Transformers´ın yaratıcısı, Holokost Kurtulanı Henry Orenstein hayatını kaybetti

Polonyalı-Amerikalı girişimci, Transformers oyuncak serisi de dahil olmak üzere 100´den fazla patent sahibi Henry Orenstein 98 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya
16 Aralık 2021 Perşembe

Hayatı boyunca İsrail'e ve Holokost Kurtulanları’na yüklü miktarda bağışlarda bulunan Orenstein, New Jersey’deki evinde hayatını kaybetti. Ölüm nedeni açıklanmadı.

Orenstein, 1923'te Polonya'nın Hrubieszów kasabasında doğdu. II. Dünya Savaşı sırasında, kendisi ve ailesi yakınlardaki bir kasabaya kaçtı, yiyecek ve su eksikliği nedeniyle teslim olana kadar saklandı. Orenstein ve erkek kardeşi, ailesi öldürüldükten sonra Almanya'daki bir toplama kampına transfer edildi.

Orenstein beş yıl önce Newsweek’e verdiği bir röportajda, bilim insanı rolü yaparak Holokost'tan nasıl kurtulmayı başardığını anlatmıştı.

Orenstein Ocak 1941'in başlarında toplama kampındaki hoparlörden, "Bilim insanı, mühendis, mucit, kimyager ve matematikçi olan tüm Yahudiler derhal ofise rapor vermelidir" açıklamasını duyduğunu belirtmişti. Orenstein o an hayatı üzerine kumar oynamaya karar verip eğitimi olmamasına rağmen kendisini ve kardeşini rapor etmişti. Orenstein daha sonra imzaladığı raporun Alman bilim insanları tarafından Rusya'da savaşmaya gönderilmemek için düzenlenen bir kandırmaca olduğunu öğrenmişti.

1947’de ABD’ye gelen Orenstein, Manhattan'da yaşayan ve oyuncakçı olan amcasının yanında çalışmaya başladı. Orestein, Transformers oyuncakları ve 1950'lerin ünlü oyuncak bebeği ‘Güzel Gelin Betty’ gibi birçok oyuncağın mucidi oldu.

Orenstein ayrıca poker masalarının içine yerleştirilmiş delikli kart kameraları da dahil olmak üzere kendi adına 100'den fazla patentin sahibiydi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün