Anketlere göre Netanyahu´dan sonra Likud´un başına geçmeye en uygun aday Barkat

İsrail´de 650 katılımcı arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre Likud Başkanı olarak Binyamin Netanyahu açık ara ile en kuvvetli aday.

Dünya
22 Aralık 2021 Çarşamba

Jerusalem Post gazetesi adına geçtiğimiz günlerde Panels Araştırma Kuruluşu tarafından yapılan ankete göre, Kudüs eski Belediye Başkanı Nir Barkat Likud'a, eski Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yerine geçebilecek diğer adaylardan çok daha fazla sandalye getirebilir.

İsrail'deki yetişkin nüfusun istatiksel örneğini temsil eden 650 katılımcı arasında yapılan anket Likud Başkanı olarak Binyamin Netanyahu'nun açık ara ile en kuvvetli aday olduğunu ortaya koydu.

Anket sonuçlarına göre seçimler Likud ve diğer partiler mevcut liderliklerini koruduğu halde bugün yapılsaydı, Likud 33 sandalye ile en fazla sandalyeyi kazanacaktı.

Seçimin şimdi gerçekleşmesi durumunda, Yeş Atid 19, Mavi-Beyaz 9, Şas ve Dinci Siyonist Parti 8, Birleşik Tevrat Yahudiliği, Birleşik Liste ve İşçi Partisi 7, İsrail Evimiz ve Yamina 6, Meretz ve Raam (Birleşik Arap Listesi) 5 sandalye kazanacaktı. İsrail Adalet Bakanı Gideon Saar'ın partisi ise seçim barajını geçemeyecekti.

Anket sonuçlarına göre, Likud'un başında Barkat olsaydı, parti 4 vekilliği Yamina, Şas, Dinci Siyonist Parti ve Mavi-Beyaz'a kaptırarak 29 sandalye kazanacaktı. Fakat Likud yine de 10 sandalye ile Yeş Atid'i geçecekti.

Buna karşılık, ankete göre İsrail Meclisi Knesset üyeleri Yuli Edelstein, Israel Katz ve Miri Regev Likud Başkanı olsalardı en çok sandalyeyi kazanmaları daha zor olacaktı.

Katz partiye 22, Edelstein ise 21 sandalye kazandırarak, her ikisi de 20 vekillik kazanacak olan Yeş Atid Partisi'ni az farkla yenmiş olacaktı. Bu durumda Yeni Umut Partisi barajı geçeceği için Likud vekilliklerini kaybedecekti.

Anket sonuçlarına göre, Likud'un başında Regev olması durumunda ise parti 20 sandalye ile Yeş Atid Partisi ile berabere kalacaktı; bu da Regev'in mümkün olan en zayıf aday olduğunu göstermekte. Likud'un bir sonraki seçimdeki başbakan adayı için seçimler henüz yapılmadı.

Yapılan anketteki hata payı %3,4 olarak hesaplandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün