeyse yüzde 74’ü pandemiyi en önemli olay olarak nitelendirirken, ikinci sırada yüzde 10 ile iklim krizi yer aldı.

Türkiye’de gündem TL

Son aylarında yaşanan TL’nin değer kaybı ve Dolar-Euro’daki oynamalar, okurların gözünde yılın en önemli olayı olarak yer aldı. Yıla 7,4 TL seviyesinde başlayan dolar, 11,5 TL seviyesinde kapatıyor. Ancak ay içinde kur 18 TL seviyelerini görerek rekor kırdı.

Okurların yüzde 53’ü TL’nin değer kaybını ülkemizin en önemli olayı görürken, ikinci sırada yüzde 21’le Sedat Peker’in açıklamalarını yer aldı.

‘Kulüp’ her yerde

Netflix’in dizisi ‘Kulüp’, Türk Yahudilerini en detaylı yansıtan Türk yapım oldu. 1950’lerin Türkiye’sini mercek altına alan dizi, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül gibi tarihi olayları gündeme getirdi. Türk Yahudileri ve Ladino ilgi odağı oldu.

2021’de Türk Yahudileri açısından en önemli olay olarak katılımcıların yüzde 60’ı Kulüp dizisini seçerken, yüzde 19’u ise, 40 yıl sonra kasım ayında Ankara Sinagogunda gerçekleşen buluşmayı seçti.

12 yıl sonra Netanyahu dönemi sona erdi

İsrail’de 12 yıl boyunca başbakanlık koltuğunda oturan Netanyahu’nun, bu yıl iktidarı Bennett-Lapid koalisyonuna kaptırması, dünya Yahudilerini en çok etkileyen olarak dikkat çekti.

Okurların yüzde 55’i, Netanyahu’nun döneminin sona ermesini en önemli olay olarak nitelendirirken, yüzde 36’sı İsrail’in Körfez ülkeleriyle vardığı İbrahim Anlaşmaları gereğince yaptığı anlaşmaları ve süreci, en önemli gelişme olarak nitelendirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün